Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

Ezért ez az időszak sokszor komoly kihívás elé állítja azokat, akik egy speciális étrendet folytatnak, mondjuk egy korábban diagnosztizált ételallergia vagy -intolerancia miatt, vagy nemes egyszerűséggel testsúlycsökkentés céljából vágtak bele ebbe az egészbe.

Valljuk be őszintén, nem maga a karácsony a felelős a mérlegen lévő plusz kilókért, hanem az egészséges szokások hetekre történő elhagyása. De egy kis erőfeszítéssel beépíthetünk teljes értékű ételeket is az ünnepi étrendünkbe. A pogácsát például megsüthetjük az Éléskamra finoman reform sós sütikhez ideális szénhidrátcsökkentett, paleo keverékből. Így már bárki bátran fogyaszthatja a diétázóktól kezdve a paleolit életmód híveiig.

Felmérési adatok

A fentebb említett márka megálmodója még 2018-ban kérdezett meg 300 diétázót az ünnepi időszakról egy felmérés keretében. Nagy örömünkre láttuk, hogy a válaszadók több mint 50%-a már időben, vagyis november végén, december elején nekilát az előkészületeknek, és nem hagyja az utolsó pillanatra. A megfelelő alapanyagok beszerzéséhez ugyanis idő kell. Nem minden található meg a boltok polcain, vagy sokan nem elégednek meg az ottani termékekkel, még akkor sem, ha árban kedvezőbb. A megkérdezett embereknek csaknem 40%-a azt válaszolta, hogy hajlandó magasabb árat fizetni a prémium minőségért cserébe.

Az is egy igazán érdekes adat, hogy a megkérdezettek több mint ¾-e főz hagyományos menüt, annyi különbséggel, hogy kicserélik az összetevőket reform verzióra. Ez is bizonyítja, hogy egy diéta során nem feltétlenül kell lemondani a kedvenc, megszokott ételeinkről, csupán egy kis változtatást igényel. A diétázó háziasszonyokról az is kiderült a felmérésből, hogy az édességeket sem veszik félvállról. Vagyis jöhet mi szem szájnak ingere – legyen az bejgli vagy a jó öreg zserbó.

Tanácsok a stresszmentes ünnepi étkezéshez

Érdemes először az étkezés fókuszát kitalálni, majd a többi részét köré tervezni. Mi gyakran készítünk például sült sertéskarajt, mert nem időigényes. Betoljuk a sütőbe, és amíg meg nem szólal az időzítő, addig foglalkozhatunk mással is. De az is előfordul, hogy egy kis olaszos csavart adunk a dolgokhoz, és töltött kagylót készítünk.

Aztán jöhet a köret, amiből legalább 3 szükséges. Egy jól kidolgozott étkezés ugyanis tartalmazza a salátát, a zöldségeket és egy keményítős ételt, például az édesburgonya pürét.

Az előételek tervézését pedig semmiképpen se bonyolítsd túl. Egy tál mártogatós például tökéletes választásnak bizonyul keksszel, dióval és zöldségekkel.

Bár ezeknek az extra táplálkozási igényeknek megfelelő karácsonyi vacsora elkészítése ijesztőnek tűnhet, ha egy kis nyitottsággal állunk hozzá a sütés-főzéshez, akkor a családban mindenki elégedett lesz majd.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

close-up-smile-woman-brush-teeth-great-health-dental-care-concept-isolated-white-background-asian1

Hogyan válasszunk fogkefét?

Manapság már számos fogkefe típus és márka áll rendelkezésünkre az üzeletek polcain, amelyek közül kiválasztani a megfelelőt nem lesz a legegyszerűbb feladat.

elefantszerszam.hu - 2023 november - LinkMarketing - 6

Vajon milyen feladatokhoz való a hőlégfúvó?

Ha rákattintottál erre a cikkre, alighanem te is gondolkodtál már azon, hogy miért lehet hasznos ez a szerszám, illetve valamilyen munkához éppen fontolgatod a gép megvásárlását, de nem jutsz dűlőre abban a kérdésben, hogy megéri-e neked megvenni, vagy akkor tennéd bölcsebben, ha kölcsönkérsz vagy bérelsz egyet.

httpsbogreguru.hu - 2023 november - Cikk3

Meglepetés egyedi bögrével

A bögrék nagyon hasznos eszköznek minősülnek. Egyértelmű funkciójuk italunk tárolása és elfogyasztásának megkönnyítése.

tacsis zsák1

A megfelelő hálózsákvastagság kiválasztása

A rutinos kismamák és anyukák tisztában vannak vele, hogy a hálózsák a babák és kisgyerekek számára afféle “must have” darab, vagyis elengedhetetlen, hogy legyen belőle otthon legalább egy-két darab.

markus-spiske_prexn5cqai-unsplash

Autónyitás kulcs nélkül

Ebben a cikkben felfedezzük a leggyakoribb autózár problémákat, és azt, hogyan lehet a leghatékonyabban és stresszmentesen megoldani a gondot.

bestmarkt.hu - 2023 november - LinkMarketing - 3

Fényfüzérek és dekorációs fények a hangulatos ünnepekre

Igaz, hogy lassan közelednek az ünnepek, de egy hangulatos dekorfénnyel nem csupán a karácsonyt, hanem magát a lakberendezést, a mindennapjainkat is fel tudjuk dobni, meg tudjuk újítani, mindig attól függően, hogy milyen színt szeretnénk behozni a lakásunkba és mely területeket szeretnénk bevilágítani.

https-__www.homelux.hu_ - 2023 november - Cikk3

Az elektromos fűtőtest előnyei

A tél beköszöntével ismét a fűtésre irányul a figyelmünk: mindenki próbálja a lehető leggazdaságosabban megoldani, hogy meleg legyen a lakásban.

https-__ohsports.hu_ - 2023 október - Cikk2

Sportfogadással kapcsolatos kilátások

Folyamatosan olyan szelvényfotókba futsz bele az interneten, amelyek azt bizonyítják, hogy pár száz forintból százezreket is lehet nyerni, vagy csodastratégiákkal bombáznak, amelyeknek a segítségével ugyan még senki nem nyert, de azért tutira működik?

httpsfilterabc.hu - 2023 október - Cikk1

Mi is az a motoros villaolaj?

A motorok szerelmesein kívül aligha sokan hallották ezt a három szót így egymás után. Nézzünk is utána pontosan hogyan is kell ezt az egészet elképzelni!