Simone Leigh az első fekete nő, aki Amerikát képviselheti a Velencei Biennálén

Simone Leigh brooklyni művész elsősorban az afrikai és afroamerikai művészetből és a fekete női létből merít ihletet. Ő az első fekete nő, aki képviselte az Egyesült Államokat a Velencei Biennálén.

Kritikus tömeg

Simone Leigh fogja képviselni az Egyesült Államokat az 59. Velencei Biennálén, ezzel ő lesz az első amerikai fekete nő, aki hazájában elnyerte a rangos megbízatást a szövetségi Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, írja a The Art Newspaper. Leigh-t Jill Medvedow, a Bostoni Kortárs Művészeti Intézet (ICA) igazgatója és Eva Respini, az ICA főkurátora fogja segíteni.
simone leigh velencei biennale usa 2
Simone Leigh / Fotó: David Heald
„Egy hatalmas bronzszobor is Leigh anyagának részét képezi, amelyet az amerikai kiállítóhelység külső részén állítunk fel. A pavilon öt galériájában pedig további kerámiáit, bronzból és rafiából készült alkotásait állítjuk ki, így sok év után ismét figuratív alkotásokkal készülhetünk a seregszemlére” – olvasható az ICA közleményében.

No Title

No Description

„Elismerem, paradox helyzetben vagyok, hogy éppen most talált meg ez a kinevezés, amikor a fehér felsőbbrendűség kérdése ennyire előtérbe került. Azt is tudom ugyanakkor, hogy a fekete művészek és értelmiségiek remekelnek, elértük a kritikus tömeget. A főleg szobrokból álló kiállításom a fekete női gondolkodók szellemiségét viszi majd el, akik feszegették és meghaladták a demokrácia határait” – írta Leigh az Instagramon.

Aaron Philip, a fekete, tolókocsis, fiatal transznemű nő divattörténelmet írt

A 17 éves Aaron Philipnek nem éppen a legkönnyebb sors jutott. Agyvérzéssel született, ami kihatással van a motoros funkciókra, és gyakran kényszeríti a beteget tolószékbe. A családnak most már szerencsére van egy lakása Bronx-ban, 7 évvel ezelőtt azonban hajléktalanszállóba kényszerültek 2 évre. A drága orvosi számlák következtében ugyanis szűkös anyagi helyzetbe kerültek.
A jamaikai származású szülőktől 1967-ben Chicago-ban született művész 1990-ben szerzett képzőművészeti diplomát a richmondi Earlham College-ban. Jelenleg Brooklynban él és alkot. Kerámiáiról, szobrairól, videó- és performanszalkotásairól, valamint faji, történelmi és gendertémájú társadalmi projektjeiről ismert, amelyeket a fekete nők szemszögből láttatja.
simone leight brick house
Simone Leigh: Brick House / Fotó: Timothy Schenck
Medvedow is hangsúlyozta, hogy Simone Leigh két évtizedes pályafutása során olyan maradandó alkotásokat hozott létre, amelyek a fekete női lét különböző korokban szerzett élettapasztalatait helyezik középpontba.

Szociális projektek a képzőművészet mellett

Legfontosabb munkái között találjuk a Free People’s Medical Clinic társadalmi projektet (2014), amelyben egészségügyi dolgozókat, jóga- és masszázsoktatókat biztosítottak az emberek számára egy brooklyni házban, valamint a The Waiting Room, a New York-i Új Múzeumban kialakított gyógyközpont. 2018-ban megkapta a Hugo Boss-díjat a Solomon R. Guggenheim Múzeumtól, ahol önálló kiállítást is tarthatott. Monumentális alkotása, a közel 5 méter magas fekete női mellszobor, a Brick House a manhattani High Line függőparkban található jövő tavaszig.

Fekete angliai írónők vezetik a brit könyvpiac eladási listáit

Az Amerikában George Floyd halála után kirobbant antirasszista tüntetéshullám fókuszba állította a színes bőrű művészeket, akik nyíltan elkezdtek beszélni problémáikról. Arról már beszámoltunk, hogy a fekete könyvszerzők kevesebb előleget kapnak a kiadóktól fehér kollégáiknál. Most, hogy egy új helyzet állt elő a brit könyvpiac színterén, további problémákra is fény derült.
„Arra gondoltam, hogy készíthetnék egy szobrot, a Brick House-t, amelynek a témája a szépség. Annak a fajta nőiségnek az ábrázolásán gondolkodtam, ami engem is érdekel: a szilárdságon mint a törékenység ellentétjén alapuló nőiségen. Azt is szerettem volna, ha a teljes művészettörténet is megjelenik a szoborban. A benini bronzszobrok jelentették a mércét az alkotás során” – mondta a művész egyik legismertebb művéről. Az 59. Velencei Biennálét 2022. április 23-november 27 között rendezik, miután az Építészeti Biennálé rendezői úgy döntöttek, hogy elhalasztják a rendezvényt a koronavírus-járvány miatt. A világ egyik legrangosabb kulturális eseményét eredetileg jövőre 2021-ben rendezték volna meg.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jug, bronze,2019

Simone Leigh (@simoneyvetteleigh) által megosztott bejegyzés,

Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságot is egy női fókusszal operáló fekete művésznő, Sonia Boyce fogja képviselni az Adria-parti városban. A Velencei Filmfesztivált idén szeptemberben szigorú járványügyi előírások mellett megtartották, Mundruczó Kornél versenyfilmje, a Pieces of a Woman is díjat is kapott.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból