Roman Polanski rendezőt kizárta a Francia Filmakadémia

Kizárta soraiból Roman Polanski francia-lengyel filmrendezőt és további tizenhét történelmi tagját a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjakat jelölő francia filmakadémia új vezetése – jelentette Venczel Katalin, az MTI tudósítója.

Nem vehetnek részt a döntéshozatalban a történelmi tagok

A kedden meghozott döntés az első fontos intézkedése a szeptember végén megválasztott új igazgatóságnak, amely célul tűzte ki a belterjesség és a szexizmus felszámolását a testületben.

Roman Polanski Nemi Eroszak Francia Filmakademia Kizartak
2017-ben is tüntettek már Roman Polansi Oscar-díjas rendező ellen feministák egy csoportja / Fotó: Yoan Valat / MTI

A határozat kimondja, hogy az a 18 történelmi tag, akik az elismeréseik alapján automatikusan helyet kaptak a közgyűlésen, ezentúl nem vehetnek részt a döntéshozatalban.

A filmakadémia előző vezetősége tavaly mondott le

Roman Polanski Oscar-díja miatt volt tagja a vezetőségnek. A 18 történelmi tag kizárásáról szóló módosítását 134 szavazattal fogadta el a közgyűlés azonnali hatállyal – derül ki a vezetőség közleményéből.

A múlt öröksége a történelmi tagok befolyása miatt az egyik legsötétebb árnyék volt a César-díjat odaítélő testületen. Feminista szervezetek elsősorban a nemi erőszakkal vádolt Roman Polanski jelenlétét kifogásolták évek óta.

A szervezet szeptemberben megválasztott 164 tagú új közgyűlésében 82 nő és 82 férfi foglal helyet, élén egy tandem áll, a női elnök Véronique Cayla, az ARTE francia-német tévécsatorna és a francia nemzeti filmintézet, a CNC korábbi vezetője, a férfi elnök pedig Eric Toledano filmrendező.

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A filmakadémia előző vezetősége február közepén mondott le több hétig tartó válság után, amely akkor tört ki, amikor a legígéretesebb színészek César-díjára jelöltek vacsoráján kiderült, hogy az akadémia minden magyarázat nélkül visszautasított több olyan vendéget, akiket a fiatal színészek választottak pártfogójuknak.

Az Életrevalók sztárja, Omar Sy és 400 további francia filmes tiltakozott a fentiek ellen és teljes reformot követelt az akadémiától.

Tüntettek Polanski ellen

A február végi díjkiosztón végig feszült hangulat uralkodott, miután feminista szervezetek a helyszín közelében tiltakoztak az ellen, hogy a nemi erőszak miatt az Egyesült Államok által negyven éve körözött Roman Polanski Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy című filmje kapta a legtöbb jelölést, majd három Césart el is nyert, köztük a legjobb rendezésért járó elismerést. A szóban forgó filmet egyébként idén júliusban a Cirko Filmfesztiválon is bemutatták.

Polanskit nem csak a Francia Filmakadémia, de tavaly áprilisban az Amerikai Filmakadémia is kizárta ugyanezen okból kifolyólag. Noha a testület igazgatósága 2018 májusban döntött a szexuális erőszakban bűnösnek talált tagjai, Bill Cosby komikus és Roman Polanski kizárásáról, de az akkor 85 éves Polanski Kalifornia államban benyújtott keresete szerint a testület nem a protokoll szerint járt el, amikor majdnem egy évvel ezelőtt kizárta soraiból. 

Az Oscar-díjas rendező a kizárásának visszavonását, valamint a kereset benyújtásával járó összes költségének fedezését kérte az akadémiától.

Polanski egyébként már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból