Követem Events Romák pixelekben

Romák pixelekben

Promóció

Nem, nem Brad Pitt lesz a főszereplő és a Blöff a programajánlónkban! Alighogy a Roma Büszkeség Napján, október 15-én túl vagyunk, máris egy újabb betekintést kaphatunk a cigány kultúrában, amely természetesen kapcsolódik az 1956-os forradalomhoz, csakúgy, mint az említett Roma Pride.

Promóció
- Advertisement -

Ez lesz a 7. Romani Film Fest – Nemzetközi Cigány Filmfesztivál. A szervezők ígéretükhöz híven, ezúttal is lehet számítani kerekasztal-beszélgetésekre.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódóan készített 18 portréfilmet a Roma Produkciós Iroda, amely a romák forradalmi szerepét mutatja be.

Az előző évek szervezési tapasztalatai arra mutattak rá, hogy mennyire fontos a cigány kultúra bemutatása mellett az, hogy a fiatalok a médiabeli híradásokkal ellentétben, reálisabb képet kapjanak a haza cigányságról

– írják az esemény Facebook-oldalán.

Éppen ezért idén is gyermekblokkot és kvízjátékot szerveznek általános és középiskolás diákoknak.

Fotó: Magyar Narancs | Snoblesse című film
Fotó: Magyar Narancs | Snoblesse című film

Több film is nézhető lesz angol felirattal:

  • Cobra Gypsies– 1pm October 22
  • Home Guards(Veszettek) – 2pm October 22 / 17.10pm October 23
  • The Erpatak model– 4pm October 22
  • The Queen of Silence– 7pm October 22
  • 30pm October 22 – roundtable discussion with the director of The Erpatak model, Benny Brunner, guests: Gábor Szőllősi from Érpatak and Jenő Setét organiser of Roma Community Network.

Még a megnyitó – október 21. 18 óra – előtt beülhetünk egy kerekasztal-beszélgetésre is. Két órával előtte, 16 órától Romák az 1956-os forradalomban címen.

Résztvevők:

  • Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója,
  • ’56-os roma hősök gyermekei: Fehér Nándor lánya (Fehér Mária), Hrzova Erzsébet lánya (Stancer Julianna), Radics József lánya (Radics Marianna
  • Daróczi „Joka” János.

A beszélgetést vezeti: Kalla Éva

MEGNYITÓ: Art+Cinema – Nagyterem 2016. OKTÓBER 21. PÉNTEK 18:00

A fesztivál megnyitását flashmobbal kezdik, amelyen a Szilvási Gipsy Band lép fel. Szentandrássy István ’56-os roma forradalmárok tematikájú kiállítását D. Magyari Imre irodalomtörténész nyitja meg.

Verset mond Nyári Oszkár színművész, köszöntőt pedig Langerné Viktor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár mond.

A fesztivált megnyitja: Daróczi Ágnes

Műsorvezető: Daróczi Tímea

Ősbemutató: ismeretlen szerző ’56-os roma elítéltről szóló versének megzenésített előadása kórussal és zenekarral.

Zeneszerző: Kalla Sándor

Előadja: Romano Glaso kórusa, Kalla Sándor és zenekara.

A műsorban fellép még Csányi Dávid és Tóth Simon Ferenc színművész, valamint a Szilvási Gipsy Band is.

Romani Film Fest

Art+Cinema – Nagyterem Nyitófilm

20:00:

’56-OS ROMA HŐSÖK – 9 PORTRÉ – magyar portréfilmek, kb. 30 perc

Készítette: Balogh Adrienn, Dömötör Péter, Horváth Dániel, Daróczi „Joka” János

Védték a hazát, építették az országot – 9 roma származású magyar forradalmár portréja.

21:00:

DUI RROMAOsztrák dokumentumfilm, 45 perc, 2014

Rendező: Iovanca Gaspar Hugo Höllenreiner, szintó cigány, aki Josef Mengele kísérleteinek egyik túlélő áldozata. Az auschwitzi emlékeit Adrian Gaspar zeneszerzőnek mesélte el. A visszaemlékezés megihlette a zeneszerzőt és Bari duk (Nagy lélek) címmel egy szimfóniát komponált.

22:00:

Közönségtalálkozó Iovanca Gasparral, a film rendezőjével

Art+Cinema – Nagyterem 2016. OKTÓBER 22. SZOMBAT

11:00:

CIGÁNYMESÉK – CIGÁNYASSZONY MEG AZ ÖRDÖG – magyar rajzfilm, 2014, 8 perc

Rendező: Horváth Mária Vunida

A szépséges cigányasszony egy éve elvesztette a férjét, és azóta nagy szegénységben neveli 13 gyermekét. Mikor már egy morzsát sem tud nekik adni, Vunida elindul, hogy a nagy palotákban kolduljon gyermekei számára. Útközben találkozik az ördöggel, aki beleszeret a szépséges cigányasszonyba, és csellel foglyul ejti. Ám Vunida megszökik. Az ördög sem rest, utána ered…

CIGÁNYMESÉK – DOJA, A CIGÁNY TÜNDÉR – magyar rajzfilm, 2014, 7 perc

Rendező: Horváth Mária Doja

A cigányok szépséges tündére szivárványon lesétál a népe közé, hogy segítsen rajtuk. Hosszú, fekete haján utazva repíti őket egy gyönyörű szigetre, ahol saját országot építve élhetnek boldogan, békességben. Ám egy napon szörnyű dolog történt.

