Spike Lee: „Nem léteznek rasszista embriók”

Legújabb filmjének, a Da 5 Bloods-nak premierje előtt Spike Lee politikusok, művészek és a The Guardian olvasóinak kérdéseire válaszolt.

Ismert művészek és az olvasók faggathatták a Da 5 Bloods rendezőjét

Spike Lee legújabb filmje, a Da 5 Bloods június 12-től látható a Netflix-en. A történet négy afroamerikai veteránról szól, akik visszatérnek Vietnámba, hogy felkutassák elhunyt csapatvezetőjük földi maradványait, és hogy megtaláljanak egy számukra igen értékes ládát.

spike lee valaszol da 5 bloods
Spike Lee / Fotó: Getty Images

Múlt héten közzétett egy rövid videót, amelyet az 1989-ben készült klasszikus filmje, a Szemet szemért jelenetéből, valamint a George Floyddal és Eric Garnerrel szembeni rendőri 2014-ben történt, szintén halálos kimenetelű intézkedés felvételeiből vágott össze. A filmbeli jelenet és a valóságban megtörtént esetek párhuzamba állítása jelzi, hogy több mint három évtized elteltével is aktuális még Lee alkotása.

Spike Lee az idei Oscar-díjátadó legpolitikaibb beszédét tudhatja magáénak

Az idei Oscar-díjátadó tartogatott meglepetéseket, főleg, hogy házigazda se volt. Ettől függetlenül a filmek nem maradhattak díj nélkül, ami jár, az jár. Spike Lee 70-es években játszódó igaz története alapuló drámája is megkapta a jól megérdemelt szobrot. Lee, ahogy az már szinte hagyomány az Oscaron, beszédében valamilyen aktuális problémára – jelen esetben az amerikai politikai helyzetet – hívta fel a figyelmet.

A 63 éves rendező New Yorkból válaszolt rendezőkollégái, politikusok, művészek és a The Guardian olvasóinak hozzá intézett kérdéseire.

Da 5 Bloods | Official Trailer | Netflix

From Academy Award® Winner Spike Lee comes a New Joint: the story of four African-American Vets – Paul (Delroy Lindo), Otis (Clarke Peters), Eddie (Norm Lewi…

Nina Simone azt mondta, hogy a művész kötelessége, hogy reflektáljon a jelenre. Milyen szerepe van a művészeknek és általában a művészetnek ezekben a különleges időkben, amikor a valódi változás elérhető? (Kamasi Washington, zenész)

A művészek szerepe az, amit választanak maguknak. A művészet nem egységes és sok művész tartózkodik is attól, hogy művészetében politikailag megnyilvánuljon, mert szerintük az a feladatuk, hogy szórakoztassanak. Erre az évek alatt jöttem rá: a művész egyéni döntése, hogy azt tesz, amit akar. Akik nem szólalnak fel? Ez az ő választásuk.

Do the Right Thing (1989) – Official Trailer

A classic pioneering movie that showed the world what Spike Lee can do. On the hottest day of the year on a street in the Bedford-Stuyvesant section of Brook…

Amikor a Szemet szemért című filmet forgatta, gondolt arra, hogy a rasszizmus még mindig ilyen probléma lesz Amerikában? (DeJongandtherestless felhasználónevű olvasó)

Persze, de sosem gondoltam, hogy ennyire. Ami még rosszabbá tette a helyzetet, az az okostelefon kamerája. Addig csak cikkekben lehetett róla olvasni. Most már látni is lehet ezeket a borzalmas gyilkosságokat. Ez egy hatalmas változás. George Floyd nyolc és fél percen keresztül történt fuldoklása bejárta az egész világot, és ezért vonulnak most utcára világszerte. Az a kép megrázta az embereket, és ezért mentek az utcára Angliában is.

Szemet szemért 2.? Soha!

Kéne egy új Szemet szemért filmet forgatni! (AllenRoy)

Nem! Amíg élek, addig senki nem csinál remake-et, aki megpróbálja, még a síron túl is visszajövök és leállítom, hahaha! Esküszöm, leszállok a felhők közül, a mennyország kapujából és leállítom a forgatást. Isten engem úgy segéljen! Magammal hozom őt is, sőt, Ossie Davist, Ruby Dee-t, Bill Nunnt és Frank Sinatrát.

No Title

No Description

Vajon Michael Jordan megengedné valakinek, hogy megfilmesítse az életét? És ha igen, akkor elvállalná? Ezt úgy kérdezem, hogy közben éppen kopaszra borotválom a fejemet… (Idris Elba, színész)

Hahaha! Kiváló színész vagy Idris, de nem vagyok biztos abban, hogy tudnál olyan trükköket, mint Michael. Nem lehetne őt eljátszani különleges effektek nélkül. Nem hinném, hogy bárkinek is megengedné, hogy eljátssza őt, amíg él – és lehet, hogy még a végrendeletébe is beleírja.

Peace and Love. In commemoration of today’s release of DA 5 BLOODS on Netflix, we’re offering Da 5 Bloods “Black Power Fist” poster & t-shirt bundle signed by Spike Lee. Only a few posters left in stock. Don’t Sleep! Ya Dig? – Click The Link In The Bio

No Description

Imádlak, Idris. Szeretnélek megdicsérni, amiért elmondtad, hogy pozitív lett a koronavírus-teszted, és hogy a vírus nem vicc. Nagyon kellett. Az a hír járta néhány helyen a gettókban, hogy a feketék nem kaphatják el. Fontos volt, hogy kiálltál és ezzel eloszlattad ezt a hülyeséget. Még több ember meghalhatott volna vagy nem vigyázott volna, mert azt hiszik, a sötét bőrük miatt immunisak a vírusra.

Spike Lee Explains How ‘Do the Right Thing’ Has Remained Relevant | Anatomy of a Scene

This year is the 30th anniversary of the release of Spike Lee’s game-changing drama “Do the Right Thing,” about the rise of racial tensions during one very h…

Meggyőződésem, hogy az előítéleteket korán belénk nevelik, és ez a gyerekkori berögződés egy életen át tart. Egyetért abban, hogy még több együttérzésre nevelő gyerekfilmet kéne készíteni, amelyek a fontos életkori problémákról, köztük a rasszizmusról is szólnak? (Floella Benjamin, politikus, műsorvezető)

100%-ban egyetértek. Nincs rasszista embrió. Egyetlen anyaméhben kifejlődő emberi lényben sincs gyűlölet. Amikor a gyerekek kipottyannak – már bocsánat a kifejezésért, de két gyerekem születésénél én is ott voltam, és ők kipottyantak! – a szüleiktől tanulják a jót és a rosszat is. A rasszizmus és a gyűlölet tanult magatartás, nem azzal születünk. Egyetértek, neveljük a gyerekeinket békére és szeretetre, minden korban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból