Az ülőmunka mellett az állómunka is veszélyekkel jár.
Arról viszont kevesebbet, hogy aki az egész munkanapját állva tölti, az talán még rosszabb helyzetben van. A kutatások ennek kevesebb figyelmet szenteltek, pedig érdemes felhívni rá a figyelmet, mert komoly betegségeket okozhat, ha hosszútávon állómunkát végzünk.
Krónikus hátfájás, izom- és csontrendszeri rendellenességek kialakulása az alsó végtagokban – ennek is fokozottabban fennáll a veszélye a sok állás miatt. Még sokkolóbb azonban, hogy a szívünkre is káros hatással van, növeli a keringési betegségek kockázatát. Ha túl sokat állunk, a vér lábakban pangani kezd, szétnyomja a vénákat és növeli az oxidatív stresszt, ami fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Kapcsolódó cikk

Az állás hosszútávon megkétszerezi az esélyt a szívbetegségre!
Egy vizsgálatban 7000 embert figyeltek meg 12 éven át. Az alanyok különböző típusú munkákat végeztek. A kutatás eredménye szerint azoknál, akik főként állva végezték a munkájukat, kétszer nagyobb eséllyel alakult ki szívbetegség, mint azoknál, akik főként ültek napközben. Még egy fontos felfedezést tettek a vizsgálat során: az állómunka gyakorlatilag pont annyival növelte a szívbetegség kockázatát, mint a napi szintű dohányzás vagy az elhízás.
A legtöbb, amit tehetsz, hogy csökkentsd az állómunka egészségkárosító hatásait, ha magának az állásnak az idejét csökkented. Amikor csak lehetőséged van rá napközben, ülj le, változtass testhelyzetet, mégha csak néhány percre is!

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.