CIGÁNYMESÉK – KÁLÓ A CIGÁNYLEGÉNYmagyar rajzfilm, 2014, 7 perc

Rendező: Horváth Mária

A film Szécsi Magda meséjéből, Orsós Teréz ké- peinek felhasználásával készült.

“NEKEM AZ ÉLET TETSZIK NAGYON…” – magyar rajzfilm, 1996, 6 perc

Rendező: Macskássy Katalin Romos helyiségben gyermekek játsszanak, és közben mesélnek.

12:00 – 13:00:

KVÍZJÁTÉK

13:00:

COBRA GYPSIES – francia dokumentumfilm, 53 perc, 2015

Rendező: Raphael Treza

A dokumentumfilm az indiai kígyóbűvölő cigány közösség életét dolgozza fel. Az Európában élő cigányok ennek a törzsnek a leszármazottjai. 14:00 VESZETTEK magyar játékfilm, 2015, 115 perc

Rendező: Goda Krisztina

A film két nehéz anyagi helyzetben élő fiú története, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös, és ki az áldozat. Az akciójelenetekkel tűzdelt drámai történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti.

16:00:

AZ ÉRPATAK MODELL – holland dokumentumfilm, 75 perc, 2014

Rendező: Benny Brunner, Keno Verseck

A holland dokumentumfilm Orosz Mihály Zoltán hiperenergikus és ultra nacionalista jobbikos polgármester ténykedését mutatja be Érpatakon, az 1750 fős kelet-magyarországi településen. Az érpataki rendszer kitalálója a “szent és egységes diktatúra” szószólója, ahol a legfőbb értékek a rend, a fegyelem és harcos lélek. A lakosokat két csoportra osztja aszerint, hogy az érpataki modell szempontjából építő, vagy romboló tevékenységet folytat az adott személy. A polgármester eltökélte, hogy egy jobb világot teremt. Mindezt ezúttal egy “kívülálló” szemén keresztül nézhetjük végig.

17:30:

Közönségtalálkozó Benny Brunnerrel, a film alkotójával.

Vendégek: Szőllősi Gábor érpataki jogvédő, a film egyik szereplője és Setét Jenő jogvédő

19:00:

A CSEND KIRÁLYNŐJE – EGY SÜKET CIGÁNYLÁNY ÉS A BOLLYWOODI ÁLOM – német-lengyel dokumentumfilm, 2014, 80 perc

A tízéves Denisa román családjával Lengyelországban él egy városszéli ideiglenes táborban, ahol a helyiek nem látják őket szívesen. Denisa nem hall, és mivel még soha, egyetlen orvos sem vizsgálta meg, vagy foglalkozott vele, természetesen beszélni sem tanult meg. Hogy Denisa más, mint a többiek, azonban csak akkor válik egyértelművé, amikor egy napon a kidobott játékok között egy bollywoodi dvd-t talál, ami örökre megváltoztatja az életét. A ruhák, a zene és a tánc egyszeriben mesés világgá varázsolják számára a nyomasztó valóságot. Amikor táncol, Denisa az lehet, aki csak akar. Akár királynő is. És ami a legfontosabb, kifejezheti, amire nincsenek szavai: örömöt, szomorúságot és félelmet.

20:30:

KOLORÁDÓ KID – magyar játékfilm, 96 perc, 2009

Rendező: Vágvölgyi B. András

Kreuzer Béla lóverseny- és szerencsejáték-kedvelő rakodó 1959-ben csalárd módon jelentős nyereményhez jut a “lovin”, este a galerijével szórakozik, de a titkosrendőrség már a nyomában van. Élettársa, Iskiné információt ad a szórakozóhely mellékhelységében az őket megfigyelő nyomozónak; Kreuzert még az éjjel letartóztatják. Az előzetesben derül ki: politikai ügyben, a forradalom alatt vállalt szerepéért. A cellában egy idősebb férfi a társa (Koltai), majd egy fiatal (Katkó), Moszkvában, kommunista családban született fiút tesznek melléjük. Koltai csúnyán megveri Katkót, akiről kiderül: 56. november 4-e után az oroszoknak tolmácsolt. Koltai ezzel elnyeri Kreuzer bizalmát. Később Katkót elviszik a cellából, Kreuzer és Koltai beszélgetéseiből flashbackekben tekintünk vissza a forradalomra. Kreuzer és Iskiné a Rajk-temetésen találkoztak, elsöprő szexuális vonzódás, szerelem lett belőle, mely még az október 23-án kitörő forradalmat is háttérbe szorította egy ideig. Egy meglepő esemény után a Corvinba mennek, és csatlakoznak is az őket ott érő élmények hatására a fegyveresekhez.

