Bár a rossz éjszakai alvás hatással lehet az egészségre, megjelenésre és az általános életminőségre, a felnőttek 35%-a kevesebb, mint 7 órát alszik éjszakánként.

Bright Side összegyűjtött néhány szokást, amely megakadályozhatja az igazán pihentető alvást. 

Közvetlenül az ágyba ugrás

Rossz.alvasi.szokasok.2
Egy mozgalmas nap végén valószínűleg csak arra vágysz, hogy azonnal ágyba kerülhess. Néhány pihentető esti rituálé létrehozása azonban segíthet az agynak abban, hogy helyet tegyen a nappal és az éjszaka között, és gyorsabban elaludj.
A lefekvés előtti rutin része lehet egy könnyű harapnivaló lefekvés előtt, egy meleg zuhany vagy egy jó könyv elolvasása. Az esti rituáléknak nem kell bonyolultaknak lenniük, csak válassz valamit, ami megnyugtatja az elmét, ami segít könnyebben ellazulni.

Nem megfelelő típusú takaró alatt alszol

Rossz.alvasi.szokasok
Noha sokan nem tudunk elaludni takaró nélkül, a jó éjszakai pihenéshez elengedhetetlen a megfelelő választás. A poliészterből készült takarók könnyen moshatók és ápolhatók, de nem a legjobb választás, ha jobb alvásról van szó. A poliészter egy szintetikus anyag, ami azt jelenti, hogy nem lélegzik, és nem engedi, hogy tested szabályozza a hőmérsékletedet, amitől meleged lesz és izzadni fogsz.
Ahelyett, hogy poliészter takarót vásárolnál, válassz gyapjúból készült takarót, mert az egyszerre melegen tart, és engedi lélegezni a bőrödet.

A reggeli kihagyása

Rossz.alvasi.szokasok.3
A reggelit okkal nevezik a nap legfontosabb étkezésének. És bár előfordulhat, hogy a zsúfolt reggeli órákban nincs időd, ha egy falat nélkül rohansz ki az ajtón, az nemcsak a súlyodra és a koncentrációs képességedre van hatással, hanem az alvásod minőségére is.
Azok, akik rendszeresen kihagyják a reggelit, nagyobb valószínűséggel alszanak rosszul, és nyűgösnek ébrednek.

Pizsamában fekszel le

Rossz.alvasi.szokasok.5

Este semmi sem tűnik vonzóbbnak, mint felvenni kedvenc pizsamádat, és végre lefeküdni. De néhány pizsama valójában túl meleg, és zavarhatja az alvást. Jobban alszunk, ha a testhőmérsékletünk kissé csökken. 

Ha pedig a meztelenül lefekvés nem igazán való neked, válassz természetes és légáteresztő anyagokból, például vászonból vagy pamutból készült könnyű hálóruhát.

Szőnyeg van a hálószobádban

Rossz.alvasi.szokasok.4
A szőnyegek minden szobát hangulatossá varázsolhatnak, de az ágy körüli elhelyezés nem a legjobb választás, ha egy jó éjszakai pihenésről van szó. A szőnyegek könnyen megfoghatják a port és az atkákat, így tökéletes táptalaja a káros baktériumoknak.
Tanulmányok kimutatták, hogy a beltéri levegő minősége kulcsfontosságú az alváshoz, és még a következő napi teljesítményedet is befolyásolhatja.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.