Nem, nem Brad Pitt lesz a főszereplő és a Blöff a programajánlónkban! Alighogy a Roma Büszkeség Napján, október 15-én túl vagyunk, máris egy újabb betekintést kaphatunk a cigány kultúrában, amely természetesen kapcsolódik az 1956-os forradalomhoz, csakúgy, mint az említett Roma Pride.

Ez lesz a 7. Romani Film Fest – Nemzetközi Cigány Filmfesztivál. A szervezők ígéretükhöz híven, ezúttal is lehet számítani kerekasztal-beszélgetésekre.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódóan készített 18 portréfilmet a Roma Produkciós Iroda, amely a romák forradalmi szerepét mutatja be.

Az előző évek szervezési tapasztalatai arra mutattak rá, hogy mennyire fontos a cigány kultúra bemutatása mellett az, hogy a fiatalok a médiabeli híradásokkal ellentétben, reálisabb képet kapjanak a haza cigányságról

– írják az esemény Facebook-oldalán.

Éppen ezért idén is gyermekblokkot és kvízjátékot szerveznek általános és középiskolás diákoknak.

Fotó: Magyar Narancs | Snoblesse Című Film
Fotó: Magyar Narancs | Snoblesse Című Film

Több film is nézhető lesz angol felirattal:

  • Cobra Gypsies– 1pm October 22
  • Home Guards(Veszettek) – 2pm October 22 / 17.10pm October 23
  • The Erpatak model– 4pm October 22
  • The Queen of Silence– 7pm October 22
  • 30pm October 22 – roundtable discussion with the director of The Erpatak model, Benny Brunner, guests: Gábor Szőllősi from Érpatak and Jenő Setét organiser of Roma Community Network.

Még a megnyitó – október 21. 18 óra – előtt beülhetünk egy kerekasztal-beszélgetésre is. Két órával előtte, 16 órától Romák az 1956-os forradalomban címen.

Résztvevők:

  • Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója,
  • ’56-os roma hősök gyermekei: Fehér Nándor lánya (Fehér Mária), Hrzova Erzsébet lánya (Stancer Julianna), Radics József lánya (Radics Marianna
  • Daróczi „Joka” János.

A beszélgetést vezeti: Kalla Éva

MEGNYITÓ: Art+Cinema – Nagyterem 2016. OKTÓBER 21. PÉNTEK 18:00

A fesztivál megnyitását flashmobbal kezdik, amelyen a Szilvási Gipsy Band lép fel. Szentandrássy István ’56-os roma forradalmárok tematikájú kiállítását D. Magyari Imre irodalomtörténész nyitja meg.

Verset mond Nyári Oszkár színművész, köszöntőt pedig Langerné Viktor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár mond.

A fesztivált megnyitja: Daróczi Ágnes

Műsorvezető: Daróczi Tímea

Ősbemutató: ismeretlen szerző ’56-os roma elítéltről szóló versének megzenésített előadása kórussal és zenekarral.

Zeneszerző: Kalla Sándor

Előadja: Romano Glaso kórusa, Kalla Sándor és zenekara.

A műsorban fellép még Csányi Dávid és Tóth Simon Ferenc színművész, valamint a Szilvási Gipsy Band is.

Romani Film Fest

Art+Cinema – Nagyterem Nyitófilm

20:00:

’56-OS ROMA HŐSÖK – 9 PORTRÉ – magyar portréfilmek, kb. 30 perc

Készítette: Balogh Adrienn, Dömötör Péter, Horváth Dániel, Daróczi „Joka” János

Védték a hazát, építették az országot – 9 roma származású magyar forradalmár portréja.

21:00:

DUI RROMAOsztrák dokumentumfilm, 45 perc, 2014

Rendező: Iovanca Gaspar Hugo Höllenreiner, szintó cigány, aki Josef Mengele kísérleteinek egyik túlélő áldozata. Az auschwitzi emlékeit Adrian Gaspar zeneszerzőnek mesélte el. A visszaemlékezés megihlette a zeneszerzőt és Bari duk (Nagy lélek) címmel egy szimfóniát komponált.

22:00:

Közönségtalálkozó Iovanca Gasparral, a film rendezőjével

Art+Cinema – Nagyterem 2016. OKTÓBER 22. SZOMBAT

11:00:

CIGÁNYMESÉK – CIGÁNYASSZONY MEG AZ ÖRDÖG – magyar rajzfilm, 2014, 8 perc

Rendező: Horváth Mária Vunida

A szépséges cigányasszony egy éve elvesztette a férjét, és azóta nagy szegénységben neveli 13 gyermekét. Mikor már egy morzsát sem tud nekik adni, Vunida elindul, hogy a nagy palotákban kolduljon gyermekei számára. Útközben találkozik az ördöggel, aki beleszeret a szépséges cigányasszonyba, és csellel foglyul ejti. Ám Vunida megszökik. Az ördög sem rest, utána ered…

CIGÁNYMESÉK – DOJA, A CIGÁNY TÜNDÉR – magyar rajzfilm, 2014, 7 perc

Rendező: Horváth Mária Doja

A cigányok szépséges tündére szivárványon lesétál a népe közé, hogy segítsen rajtuk. Hosszú, fekete haján utazva repíti őket egy gyönyörű szigetre, ahol saját országot építve élhetnek boldogan, békességben. Ám egy napon szörnyű dolog történt.

