Nézem Színház Schilling Árpád: „Itt most eltipornak valamit, ami színház és...

Schilling Árpád: „Itt most eltipornak valamit, ami színház és film és magyar”

Promóció

Schilling Árpád Jászai Mari-díjas rendező az augusztus 31-én este tartott SZFE-tüntetés után egy Facebook-bejegyzésben írta meg gondolatait.

„A szolidaritás aktív összefogás”

Promóció
- Advertisement -

„Fontos volt, hogy elhangzottak az olyan szavak, mint a szabadság, az autonómia, a szakma és a haza. Fontos, hogy kimondódott, másokat is ért sérelem, más szakmákat vagy társadalmi csoportokat” – kezdte posztját a rendező.

Schilling Árpád Jászai Mari-díjas rendező / Fotó: Wikimedia

Hozzátette, hogy „fontos felismerni újra és újra, mennyire összetartozunk. Mindannyian, akiket súlyos érdeksérelem ért. Mindannyian, akiket nem vettek komolyan, akikből csúfot űztek, akiket nyilvánosan megszégyenítettek. Fontos kimondani hangosan és érthetően, hogy a szolidaritás aktív összefogás. Merjük felismerni, hogy a nyilvánosság felelősség.”

„Ez nettó alázás volt”

Miután a kormány önkényesen kijelölte Vidnyánszky Attila színházi rendezőt, a Nemzeti Színház igazgatóját a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnökének, az egyetem szinte teljes vezetése és a szenátus is lemondott. Az ATV-nek nyilatkozva Vidnyánszky azt mondta, „az egyetem vezetése az első pillanattól nem akart tárgyalni a kuratóriummal az együttműködésről.” Hozzátette:

az egyetem vezetése kimentette magát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által javasolt tárgyalás alól, a diákok pedig ultimátumot adtak.

Schilling ennek kapcsán azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy az „én akartam egyezkedni, ők mondtak föl című fejezetet már ő sem hiheti el. Ez nettó alázás volt, hiszen úgy is megtörténhetett volna mindez, hogy [Vidnyánszky] Attila neve nem szerepel a történetben. Strómanokkal kitakaríttatja az egészet, majd megjelenik megmentőként akár. Abban a drámában, aminek szereplői vagyunk, nem így zajlanak az események.”

Schilling Árpád Orbán bosszújától tart, elhagyja az országot

„Idén Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy választási győzelme esetén ütni fog a bosszú órája. A miniszterelnök a saját országának állampolgárait fenyegeti. Ez őrület itt, az Európai Unió szívében” – mondta Schilling. A Jászai-díjas rendező szerint a hazai színházi szcéna elfordult tőle, és nincs meg az a szolidaritás és támogatás, amire most nagy szüksége lenne.

Schilling szerint, „itt most eltipornak valamit, ami színház és film és magyar. Az biztos, hogy nyoma marad. Megőrizzük emlékét, és teszünk azért, hogy ami itt keletkezett, ne tűnhessen el.”

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3