Nézem Képzőművészet 25 milliárd forintot érő Botticelli-portét értékesít a Sotheby’s aukciósház

25 milliárd forintot érő Botticelli-portét értékesít a Sotheby’s aukciósház

Promóció

Az 550 éves ritkaság becsült értékét tekintve a klasszikus festészet legdrágább műve. Az ismeretlen ifjút ábrázolásával Botticelli tökéletesen megragadta az itáliai reneszánsz életérzését.

80 millió dolláros becsült értéke rekordnak számít

Promóció
- Advertisement -

Hamarosan kiderül, marad-e továbbra is a világ legdrágább festménye a Salvator Mundi vagy megdönti a 120 milliárd forintos eladási árat Sandro Botticelli egyik portréja. Az itáliai reneszánsz mester alkotása már most rekordot döntött: értékét 80 millió dollárra, azaz mintegy 25 milliárd forintra taksálják, ezzel a klasszikus festmények között a legdrágábbnak számít.

Sandro Botticelli: Young Man Holding a Roundel / Fotó: Julian Cassady Photography/c/o Sotheby’s

A Sotheby’s aukciósház szerint a rendkívül magas becsült érték kifejezi az alkotás jelentőségét és ritkaságát. A portréfestészet legértékesebb darabjai Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer portréja II., amely 2006-ban közel 88 millió dollárért, és Vincent Van Gogh Dr. Gachet arcképe című festménye, amely 82,5 millió dolláros, 1990-ben rekordnak számító áron cserélt gazdát, írja a The Guardian.

7 millió fontos rekordáron kelt el a bizonytalan eredetű Korán a Christie’s aukcióján

Az 1766-ban alapított brit aukciósház, a Christie’s számos műtárgyat értékesített már csillagászati összegekért. A legnagyobb művészek alkotása közül is kiemelkedő a világ legdrágább festményeként számon tartott Salvator Mundi , de ők bocsátották árverésre Albert Einstein egyik levelét. Nekik köszönhetően kapta meg Jeff Koon a „világ legdrágább élő művésze” címet.

Botticelli munkáit a világ legnagyobb múzeumaiban csodálhatjuk meg, de ezek között alig találunk portrét. A művész ugyanis 1497-ben számos festményét elégette, de szerencsére a Vénusz születésének és a Tavasznak megkegyelmezett, amelyek a mai napig a világ leghíresebb és legkedveltebb műalkotásai közé tartoznak.

Az itáliai reneszánsz legkifejezőbb arca

A Young Man Holding a Roundelt (Fiatal férfi köralakú szentképpel) is az elmúlt 50 év során a legnevesebb múzeumoknak adta kölcsön a tulajdonosa. A szakértők szerint a képen látható fiatalember a reneszánsz szépségideált testesíti meg. Középen elválasztott, hullámos hosszú haja a kor legdivatosabb frizurájának számított. Bár öltözete egyáltalán nem feltűnő, a színe mégis elárulja, hogy jómódú, magas társadalmi osztályba tartozó ifjúról van szó.

The secret’s out! We are honoured to announce that Sandro Botticelli’s 15th-century portrait of a ‘Young Man Holding a Roundel’ will come to auction in New York as the main highlight of our Masters Week sale series in January 2021. One of fewer than 20 paintings by the artist in private hands, it is unquestionably one of the finest and most important paintings that will come to market. The portrait appears to have been executed in the late 1470s / early 1480s, when Botticelli was at the height of his powers and embarking on his series of large-scale mythological and allegorical works that today rank among the most familiar and celebrated images in the canon of Western Art – including Primavera and The Birth of Venus. But while the Florentine master created some of the most arresting and penetrating portraits in the history of Western Art, only around a dozen examples have survived today – with almost all of them now residing in major museum collections. To learn more about this landmark auction event, head to Sothebys.com/Botticelli. #BotticellixSothebys #Botticelli #SothebysMasters

No Description

Azt egyelőre nem tudni, kit ábrázol a portré. Az egyik elképzelés szerint Giovanni de’ Medici, Lorenzo testvére lehet, aki a festő egyik mecénása volt. A kezében tartott kör alakú szentkép tartogathat olyan nyomokat, amelyek közelebb vihetnek a modell személyazonosságának meghatározásához. A szentkép különlegessége, hogy a 14. századi sienai festő, Bartolomeo Bulgarini alkotása, amelyet a Botticelli-képre applikáltak.

Elárverezik Banksy Monet stílusában festett képét, akár 2 milliárd forintot is fizethetnek érte

Hamarosan kalapács alá kerül az Banksy utcaművész híres képe, amellyel Claude Monet előtt tiszteleg, írja a The Guardian . A tavirózsás sorozatba tartozó kép Banksy-féle parafrázisáért akár 5 millió fontot (mintegy 2 milliárd forint) is fizethet a vevő a Sotheby’s galériának.

Christopher Apostle, a New York-i Sotheby’s régi mesterek részlegének vezetője szerint egyetlen másik mester sem tudta Botticellinél jobban megragadni a reneszánsz Firenze aranykorát.

First Look: Sandro Botticelli’s Renaissance Man

It was during the early Renaissance in Italy when portraits of notable individuals first came to be considered high art. Florentine master Sandro Botticelli …

„Nimfái, istennői, madonnái és szentjei képzeletünkben a tudományok, a művészet és az irodalom újjászületésének képviselői a modern világ előfutáraként működő városállamban. A portréin keresztül enged leginkább betekintést a reneszánsz Firenzébe, és a Young Man Holding a Roundelnél semmi sem jeleníti meg kifejezőbben az itáliai reneszánszra jellemző értelmiségi, világi és humanista erényeket” – jelentette ki a szakértő.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3