Nézem Film Meztelen fényűzés: De mi áll a Showgirls ikonikus jelmezeinek...

Meztelen fényűzés: De mi áll a Showgirls ikonikus jelmezeinek hátterében? 

Promóció

A Showgirls talán az egyik legmegosztóbb kultuszfilm, ami ragyogástól, pénztől és erotikától való túlfűtöttsége folytán számos negatív visszhangot eredményezett. A film jelmeztervezője, Ellen Mirojnick szerint azonban nincs ok a szégyenkezésre. 

Befutott bukás

Promóció
- Advertisement -

Ha van olyan film, amely szereplői mindenféle szégyenérzet és félelem nélkül tárulkoznak fel a kíváncsi nézők előtt, az a Showgirls. Az 1995-ben bemutatott Paul Verhoeven-alkotás robbanásveszélyes, erotikától túlfűtött és néha igencsak abszurd dráma a Las Vegas-i wannabe-lányok kalandjait veszi górcső alá. 

/ Részlet a filmből

A Showgirls főszereplője, Nomi (Elizabeth Berkley) végre eljut álmai városába, a csilingelő pénzhegyek, az erotika fűtőkazánja és a végeláthatatlan show-műsorok világába. A sztriptízbárban ügyeskedő hölgy előtt azonban nagyobb lehetőségek is megnyílnak. A kérdés csak az, hogy megéri-e kilépni a komfortzónából és kockáztatni vagy sem. A film azonban nemcsak a cselekmény szintjén nyújt szórakozást, de a kivitelezés, a díszletek terén is.

Ezek a legdögösebb sztriptízes filmek az elmúlt évekből

A Wall Street pillangói gyakorlatilag a semmiből robbant be a köztudatba. A mindössze 20 millió dollárból forgatott, valós eseményeken alapuló dráma azonban már világpremierje után hatalmas visszhangot keltett, Jennifer Lopez t pedig rögtön Oscar-esélyesnek kiáltották ki.

Rojtos bőrkabátok, magas derekú, popsit villantó farmernadrágok, kristály kiegészítők és állatminták kavalkádja idézik meg a ’90-es évek ikonikus divatpillanatait. Ennek ellenére a meztelen jelenetekből is bőven kijárt a Showgirlsnek. Ugyan a felvonultatott jelmezek igazi mérföldkőnek számítanak a filmipar kivitelezési technikáinak hosszú sorában, maga a film összeomlott és már a jegypénztárnál tisztán látható volt a teljes bukás. A megjelenése óta eltelt 25 évben ennek ellenére is klasszikussá vált, fiatalabbak és idősebbek között egyaránt. 

Hiteles és egyedi

A Dazeddigital újságírójának adott interjújában Ellen Mirojnick, a Showgirls jelmeztervezője elárulta, a kritikák ellenére sem szégyenkezett azon, hogy a filmen dolgozott. Az ikonikus ruhákat és díszleteket valóban Las Vegas inspirálta, ami a ’90-es években még sokkal elszigeteltebb, magára hagyatottabb volt, mint a berobbanását követően. A Showgirls akkoriban nagy vállalkozás volt, tele csillogással, egyediséggel és rengeteg jelmezzel.

A fantáziájuk talán elvadult, de művészlelkű kollégáival együtt dolgozni felejthetetlen élménynek bizonyult. Ezen pedig egyetlen kritika sem csorbíthat. 

A Miuccia Prada a Showgirls-t nemrégiben a “tökéletes kudarc” jelzővel illette, ám Ellen Mirojnick szerint ez inkább hízelgő. Feltehetőleg a Prada pontosan tudja, mit néz. A film ugyanis számos kulturális aspektusból mutatja be a korabeli Las Vegas-t, pontosan idézi meg annak a városnak a helyét, idejét, stílusát és legapróbb mozzanatait, amiért ugyan ha rajongunk is, már rég elfelejtettük vagy talán nem is éltük meg annak eredeti ritmusát. A Showgirls ennek fényében hiteles és egyedi. 

Showgirls (18+) Official Trailer (1995) | Drama

Nomi, a young drifter, arrives in Las Vegas to become a dancer and soon sets about clawing and pushing her way to become the top of the Vegas showgirls. ▶ Di…

Ellen Mirojnick szerint Paul Verhoeven rendkívül provokatív rendező, aki hajlik a feminista nézetek tisztelete felé. A Showgirls-t egyszerre lehet elkönyvelni nőket degradáló alkotásnak és feminista húzásnak, ám Mirojnick szerint inkább utóbbiról van szó. A feminista üzenet tisztán értéséhez azonban talán egy kis újításra lenne szükség. A Showgirls 2020-as parafrázisa nem is tűnik olyan rossz ötletnek, főleg úgy, hogy a nők társadalomban elfoglalt szerepét többek között olyan tényezők formálják át, mint a koronavírus.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3