Az 1989-es rendszerváltást követően, a kommunista országok, köztük Románia is szembenézett a nyomorral. Az iparosodott városok, főleg a bányavárosok elhagyatott, szomorú képe a mai napi megihleti a fényképészeket.

Ioana Cîrlig dokumentarista fotográfus jelenleg Romániában él és alkot. Hazája rengeteg gyönyörű tája mellett sajnos az ellenkezőjére is látni példát. A kommunizmus leverése után a piacgazdaságra való áttérés megrengette az iparra épülő bányavárosokat. A művész az Európai fiatal Fotográfusok Fesztiváljára készített képeit elnézve, látszik, hogy a városokban maradt emberek továbbra is szeretnék kihozni a legtöbbet a tőlük függetlenül kialakult helyzetből.

Cîrlig elképesztő érzékenységgel nyúlt a témához, fotóin olyan elkapott pillanatokat látunk, amelyek hűen tükrözik az élni akarást és az élet szeretetét. Pedig a háttérből ott figyel a szegénység. A kopottas házak, a szürke táj súlya mellett nem lehet észrevétlenül elmenni, emlékeztetnek valamire, ami már nincs, de aminek hatása a mai napig kézzel fogható.

8Petrozsény, Jiu-völgy

Üresség, élettelenség / Fotó: The Guardian

A bányaváros virágzott a kommunizmus alatt, ma, a rendszerváltás után már csak árnyéka önmagának. Szürke, élettelen, elhagyatott. A kép 2014-ben készült.