25 milliárd forintot érő Botticelli-portét értékesít a Sotheby’s aukciósház

Az 550 éves ritkaság becsült értékét tekintve a klasszikus festészet legdrágább műve. Az ismeretlen ifjút ábrázolásával Botticelli tökéletesen megragadta az itáliai reneszánsz életérzését.

80 millió dolláros becsült értéke rekordnak számít

Hamarosan kiderül, marad-e továbbra is a világ legdrágább festménye a Salvator Mundi vagy megdönti a 120 milliárd forintos eladási árat Sandro Botticelli egyik portréja. Az itáliai reneszánsz mester alkotása már most rekordot döntött: értékét 80 millió dollárra, azaz mintegy 25 milliárd forintra taksálják, ezzel a klasszikus festmények között a legdrágábbnak számít.

Botticelli Ifju Portre Sothebys Aukcio
Sandro Botticelli: Young Man Holding A Roundel / Fotó: Julian Cassady Photography/C/O Sotheby’S

A Sotheby’s aukciósház szerint a rendkívül magas becsült érték kifejezi az alkotás jelentőségét és ritkaságát. A portréfestészet legértékesebb darabjai Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer portréja II., amely 2006-ban közel 88 millió dollárért, és Vincent Van Gogh Dr. Gachet arcképe című festménye, amely 82,5 millió dolláros, 1990-ben rekordnak számító áron cserélt gazdát, írja a The Guardian.

7 millió fontos rekordáron kelt el a bizonytalan eredetű Korán a Christie’s aukcióján

Az 1766-ban alapított brit aukciósház, a Christie’s számos műtárgyat értékesített már csillagászati összegekért. A legnagyobb művészek alkotása közül is kiemelkedő a világ legdrágább festményeként számon tartott Salvator Mundi , de ők bocsátották árverésre Albert Einstein egyik levelét. Nekik köszönhetően kapta meg Jeff Koon a „világ legdrágább élő művésze” címet.

Botticelli munkáit a világ legnagyobb múzeumaiban csodálhatjuk meg, de ezek között alig találunk portrét. A művész ugyanis 1497-ben számos festményét elégette, de szerencsére a Vénusz születésének és a Tavasznak megkegyelmezett, amelyek a mai napig a világ leghíresebb és legkedveltebb műalkotásai közé tartoznak.

Az itáliai reneszánsz legkifejezőbb arca

A Young Man Holding a Roundelt (Fiatal férfi köralakú szentképpel) is az elmúlt 50 év során a legnevesebb múzeumoknak adta kölcsön a tulajdonosa. A szakértők szerint a képen látható fiatalember a reneszánsz szépségideált testesíti meg. Középen elválasztott, hullámos hosszú haja a kor legdivatosabb frizurájának számított. Bár öltözete egyáltalán nem feltűnő, a színe mégis elárulja, hogy jómódú, magas társadalmi osztályba tartozó ifjúról van szó.

https://www.instagram.com/p/CFhXvV1h57P/

Azt egyelőre nem tudni, kit ábrázol a portré. Az egyik elképzelés szerint Giovanni de’ Medici, Lorenzo testvére lehet, aki a festő egyik mecénása volt. A kezében tartott kör alakú szentkép tartogathat olyan nyomokat, amelyek közelebb vihetnek a modell személyazonosságának meghatározásához. A szentkép különlegessége, hogy a 14. századi sienai festő, Bartolomeo Bulgarini alkotása, amelyet a Botticelli-képre applikáltak.

Elárverezik Banksy Monet stílusában festett képét, akár 2 milliárd forintot is fizethetnek érte

Hamarosan kalapács alá kerül az Banksy utcaművész híres képe, amellyel Claude Monet előtt tiszteleg, írja a The Guardian . A tavirózsás sorozatba tartozó kép Banksy-féle parafrázisáért akár 5 millió fontot (mintegy 2 milliárd forint) is fizethet a vevő a Sotheby’s galériának.

Christopher Apostle, a New York-i Sotheby’s régi mesterek részlegének vezetője szerint egyetlen másik mester sem tudta Botticellinél jobban megragadni a reneszánsz Firenze aranykorát.

First Look: Sandro Botticelli’s Renaissance Man

It was during the early Renaissance in Italy when portraits of notable individuals first came to be considered high art. Florentine master Sandro Botticelli …

„Nimfái, istennői, madonnái és szentjei képzeletünkben a tudományok, a művészet és az irodalom újjászületésének képviselői a modern világ előfutáraként működő városállamban. A portréin keresztül enged leginkább betekintést a reneszánsz Firenzébe, és a Young Man Holding a Roundelnél semmi sem jeleníti meg kifejezőbben az itáliai reneszánszra jellemző értelmiségi, világi és humanista erényeket” – jelentette ki a szakértő.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból