Házépítés vagy lakásfelújítás alkalmával mindent jó előre meg kell tervezni, hogy ne maradjanak kihasználatlan helyek. Érdemes a bútorokkal is játszani, használhatjuk őket térelválasztóként, de optikailag növelhetjük vagy csökkenthetjünk a teret is velük.

Kanapék a nappaliban

Legtöbbször egy kényelmes kanapé mellett tesszük le a voksunkat, amikor a nappaliba választunk ülőbútort, ez lehet egyenes vagy sarokkanapé, melyet egy amerikai konyhás nappaliban térelválasztóként is bevethetünk. Méretét a háztartásokban együttélők számához kell igazítani, a kétfős családban elég kisebb méretű kanapé, de ahol többen vannak, és a hely is nagyobb, oda tervezhetünk sarokkanapét vagy U alakú kanapét is.

A sarokkanapé kiváló választás lehet egy üres sarok betöltésére, de arra figyelni kell, hogy ne szűkítsük le a teret. Ha ez problémaként felmerülhet, válasszunk alacsony háttámlás változatokat. A sarokkanapékat térben is elhelyezhetjük, ilyenkor fontos, hogy a hátoldala is színszövettel legyen bevonva.

Méretek

Méretét tekintve mind az ülőfelület magasságára, mind a beülő mélységére figyelnünk kell. Az ideális ülésmagassága 42-45 cm, a beülő mélység pedig akkor kényelmes, ha a combunk hossza megegyezik a kanapé elejétől a háttámláig terjedő hosszal. A háttámla lehet fix vagy párnás, amit levehetünk, ha nincsen rá szükségünk.

Vannak olyan bútorgyártó cégek, amelyek tervezhető, elemes sarokkanapékat készítenek. Ez azért lehet az Ön számára különösen is kezdvező, mert a rendelkezésre álló tér lemérése után többféleképpen tervezheti meg új kanapéját, eldöntheti például hogy L kanapét vagy U alakú verziót szeretne.

Kényelmi funkciók

Az ülőbútor kiválasztásánál fontos szempont, hogy a keményebb ülést, vagy a puha süppedős típust érzi kényelmesnek. Ha ezt eldöntötte, akkor még további kényelmi funkciókból választhat igényeinek megfelelően. Fejtámlát rendelhet az alacsonyabb támlájú modellekhez, akár többet is, Ön dönti el, hogy melyik ülőhelyet szeretné még kényelmesebbé tenni egy fejtámlával.

A fotelek rendelhetők lábtartós kivitelben vagy relax funkcióval (dönthető ülés és lábtartó), a relaxfotel lehet motoros vezérlésű is, így egy gombnyomással alakíthatjuk át fotelünket szinte fekvő helyzetig.
A sarokkanapék többfunkciós karfa elemekkel tehetők izgalmassá. Van olyan karfa, amibe polcot építenek, vagy tároló rekeszt, amiben elfér a laptop vagy a távirányítók, kiegészítheti LED lámpával, USB csatlakozóval, pohártartóval.

Kanapéból ágy

Az elemes sarokkanapékba rendelhetünk ággyá nyitható elemet is, így vendégeink számára megágyazhatunk a kanapén. A vendégágyak szélessége 100-140 cm közötti, többféle kivitelből választhat, attól függően, hogy 1 vagy 2 személy részére szeretne ágyat kialakítani.

Külcsín

Ha eldöntötte, milyen alakú kanapét szeretne és a kényelmi funkcióit is kiválasztotta, nincs más hátra, mint a bútorszövet kiválasztása. Mára már a szöveteket illetően sokféle színből, és alapanyagból szemezgethetünk. Kisgyermekes családoknál érdemes vízzel tisztítható bútorszövet mellett dönteni. Az örök klasszikus a bőrkanapé, ami nagyon elegáns megjelenésű, de hűvösebb hatást kelt egy textilhuzathoz képest, érzetben és stílusjegyében egyaránt.

Bármilyen bútort veszünk, akár egyenes, akár L alakú kanapét, fordítsunk elég időt a kipróbálásra a bútoráruházban, és kérjünk szakszerű segítséget, ha nem boldogulunk az ülőgarnitúra elemek kiválasztásában.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.