A kormány milliókat vonna el a színészektől a törvénymódosításával

Semjén Zsolt médiaszabályozást átíró törvényjavaslati az ismétlési jogdíjat is érinti. Ez azt jelenti, hogy a kormány súlyos összegeket vehet el a magyar színészektől. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint túl sok jogdíjat kapnak a tévés ismétlések után a magyar színészek. Ennek okán is nyújtaná be a médiaszabályozást átíró törvényjavaslatot.

Semjén Zsolt
Semjén Zsolt, Aki A Vadászatának Mint Hobbijának Áldozatával Látható / Fotó: Mti / Czeglédy Zsolt

A HVG megjegyzi, hogy 1986 óta van érvényben az a szabály, amely szerint ha egy színész valamelyik magyar televízió saját gyártású műsorában vagy rádiófelvételén szerepel, jogdíjat kap minden egyes ismétlés után. Azonban ha elfogadják kedden a módosítójavaslatot, a szerzői jogi törvényből kikerül ez a félmondat.

Létminimum alatt élő előadóművészek nyugdíj-kiegészítéset kapnak

A rangos, elismert előadóművészek közül is sokan kerülnek idős korukban nehéz anyagi helyzetbe. Közülük egyeseken segít a Magyar Művészeti Akadémia, vagy az illetékes miniszter által adományozható művészjáradék. Akik azonban nem kaptak magas állami, szakmai kitüntetést, azok gyakran nehéz öregkornak néznek elébe.

Az ismétlési jogdíjakat Magyarországon az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) szedi be, majd osztja fel és fizeti ki. Az ügy kapcsán Nemcsák Károly, az egyik legtöbbször ismételt sorozat, a Szomszédok színésze is megszólalt a BrandTrendnek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tudatosítani szeretném mindenkiben, hogy ezek az ismétlések komoly hasznot hoznak a mai napig is a tévétársaságoknak. Ezekért a műsoridőkért ismétlési jogdíjként a töredékösszegét fizetik ki annak, mintha ugyanennyi új műsort gyártanának.  Az ismétlési jogdíj évtizedek óta jól működik. Rendkívül fontosnak és eredményesnek tartom az EJI tevékenységét a televíziós ismétlési jogdíjak kezelésében[/perfectpullquote]

– mondta Nemcsák, a Szomszédok Vágási Ferije.

Nemcsák Károly Szomszédok Vágási Feri
Nemcsák Károly, A Szomszédok Vágási Ferije / Fotó: Zih Zsolt / Mti

Az EJI által tavaly közzétett számok szerint 2018-ban 330 millió forint jogdíjat fizettek ki 9200 előadóművész számára 4910 tévéműsor után. Ez azt jelenti, hogy az átlag kevesebb mint 36 ezer forint művészenként. A legmagasabb jogdíj összege 2,7 millió forint volt. Az EJI adatai azt is kimutatja, hogy a tíz leggyakrabban ismételt filmben szereplői összesen 16 millió forintot kaptak.

A HVG azt is megjegyzi, az ismétlési jogdíj megvonása csak a törvény hatályba lépése után elkészülő műsorokra lesz érvényes. Ez azt jelenti, hogy ha egy régi műsort ismételnek, az után ugyanúgy kell jogdíjat fizetni, mint eddig.

A terv ellen tiltakozó művészek szerint kb. 150 millió forinttal rövidítenék meg őket, ha a jövőben készülő műsorok ismétléseiért nem kapnának jogdíjat.

A kormány megígérte, így be is nyújtotta az MTA-t kivéreztető törvényjavaslatot

Mint ismert, az EP-választás után ismét nekilátott Palkovics László , az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezető minsztere a Magyar Tudományos Akadémia kivéreztetésének. Egy törvénymódosítással próbálja betörni az MTA-t. A kiszivárgott tervezet szerint augusztus 1-jén erővel venné el a kormány az MTA kutatóintézeteit. Sőt, köteleznék, hogy a vagyonár adja át ingyenes használatba, ami tulajdonképpen államosítást jelentene.

“A jelenlegi törvényjavaslat azért is érthetetlen, mert a szóban forgó összeg nem olyan nagymértékű, ha az MTVA teljes, nyolcvanmilliárdos költségvetésére tekintünk: az elmúlt évben százötvenmillió forintos jogdíj kötelezettsége volt az intézménynek” – mondta a Népszavának Gyimesi László, az EJI elnöke.

Hozzátette:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez közel ötezer műsornak, kétszáztizennyolcezer percnyi ismétlésnek felelt meg, így az egy percre jutó jogdíj mértéke a 700 forintot sem érte el. Összehasonlításképpen: egy negyven perces műsor ismétlésének a teljes jogdíja 27800 forint.[/perfectpullquote]

Továbbá kiemelte, hogy a törvénymódosítás kilencvenkilenc százalékban magyar művészeket érintene.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk