A jó testtartás nemcsak általános megjelenésünket javítja, de hatással van belső szerveink és idegrendszerünk munkájára is. De gyakran figyelmen kívül hagyjuk a hátunkban jelentkező kényelmetlenséget, amíg valóban zavaró tünetek nem jelentkeznek.

Bright Side összeszedte, milyen típusai vannak a rossz testtartásnak, és hogyan lehet rajtuk javítani. 

Milyen a jó testtartás?

Rossz.testtartas.javitasa.5
Ha meg szeretnéd tudni, hogy jó-e a testtartásod, próbáld ki az alábbi egyszerű teszteket:
 • Érints meg egy falat a fejed hátuljával, válladdal, könyököddel és csuklóddal. A gerincnek laposnak kell lennie, és a falhoz kell nyomódnia. Lábadnak a földön kell lennie, körülbelül 15 centiméter távolságra a faltól. Emeld fel karjaidat úgy, hogy párhuzamosak legyenek a padlóval, és hajlítsd be a könyöködet. Ügyelj arra, hogy karjaid, vállaid és csuklóid mindig hozzáérjenek a falhoz. Ezután próbáld meg felfelé forgatni a karjaidat a könyöködnél. A próbamozgások során folyamatosan meg kell érintened a falat a csuklóddal. Ha nem tudod megérinteni a falat anélkül, hogy ne ívelnéd meg a hátadat, vagy ne veszítsd el az érintkezést valamelyik részeddel (fej, váll, könyök, csukló és hát alsó része), akkor testtartási problémáid lehetnek.
 • Állj az előző teszt kiinduló helyzetébe, de vidd közelebb a lábát (kb. 5 centiméterre a faltól), és ügyelj arra, hogy a lapockáid is hozzáérjenek a falhoz. Ellenőrizd a távolságot a hát alsó része és a fal között. Ha oda tudod csúsztatni a kezedet, valószínűleg minden rendben van. De ha több hely van, az a hyperlordosis jele lehet.
 • Ellenőrizd a kezeid nyugalmát, amikor egyszerűen egyenesen állsz. Ha a tenyered párhuzamos, a testtartásod rendben van. De ha mindkét vagy az egyik tenyered elölről a combod felé néz, ez valamilyen egyensúlyhiány jele lehet.

1. Hátradőlő testtartás

Rossz.testtartas.javitasa

Annak megállapításához, hogy hátradőlt-e a testtartásod, először figyelj a medencédre. Ebben a helyzetben a medencéd meg van döntve, és semleges helyzetéből előre mozdul. Túlzott göndörödést is észlelhet a hát felső részén. Valószínűleg feszülnek a combhajlítóid, és testednek más részein egyensúlyhiányt észlelhetsz, mivel kompenzálnod kell ezt a testhelyzetet. 

Miért rossz ez neked?

 • A rossz pozíció miatt a testsúly egyenetlenül oszlik el, ami az ízületek merevségét okozza az idő múlásával.
 • A túlzott terhelés miatt a szalagok megfeszülnek, ami kevésbé stabilizálja a gerincet.

Hogyan javíthatsz rajta?

 • Javítsd ki az izmok egyensúlyhiányát! Bár jobb, ha orvoshoz fordulsz, aki elkészíti a neked legmegfelelőbb edzéstervet, néhány gyakorlatot otthon is kipróbálhatsz. A “harcos” jógapózok és a nyújtó kitörések segítenek a feszült csípőhajlítók nyújtásában, ami ennek a problémának az egyik oka lehet.
 • A hátrahajló testtartás egyik oka a gyenge farizmok. Így ezeket az izmokat megfelelő gyakorlatokkal, például félguggolásokkal edzheted.
 • Irányítsd, hogyan állsz. Próbáld meg minden izmodat megfeszíteni, hogy egyenesen állj.

2. Hyperlordosis

Rossz.testtartas.javitasa.2
A hyperlordosis túlzott görbülettel jelentkezik a hát alsó részén. A gyomor előre van tolva, és a fenék túlságosan kiszorul. A test oldalról nézve a C betűhöz hasonlít.

Miért rossz ez neked?

 • Ez a rossz testtartás mozgáskorlátozottsághoz és merev izomzathoz vezethet.
 • Néha a hyperlordosis lehet az oka az alsó hátfájásnak és a porckorongok elcsúszásának, és hatással lehet az ülőidegre, bizsergő érzést és lábzsibbadást okozva.

Hogyan javíthatsz rajta?

 • Tedd erősebbé a törzsizmodat! Végezz csípőhíd gyakorlatokat, guggolásokat és lábemeléseket.
 • Az elhízás lehet az egyik oka a hyperlordosisnak, mivel extra nyomást gyakorol a hát alsó részére. Ha ez a helyzet, a testsúly csökkenése pozitívan hozzájárulhat a testtartáshoz.

3. Kyphosis

Rossz.testtartas.javitasa.3
A kyphosis úgy néz ki, mint egy lekerekített felső hát, amikor a gerincben túlzott görbület alakul ki, amely púpnak tűnhet. Ez azért fordulhat elő, mert egy személy túl sok időt tölt hajlított testhelyzetben, például ülve, és amikor a fej elkezd előrefelé hajolni.

Miért rossz ez neked?

 • Hosszú távon a kyphosis hátfájást és izomfeszültséget okozhat.
 • Egyes esetekben légzési és emésztési problémákat okozhat, és megnehezítheti a mindennapi feladatok elvégzését.

Hogyan javíthatsz rajta?

 • A siker kulcsa az edzési rutin betartása.
 • Próbáld ki az elengedési technikákat. Ehhez egy masszázsgolyóra lesz szükséged. Ezek a technikák lehetővé teszik, hogy nyomást gyakorolj egy bizonyos pontra, hogy enyhítsd a feszültséget és javítsd a mozgási tartományt.

4. Előretartott fej

Rossz.testtartas.javitasa.4
Az előrehajló fejtartás nagyon általánossá vált a digitális eszközök, például a laptopok és az okostelefonok használatának térnyerésével. Ebben az esetben a fej előre mozog, és a vállak előtt ül, ahelyett, hogy közvetlenül felettük lenne. Ez a pozíció túlzottan megterheli a nyakizmokat és a gerincet, és növeli a degenerációs folyamatok kockázatát.

Miért rossz ez neked?

 • Ez a pozíció kényelmetlenséget és feszültséget okoz a nyakizmokban, ami fejfájáshoz vezethet.
 • Feszültséget és fájdalmat okozhat a hát közepén, mellkasi fájdalmat és kellemetlen érzéseket a karokban.

Hogyan javíthatsz rajta?

 • Válassz megfelelő szilárdságú ortopéd párnát, hogy a nyakad semleges helyzetben maradjon, és elkerüld az előrehajlást.
 • Állítsd be munkahelyi asztalodat úgy, hogy a számítógép képernyője szemmagasságban legyen, és munka közben fejtámlára támaszthatod a fejedet.
 • Nyújtsd a nyak és a hát felső izmait, hogy enyhítsd a feszültséget, és megkönnyítsd a megfelelő gerinchelyzet megtartását.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.