CIGÁNYMESÉK – KÁLÓ A CIGÁNYLEGÉNYmagyar rajzfilm, 2014, 7 perc

Rendező: Horváth Mária

A film Szécsi Magda meséjéből, Orsós Teréz ké- peinek felhasználásával készült.

“NEKEM AZ ÉLET TETSZIK NAGYON…” – magyar rajzfilm, 1996, 6 perc

Rendező: Macskássy Katalin Romos helyiségben gyermekek játsszanak, és közben mesélnek.

12:00 – 13:00:

KVÍZJÁTÉK

13:00:

COBRA GYPSIES – francia dokumentumfilm, 53 perc, 2015

Rendező: Raphael Treza

A dokumentumfilm az indiai kígyóbűvölő cigány közösség életét dolgozza fel. Az Európában élő cigányok ennek a törzsnek a leszármazottjai. 14:00 VESZETTEK magyar játékfilm, 2015, 115 perc

Rendező: Goda Krisztina

A film két nehéz anyagi helyzetben élő fiú története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös, és ki az áldozat. Az akciójelenetekkel tűzdelt drámai történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti.

16:00:

AZ ÉRPATAK MODELL – holland dokumentumfilm, 75 perc, 2014

Rendező: Benny Brunner, Keno Verseck

A holland dokumentumfilm Orosz Mihály Zoltán hiperenergikus és ultra nacionalista jobbikos polgármester ténykedését mutatja be Érpatakon, az 1750 fős kelet-magyarországi településen. Az érpataki rendszer kitalálója a “szent és egységes diktatúra” szószólója, ahol a legfőbb értékek a rend, a fegyelem és harcos lélek. A lakosokat két csoportra osztja aszerint, hogy az érpataki modell szempontjából építő, vagy romboló tevékenységet folytat az adott személy. A polgármester eltökélte, hogy egy jobb világot teremt. Mindezt ezúttal egy “kívülálló” szemén keresztül nézhetjük végig.

17:30:

Közönségtalálkozó Benny Brunnerrel, a film alkotójával.

Vendégek: Szőllősi Gábor érpataki jogvédő, a film egyik szereplője és Setét Jenő jogvédő

19:00:

A CSEND KIRÁLYNŐJE – EGY SÜKET CIGÁNYLÁNY ÉS A BOLLYWOODI ÁLOM – német-lengyel dokumentumfilm, 2014, 80 perc

A tízéves Denisa román családjával Lengyelországban él egy városszéli ideiglenes táborban, ahol a helyiek nem látják őket szívesen. Denisa nem hall, és mivel még soha, egyetlen orvos sem vizsgálta meg, vagy foglalkozott vele, természetesen beszélni sem tanult meg. Hogy Denisa más, mint a többiek, azonban csak akkor válik egyértelművé, amikor egy napon a kidobott játékok között egy bollywoodi dvd-t talál, ami örökre megváltoztatja az életét. A ruhák, a zene és a tánc egyszeriben mesés világgá varázsolják számára a nyomasztó valóságot. Amikor táncol, Denisa az lehet, aki csak akar. Akár királynő is. És ami a legfontosabb, kifejezheti, amire nincsenek szavai: örömöt, szomorúságot és félelmet.

20:30:

KOLORÁDÓ KID – magyar játékfilm, 96 perc, 2009

Rendező: Vágvölgyi B. András

Kreuzer Béla lóverseny- és szerencsejáték-kedvelő rakodó 1959-ben csalárd módon jelentős nyereményhez jut a “lovin”, este a galerijével szórakozik, de a titkosrendőrség már a nyomában van. Élettársa, Iskiné információt ad a szórakozóhely mellékhelységében az őket megfigyelő nyomozónak; Kreuzert még az éjjel letartóztatják. Az előzetesben derül ki: politikai ügyben, a forradalom alatt vállalt szerepéért. A cellában egy idősebb férfi a társa (Koltai), majd egy fiatal (Katkó), Moszkvában, kommunista családban született fiút tesznek melléjük. Koltai csúnyán megveri Katkót, akiről kiderül: 56. november 4-e után az oroszoknak tolmácsolt. Koltai ezzel elnyeri Kreuzer bizalmát. Később Katkót elviszik a cellából, Kreuzer és Koltai beszélgetéseiből flashbackekben tekintünk vissza a forradalomra. Kreuzer és Iskiné a Rajk-temetésen találkoztak, elsöprő szexuális vonzódás, szerelem lett belőle, mely még az október 23-án kitörő forradalmat is háttérbe szorította egy ideig. Egy meglepő esemény után a Corvinba mennek, és csatlakoznak is az őket ott érő élmények hatására a fegyveresekhez.

Fotó: Mozi.24.Hu | Kolorádó Kid
Fotó: Mozi.24.Hu | Kolorádó Kid

KISTEREM

15:00:

’56-OS ROMA HŐSÖK PORTRÉSOROZAT – magyar portréfilmek, 18 db 3’ perces portréfilm, 2016 készítette: Balogh Adrienn, Dömötör Péter, Horváth Dániel, Joka Daróczi János Védték a hazát, építették az országot – 18 roma származású magyar forradalmár portréja. Folyamatos vetítés 20:00 óráig.

2016. OKTÓBER 23. VASÁRNAP Art+Cinema – Kisterem

15:00:

SZÜLETÉSNAP VIRÁGOSPUSZTÁN – magyar dokumentumfilm, 22 perc

Rendező: Kőszegi Edit

Oláh Károly egyaránt ismert a művészek és műgyűjtők körében… A salgótarjáni piac sarkában van kis régiség boltja, de ügyfelei, barátai behálózzák az egész országot… Megszállottan gyűjti a magyar, és a cigány kultúra értékeit, hogy azt továbbadhassa gyermekeinek, unokáinak.

15:30:

VARÁZSCSEPP magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2014

Rendező: Mayer Béla

A budapesti Cseppkő Gyermekotthon tavaly 5. alkalommal rendezte meg a Varázscsepp Országos Tehetségkutató Versenyt, amelyen az állami gondozásban élő, illetve nevelésbe vett gyermekek vehettek részt. A film a produkciók születésébe, a verseny lebonyolításába enged betekintést, bizonyítva, hogy a tehetség elhivatott gondoskodás mellett a legnehezebb körülmények között is felszínre tör.

16:30:

ANZIXOK – magyar dokumentumfilm, 30 perc, 2014 

Rendező: Surányi Ádám

Ötperces beszélgetések az ország különböző pontjairól, különféle sorsokról. A film azt szeretné megmutatni, hogy egy rövid beszélgetéssel is közelebb kerülhetünk a világhoz (és ezáltal magunkhoz is persze). A dolog úgy működik, hogy meghallgatunk másokat, picit belelátunk az életükbe, gondolataikba, gondjaikba, örömeikbe és még ha távolinak is tűnik az elején, felfedezzük a hasonlóságokat. Hisszük, hogy igaz és nem lejárt a “te is más vagy te sem vagy más” gondolata és, hogy nincs olyan, hogy valaki több vagy kevesebb a másiknál. Célunk közelebb hozni embert az emberhez, mert ez lehet – talán az egyetlen- módja az egymás felé érzett félelem és ebből fakadó gyűlölködés, közönyösség felszámolásának.

17:10:

VESZETTEK – magyar játékfilm, 2015, 115 perc 

Rendező: Goda Krisztina

A film két nehéz anyagi helyzetben élő fiú törté- nete, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös, és ki az áldozat. Az akciójelenetekkel tűzdelt drámai történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti.

Fotó: Vaskarika.hu | Veszettek Című Film
Fotó: Vaskarika.hu | Veszettek Című Film

Art+Cinema –Kiállítótér

16:00:

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS: CIGÁNY ÉRTELMISÉGIEK MUNKA NÉLKÜL

A beszélgetés vezetője: Daróczi Tímea

Résztvevők: Lakatos Klára, Csányi Dávid, Hidvégi Balogh Attila, Setét Jenő, Vadászi István

Art+Cinema – Nagyterem

15:00:

SZENT JÓZSEF A DOBRODA PARTJÁN – magyar dokumentumfilm, 51 perc, 2013

Rendező: B. Révész László

A Szent József Katolikus és Speciális Szakiskola Nógrád megyében, Egyházasgergén. A tanulók nagy hányada nehéz sorsú, anyagi gondokkal küszködő, mentálisan és szociálisa is hátrányos helyzetű családból származik. A példaértékű vállalkozásnak a megörökítésére vállalkozik a film.

16:00:

AFERIM! – román filmdráma, 2015, 108 perc

Rendező: Radu Jude

A XIX. századi Havasalföldön játszódó történet főhőse Costandin (Teodor Corban), akit egy cigány rabszolga (Cuzin Toma) megtalálására bérelnek fel. A rabszolga azután szökött meg a bojár földjéről, hogy együtt hált annak feleségével, most bujkál a megtorlás elől. Costandin és fia (Mihai Comănoiu) lóháton vágnak neki az útnak, hogy visszahozzák a szökevényt, útjuk során a fiú végre közelebb kerülhet apjához, akit eddig alig ismert. Constandin próbálja úgy a kemény körülmények közötti túlélésre nevelni a kamaszt, hogy közben emberségre is tanítsa.

Art+Cinema – Nagyterem

18:00:

MEGEMLÉKEZÉS AZ ’56-OS FORRADALOMRA

18:30:

371 CSILLAG magyar dokumentumfilm, 60 perc, 2016

Rendező: Dömötör Péter

2016-ban a Roma Ifjúság és Bátorság napján a Nemzeti Színházban megtartott Holokauszt megemlékezés teljes anyagát dolgozza fel a film.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.