Követem Közélet A kormány milliókat vonna el a színészektől a törvénymódosításával

A kormány milliókat vonna el a színészektől a törvénymódosításával

Promóció

Semjén Zsolt médiaszabályozást átíró törvényjavaslati az ismétlési jogdíjat is érinti. Ez azt jelenti, hogy a kormány súlyos összegeket vehet el a magyar színészektől. 

Promóció
- Advertisement -

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint túl sok jogdíjat kapnak a tévés ismétlések után a magyar színészek. Ennek okán is nyújtaná be a médiaszabályozást átíró törvényjavaslatot.

Semjén Zsolt, aki a vadászatának mint hobbijának áldozatával látható / Fotó: MTI / Czeglédy Zsolt

A HVG megjegyzi, hogy 1986 óta van érvényben az a szabály, amely szerint ha egy színész valamelyik magyar televízió saját gyártású műsorában vagy rádiófelvételén szerepel, jogdíjat kap minden egyes ismétlés után. Azonban ha elfogadják kedden a módosítójavaslatot, a szerzői jogi törvényből kikerül ez a félmondat.

Létminimum alatt élő előadóművészek nyugdíj-kiegészítéset kapnak

A rangos, elismert előadóművészek közül is sokan kerülnek idős korukban nehéz anyagi helyzetbe. Közülük egyeseken segít a Magyar Művészeti Akadémia, vagy az illetékes miniszter által adományozható művészjáradék. Akik azonban nem kaptak magas állami, szakmai kitüntetést, azok gyakran nehéz öregkornak néznek elébe.

Az ismétlési jogdíjakat Magyarországon az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) szedi be, majd osztja fel és fizeti ki. Az ügy kapcsán Nemcsák Károly, az egyik legtöbbször ismételt sorozat, a Szomszédok színésze is megszólalt a BrandTrendnek.

Tudatosítani szeretném mindenkiben, hogy ezek az ismétlések komoly hasznot hoznak a mai napig is a tévétársaságoknak. Ezekért a műsoridőkért ismétlési jogdíjként a töredékösszegét fizetik ki annak, mintha ugyanennyi új műsort gyártanának.  Az ismétlési jogdíj évtizedek óta jól működik. Rendkívül fontosnak és eredményesnek tartom az EJI tevékenységét a televíziós ismétlési jogdíjak kezelésében

– mondta Nemcsák, a Szomszédok Vágási Ferije.

Nemcsák Károly, a Szomszédok Vágási Ferije / Fotó: Zih Zsolt / MTI

Az EJI által tavaly közzétett számok szerint 2018-ban 330 millió forint jogdíjat fizettek ki 9200 előadóművész számára 4910 tévéműsor után. Ez azt jelenti, hogy az átlag kevesebb mint 36 ezer forint művészenként. A legmagasabb jogdíj összege 2,7 millió forint volt. Az EJI adatai azt is kimutatja, hogy a tíz leggyakrabban ismételt filmben szereplői összesen 16 millió forintot kaptak.

A HVG azt is megjegyzi, az ismétlési jogdíj megvonása csak a törvény hatályba lépése után elkészülő műsorokra lesz érvényes. Ez azt jelenti, hogy ha egy régi műsort ismételnek, az után ugyanúgy kell jogdíjat fizetni, mint eddig.

A terv ellen tiltakozó művészek szerint kb. 150 millió forinttal rövidítenék meg őket, ha a jövőben készülő műsorok ismétléseiért nem kapnának jogdíjat.

A kormány megígérte, így be is nyújtotta az MTA-t kivéreztető törvényjavaslatot

Mint ismert, az EP-választás után ismét nekilátott Palkovics László , az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezető minsztere a Magyar Tudományos Akadémia kivéreztetésének. Egy törvénymódosítással próbálja betörni az MTA-t. A kiszivárgott tervezet szerint augusztus 1-jén erővel venné el a kormány az MTA kutatóintézeteit. Sőt, köteleznék, hogy a vagyonár adja át ingyenes használatba, ami tulajdonképpen államosítást jelentene.

“A jelenlegi törvényjavaslat azért is érthetetlen, mert a szóban forgó összeg nem olyan nagymértékű, ha az MTVA teljes, nyolcvanmilliárdos költségvetésére tekintünk: az elmúlt évben százötvenmillió forintos jogdíj kötelezettsége volt az intézménynek” – mondta a Népszavának Gyimesi László, az EJI elnöke.

Hozzátette:

Ez közel ötezer műsornak, kétszáztizennyolcezer percnyi ismétlésnek felelt meg, így az egy percre jutó jogdíj mértéke a 700 forintot sem érte el. Összehasonlításképpen: egy negyven perces műsor ismétlésének a teljes jogdíja 27800 forint.

Továbbá kiemelte, hogy a törvénymódosítás kilencvenkilenc százalékban magyar művészeket érintene.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3