A roma egyetemisták és középiskolások életét nemcsak a digitális oktatási folyamatok kiforratlansága, hanem túlzsúfolt otthonok, munkanélküliség és rossz minőségű digitális eszközök is nehezítik. A Romaversitas Alapítvány közösségi adománygyűjtést indít, a befolyt pénzből pedig kiegészítő ösztöndíjjal támogatja a közelgő egyetemi vizsgákra és érettségire készülő roma diákjait.

Fokozott veszélyben a marginalizálódott rétegek

Az új koronavírus által okozott járvány miatt március 13. és 16. között, egyetlen hétvége alatt állt át a teljes magyar közoktatás a tantermen kívüli digitális munkarendre, az egyetemek fizikai látogatását pedig már néhány nappal korábban, március 12-től megtiltották.

Romaversitas Alapítvány bemutatkozás

Hiszünk abban, hogy az integráció nem csak a romák érdeke, hanem össztársadalmi ügy. Lehetséges, hogy pont az Ön vállalatára van szükségünk ahhoz, hogy az al…

A példa nélküli intézkedések gyökeresen forgatták fel a hazai felsőoktatási hallgatók,
középiskolás diákok és családjaik életét, ám a marginalizálódott, hátrányos helyzetű
társadalmi csoportokat fokozott mértékben sújtja a járvány következtében kialakuló
egészségügyi és társadalmi krízis.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A megnövekedett otthoni jelenlét, a stressz és a járvány egyéb hatásai minden magyarországi család számára óriási kihívást jelentenek, ám ezen időszak különösen súlyos
következményekkel járhat azon diákok számára, akik most a kollégiumokból és albérletekből mélyszegénységben élő, diszkrimináció által sújtott otthonokba térnek vissza.[/perfectpullquote]

– közölte Dinók Henriett, a hazai roma felsőoktatási hallgatókat és felsőoktatásba készülő
középiskolai diákokat támogató Romaversitas Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Dinokhenriett
Dinók Henriett / Fotó: Budapest Business Journal

“A Romaversitas hallgatói és diákjai egész évben keményen tanultak, hamarosan pedig
ugyanazokat az érettségiket és egyetemi vizsgákat kell majd letenniük, mint azoknak a
diákoknak, akik most megfelelő eszközökkel, biztonságos otthonokban készülhetnek a
megmérettetésekre” – mondta el Dinók. A szakember hozzátette, hogy már csak azért is
fontos, hogy minél hamarabb hatékony segítséget kapjanak azok a diákok, akiket a
távoktatás körülményei hatványozottan sújtanak, mert ma kiderült, hogy nemcsak az
egyetemi vizsgaidőszakok állnak a küszöbön, hanem az érettségik is elkezdődnek bő két hét múlva.

Matekóra az anyósülésről

A digitális munkarend bevezetése óta a Romaversitas munkatársai folyamatosan
kapcsolatban állnak az oktatási programban tanuló közel 70 diákkal. Több diák is arról
számolt be, hogy a gyárbezárások és a vendéglátóipar közel teljes leállása miatt nemcsak
ők vesztették el a tanulmányaik mellett végzett munkájukat, hanem velük egy időben
számos családtagjuk is munkanélkülivé vált.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legtöbb esetben vagy nincsenek családi tartalékok vagy azok csak nagyon rövid ideig
fogják fedezni a megélhetést.[/perfectpullquote]

– közölte Dinók, aki szerint a közelgő egyetemi vizsgákra és az érettségire való sikeres felkészülést nemcsak a korlátozott anyagi lehetőségek nehezítik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az egyik egyetemi ösztöndíjas hallgatónk egy szlovák határ melletti faluba tért haza a kollégiumok bezárása miatt. Két szobában öten laknak, ha épp online órája van, ki kell ülnie a házuk elé a család autójába, hogy figyelni tudjon.[/perfectpullquote]

– mondta el Dinók, aki azt is hozzátette, hogy az internetelérés lassúsága, valamint a rossz minőségű okostelefonok és laptopok is akadályozzák a vizsgákra való felkészülést, amely helyzet az egyetemi felkészítő programban is visszaköszön.

Krízisalap roma diákoknak

“Az online órákon ki vagyunk szolgáltatva a diákoknál lévő eszközök minőségének és az internetelérés stabilitásának is. Gyakran kell feladatot váltani, mert például egy videót nem lehet úgy lejátszani, hogy az az összes diáknál megfelelően jelenjen meg” – osztotta meg tapasztalatait Barabás Mariann, aki az egyetemi felkészítő programban tanít angol nyelvet.

Romaversitas
/ Fotó: Romaversitas

Az érettségik és vizsgák előtti célegyenesben kulcsfontosságú, hogy a távoktatás minél kisebb mértékben rontsa a roma egyetemisták és egyetemre készülő diákok esélyeit, ezért a szervezet kiegészítő ösztöndíjalapot hozott létre, amibe az Adjukössze felületén várja a felajánlásokat. A cél, hogy összegyűjtsenek hárommillió forintot, ami a következő hónapokra fedezni fogja a különösen problémás helyzetben lévő hallgatók és diákok kiegészítő ösztöndíját.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.