A Maradj otthon! kampány margóján elismert és inspiráló kulturális személyiségeket kérdeztünk arról, miképpen dolgozzák fel a koronavírus-járvány kirobbanása óta jeletősen megváltozott, kihívásokkal teli és lelkileg megerőltető hétköznapokat.

Maradj otthon, de hogyan?

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot. Az izoláció alatt megjelentetett villáminterjúinkkal inspirálni és erősíteni reméljük a felelős társadalmi magatartást. Kérdéseinkre Seres Lili Hanna, költő, szerkesztő, az ELTE BTK doktori hallgatója válaszol, akinek első kötete Várunk címmel 2019 tavaszán jelent meg a FISZ gondozásában.

ContextUs: Mi az a négy szó, amivel kifejeznéd a négy sarkából kifordult világot?

Bizonytalanság, rugalmasságigény, lelassulás, váltakozás.

ContextUs: Szükség van rutinokra a karantén idején is. Mik a tieid?

Felkelek, arcot mosok, megcsinálok 6 kör napüdvözletet, írok 10 percet*, reggelizem,
dolgozom (doktorizok, szerkesztek), ebédelek, alszom, dolgozom, szabadidőzök – opcionálisan néhány a következőkből: sétálok/biciklizek/olvasok/írok (dolgozom)/filmet
nézek/játszunk, meditálok, szabadidőzök, dolgozom, alszom.Sereslilihanna/ Fotó: Bokor Krisztián, NirvanArt Photo

*Az automatikus írást mindenkinek ajánlom, beállítod az órát, és csak írod, írod, ami
eszedbe jut, 10 perc után meg abbahagyod. Esetleg újraolvasod és aláhúzod a fontos
gondolatokat, érzéseket.

ContextUs: Melyik könyv fekszik az ágyad mellett?

Az Ezredesné Rosa Liksomtól és a Szerelem a kolera idején.

ContextUs: Ki az, akivel minden nap tartod a kapcsolatot?

Édesanyámmal és a párommal.

ContextUs: Melyek azok a társadalmi szokások, amin a válság után is változtatnunk kell majd?

Nagyon nehéz olyasmiket mondani, hogy odafigyelés, szolidaritás, összefogás, nyilván a
helyzet megszűnésével ezek az akut szép gesztusok is alább hagynak, de ez így normális.

Amit mégis kiemelnék, az a tudatosság. A tudatosság, amivel most a híreket követjük, amivel mások nehéz helyzetére gondolunk vagy amiért cselekszünk és amivel magunkra és a környezetünkre vigyázunk.

Úgy érzem, most mindenki, aki megteheti, tudatosabban van jelen a társadalmi valóság közös terében, ez az egymásra és közéletre figyelés, a tudatos állampolgári attitűd válhatna szilárdabbá. A tudatosság privát szinten is foglalkoztat, jó lenne, ha fel tudná váltani a magamon is sokszor tapasztalt jelenséget, a halogatással párosult álmodozást/tervezgetést.

Ott Anna: A járvány a legnagyobb sebet a bizalmunkon ejti

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot.

Amikor azt mondod, jaj, nézzük majd meg azt a kiállítást, vagy de jó lenne valamikor kirándulni végre, talán fel is írod, de persze, hogy nem nézitek meg, míg tart a kiállítás, az erdőbe meg pláne nem juttok el. Nem azt mondom, hogy ne legyen bakancslistánk, de az életben – ugye – bármi közbejöhet, úgyhogy a felszínes ötletelgetés helyett szerintem érdemes tudatosan átgondolni, hogy valamit meg akarunk-e csinálni, és ha igen, mikor.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet