Nézem Képzőművészet Simone Leigh az első fekete nő, aki Amerikát képviselheti...

Simone Leigh az első fekete nő, aki Amerikát képviselheti a Velencei Biennálén

Promóció

Simone Leigh brooklyni művész elsősorban az afrikai és afroamerikai művészetből és a fekete női létből merít ihletet. Ő az első fekete nő, aki képviselte az Egyesült Államokat a Velencei Biennálén.

Kritikus tömeg

Promóció
- Advertisement -

Simone Leigh fogja képviselni az Egyesült Államokat az 59. Velencei Biennálén, ezzel ő lesz az első amerikai fekete nő, aki hazájában elnyerte a rangos megbízatást a szövetségi Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, írja a The Art Newspaper. Leigh-t Jill Medvedow, a Bostoni Kortárs Művészeti Intézet (ICA) igazgatója és Eva Respini, az ICA főkurátora fogja segíteni.

Simone Leigh / Fotó: David Heald

„Egy hatalmas bronzszobor is Leigh anyagának részét képezi, amelyet az amerikai kiállítóhelység külső részén állítunk fel. A pavilon öt galériájában pedig további kerámiáit, bronzból és rafiából készült alkotásait állítjuk ki, így sok év után ismét figuratív alkotásokkal készülhetünk a seregszemlére” – olvasható az ICA közleményében.

Thanks for the love everyone 🖤📷 Shaniqwa Jarvis @sheekswinsalways To be the first Black American woman to occupy the American Pavilion for the 58th La Biennale di Venezia is a great honor. I acknowledge the paradox of my position during this time when the depth of white supremacy in America is in full view. I also recognize that this is a time when black artists and intellectuals of the diaspora are flourishing and have reached critical mass. My show, comprised primarily of sculpture, will engage the work of black feminist thinkers who have enlarged and transcended the limits of this democracy. Thank you Eva Respini my curator @curator_on_the_run @icaboston and my gallery @hauserwirth and Spelman College @spelman_college

No Description

„Elismerem, paradox helyzetben vagyok, hogy éppen most talált meg ez a kinevezés, amikor a fehér felsőbbrendűség kérdése ennyire előtérbe került. Azt is tudom ugyanakkor, hogy a fekete művészek és értelmiségiek remekelnek, elértük a kritikus tömeget. A főleg szobrokból álló kiállításom a fekete női gondolkodók szellemiségét viszi majd el, akik feszegették és meghaladták a demokrácia határait” – írta Leigh az Instagramon.

Aaron Philip, a fekete, tolókocsis, fiatal transznemű nő divattörténelmet írt

A 17 éves Aaron Philipnek nem éppen a legkönnyebb sors jutott. Agyvérzéssel született, ami kihatással van a motoros funkciókra, és gyakran kényszeríti a beteget tolószékbe. A családnak most már szerencsére van egy lakása Bronx-ban, 7 évvel ezelőtt azonban hajléktalanszállóba kényszerültek 2 évre. A drága orvosi számlák következtében ugyanis szűkös anyagi helyzetbe kerültek.

A jamaikai származású szülőktől 1967-ben Chicago-ban született művész 1990-ben szerzett képzőművészeti diplomát a richmondi Earlham College-ban. Jelenleg Brooklynban él és alkot. Kerámiáiról, szobrairól, videó- és performanszalkotásairól, valamint faji, történelmi és gendertémájú társadalmi projektjeiről ismert, amelyeket a fekete nők szemszögből láttatja.

Simone Leigh: Brick House / Fotó: Timothy Schenck

Medvedow is hangsúlyozta, hogy Simone Leigh két évtizedes pályafutása során olyan maradandó alkotásokat hozott létre, amelyek a fekete női lét különböző korokban szerzett élettapasztalatait helyezik középpontba.

Szociális projektek a képzőművészet mellett

Legfontosabb munkái között találjuk a Free People’s Medical Clinic társadalmi projektet (2014), amelyben egészségügyi dolgozókat, jóga- és masszázsoktatókat biztosítottak az emberek számára egy brooklyni házban, valamint a The Waiting Room, a New York-i Új Múzeumban kialakított gyógyközpont. 2018-ban megkapta a Hugo Boss-díjat a Solomon R. Guggenheim Múzeumtól, ahol önálló kiállítást is tarthatott. Monumentális alkotása, a közel 5 méter magas fekete női mellszobor, a Brick House a manhattani High Line függőparkban található jövő tavaszig.

Fekete angliai írónők vezetik a brit könyvpiac eladási listáit

Az Amerikában George Floyd halála után kirobbant antirasszista tüntetéshullám fókuszba állította a színes bőrű művészeket, akik nyíltan elkezdtek beszélni problémáikról. Arról már beszámoltunk, hogy a fekete könyvszerzők kevesebb előleget kapnak a kiadóktól fehér kollégáiknál. Most, hogy egy új helyzet állt elő a brit könyvpiac színterén, további problémákra is fény derült.

„Arra gondoltam, hogy készíthetnék egy szobrot, a Brick House-t, amelynek a témája a szépség. Annak a fajta nőiségnek az ábrázolásán gondolkodtam, ami engem is érdekel: a szilárdságon mint a törékenység ellentétjén alapuló nőiségen. Azt is szerettem volna, ha a teljes művészettörténet is megjelenik a szoborban. A benini bronzszobrok jelentették a mércét az alkotás során” – mondta a művész egyik legismertebb művéről.

Az 59. Velencei Biennálét 2022. április 23-november 27 között rendezik, miután az Építészeti Biennálé rendezői úgy döntöttek, hogy elhalasztják a rendezvényt a koronavírus-járvány miatt. A világ egyik legrangosabb kulturális eseményét eredetileg jövőre 2021-ben rendezték volna meg.

Jug, bronze,2019

No Description

Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságot is egy női fókusszal operáló fekete művésznő, Sonia Boyce fogja képviselni az Adria-parti városban. A Velencei Filmfesztivált idén szeptemberben szigorú járványügyi előírások mellett megtartották, Mundruczó Kornél versenyfilmje, a Pieces of a Woman is díjat is kapott.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3