Fotó: mozi.24.hu | Kolorádó Kid
Fotó: mozi.24.hu | Kolorádó Kid

KISTEREM

15:00:

’56-OS ROMA HŐSÖK PORTRÉSOROZAT – magyar portréfilmek, 18 db 3’ perces portréfilm, 2016 készítette: Balogh Adrienn, Dömötör Péter, Horváth Dániel, Joka Daróczi János Védték a hazát, építették az országot – 18 roma származású magyar forradalmár portréja. Folyamatos vetítés 20:00 óráig.

2016. OKTÓBER 23. VASÁRNAP Art+Cinema – Kisterem

15:00:

SZÜLETÉSNAP VIRÁGOSPUSZTÁN – magyar dokumentumfilm, 22 perc

Rendező: Kőszegi Edit

Oláh Károly egyaránt ismert a művészek és műgyűjtők körében… A salgótarjáni piac sarkában van kis régiség boltja, de ügyfelei, barátai behálózzák az egész országot… Megszállottan gyűjti a magyar, és a cigány kultúra értékeit, hogy azt továbbadhassa gyermekeinek, unokáinak.

15:30:

VARÁZSCSEPP magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2014

Rendező: Mayer Béla

A budapesti Cseppkő Gyermekotthon tavaly 5. alkalommal rendezte meg a Varázscsepp Országos Tehetségkutató Versenyt, amelyen az állami gondozásban élő, illetve nevelésbe vett gyermekek vehettek részt. A film a produkciók születésébe, a verseny lebonyolításába enged betekintést, bizonyítva, hogy a tehetség elhivatott gondoskodás mellett a legnehezebb körülmények között is felszínre tör.

16:30:

ANZIXOK – magyar dokumentumfilm, 30 perc, 2014 

Rendező: Surányi Ádám

Ötperces beszélgetések az ország különböző pontjairól, különféle sorsokról. A film azt szeretné megmutatni, hogy egy rövid beszélgetéssel is közelebb kerülhetünk a világhoz (és ezáltal magunkhoz is persze). A dolog úgy működik, hogy meghallgatunk másokat, picit belelátunk az életükbe, gondolataikba, gondjaikba, örömeikbe és még ha távolinak is tűnik az elején, felfedezzük a hasonlóságokat. Hisszük, hogy igaz és nem lejárt a “te is más vagy te sem vagy más” gondolata és, hogy nincs olyan, hogy valaki több vagy kevesebb a másiknál. Célunk közelebb hozni embert az emberhez, mert ez lehet – talán az egyetlen- módja az egymás felé érzett félelem és ebből fakadó gyűlölködés, közönyösség felszámolásának.

17:10:

VESZETTEK – magyar játékfilm, 2015, 115 perc 

Rendező: Goda Krisztina

A film két nehéz anyagi helyzetben élő fiú törté- nete, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös, és ki az áldozat. Az akciójelenetekkel tűzdelt drámai történet napjaink legaktuálisabb társadalmi kérdéseit feszegeti.

Fotó: vaskarika.hu | Veszettek című film
Fotó: vaskarika.hu | Veszettek című film

Art+Cinema –Kiállítótér

16:00:

KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS: CIGÁNY ÉRTELMISÉGIEK MUNKA NÉLKÜL

A beszélgetés vezetője: Daróczi Tímea

Résztvevők: Lakatos Klára, Csányi Dávid, Hidvégi Balogh Attila, Setét Jenő, Vadászi István

Art+Cinema – Nagyterem

15:00:

SZENT JÓZSEF A DOBRODA PARTJÁN – magyar dokumentumfilm, 51 perc, 2013

Rendező: B. Révész László

A Szent József Katolikus és Speciális Szakiskola Nógrád megyében, Egyházasgergén. A tanulók nagy hányada nehéz sorsú, anyagi gondokkal küszködő, mentálisan és szociálisa is hátrányos helyzetű családból származik. A példaértékű vállalkozásnak a megörökítésére vállalkozik a film.

16:00:

AFERIM! – román filmdráma, 2015, 108 perc

Rendező: Radu Jude

A XIX. századi Havasalföldön játszódó történet főhőse Costandin (Teodor Corban), akit egy cigány rabszolga (Cuzin Toma) megtalálására bérelnek fel. A rabszolga azután szökött meg a bojár földjéről, hogy együtt hált annak feleségével, most bujkál a megtorlás elől. Costandin és fia (Mihai Comănoiu) lóháton vágnak neki az útnak, hogy visszahozzák a szökevényt, útjuk során a fiú végre közelebb kerülhet apjához, akit eddig alig ismert. Constandin próbálja úgy a kemény körülmények közötti túlélésre nevelni a kamaszt, hogy közben emberségre is tanítsa.

Art+Cinema – Nagyterem

18:00:

MEGEMLÉKEZÉS AZ ’56-OS FORRADALOMRA

18:30:

371 CSILLAG magyar dokumentumfilm, 60 perc, 2016

Rendező: Dömötör Péter

2016-ban a Roma Ifjúság és Bátorság napján a Nemzeti Színházban megtartott Holokauszt megemlékezés teljes anyagát dolgozza fel a film.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3