2019 egyik legjobban várt horrorfilmje az Az: Második fejezet volt. Bár Stephen King híres rémtörténetei reneszánszukat élik a mozikban, a mostani horrortrend miatt éppen a kraftjukat veszítik el ezek a sztorik. Ebben sajnos az Az sem lett kivétel. Figyelem: spoilerek következnek!

Bazári riogatás a kanálisból

Vannak olyan alkalmak, amikor egyes stúdiók a vérfrissítés nevében megpróbálkoznak olyan rendezőkkel, akik korábban még nem vagy csupán pár nagyjátékfilmet készítettek. Erre példa Gareth Edwards is, aki 2014-ben forgatta a Godzillát, később az első Star Wars-antológia filmet, a Zsivány Egyest is.

It Pennywise Clown 1546448421
Ki Nevet A Végén? / Fotó: Digital Spy

A New Line Cinema sem tett másként a két évvel korábban megjelenő Az esetében: felkérték Andy Muschiettit, akinek korábban csupán egy nagyfilmje készült Mama címmel. Így aztán ő rendezhette az első és második részt is. Az Az-filmek forgatókönyvéért pedig az a Gary Dauberman felelős, aki a Démonok között franchise spin-offjain dolgozott íróként.

A horrorrajongók fejében megszólalhat egy bizonyos csengő a férfi neve hallatán, mert jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a James Wan-féle univerzum renoméjának rombolása nagyban az ő nevéhez köthető.

Mindazok az elemek, amelyeket azoknál a filmeknél (Annabelle 1-3, Az Apáca, A gyászoló asszony átka) felhasznált, az Az esetében is „szépen” felbukkannak (rosszul időzített, teljesen várható jumpscarek, hangos zajok, a lény korai lelepletése stb.), pedig lehetett volna másképpen is.

Hiába a jó casting

A szereposztás mondhatni, pazar lett. A castingon nem csupán olyan színészeket sikerült beválogatni, akik hasonlítottak az első rész gyerekszínészeire, de már bizonyítottak is. James McAvoy-t (X-Men, Széttörve), Jessica Chastaint (Mentőexpedíció,Csillagok között) és Bill Hadert (22 Jump Street, The AngryBirds Movie) lehetne a szereplők közül kiemelni. A három színészen legalább látszott, hogy igyekeztek valamit hozzátenni a karaktereikhez, és játékukba is láthatóan nagyobb átélést próbáltak belevinni, mint a többiek.

It Chapter 2 Cast
Az Az Szereplői Egykor És Ma / Fotó: Screen Geek

Sajnos hiába a nagy nevek, a probléma sokkal inkább az adaptálásban, a forgatókönyvben rejlik. Úgy tűnik, a rendező nem instruálta jól a színészeit, mert sokszor az érződött a játékukon, hogy az első részben megformált figurák jelleme nem fejlődött semmit sem.

Annak ellenére, hogy immár huszonhét év tapasztalataival és emlékeivel rendelkeznek, olyan, mintha egy az egyben ugyanazokat a gyerekkaraktereket látnánk, csak felnőtt verzióban.

Ez pedig kevés, és valljuk be, eléggé irreális. Az  viszont, hogy ezek a gyermekkorban megtört figurák felnőttkori félelmekkel is rendelkeznek, a film során valahogy elfelejtődik – vagy legalábbis nincs olyan jelentősen kidomborítva, mint lehetett és/vagy kellett volna.

Hol marad a horror?

Már a 2017-es Az sem tekinthető teljes értékű horrornak. Valódi félelemkeltés helyett ugyanis varázslata inkább abban rejlett, hogy sok esetben sikerült megidéznie gyerekkorunk nyári kalandfilmjeit (Családba nem üt a ménkű, Az első szerelem) – némi borzongatással spékelve. Ez az összhatás szinte teljesen elmaradt a Második fejezet esetében, ami persze érthető is lenne, az alapanyagot figyelembe véve. A valódi probléma az, hogy a második film igazából meg sem próbálkozik a hangulatteremtéssel.

Source 6
Mi Lesz Pennywise-Zal? / Forrás: Gipfy.com

A jelenetek horror és komédia árnyalatai olyan gyorsan váltják egymást, hogy élvezhető hatást végeredményben nem tudnak gyakorolni a nézőre.  Míg az egyik pillanatban ijedezünk (ezek is sok esetben kimerülnek a bazári riogatásban) Pennywise ügyködéseitől, a másik pillanatban a banális feloldás egyszerűen szétszaggatja annak erőteljes vizuális megjelenítését. Kínos nevetés száll a moziteremben – és ez nem szabadna, hogy egy jó horrort jellemezzen. Amikor Eddie megküzd gyermekkora rémálom alakjával, a Leprással, és hideglelős küzdelemben fojtogatja azt, egyszeriben a rémfigura lehányja a férfit.

Burleszkszerűen barna nyák borítja el a hisztérikus Eddie-t, majd zavarodottságában egy ajtót sem tud a megfelelő irányba kinyitni.

Ha az ilyen és ehhez hasonló megoldásokat csak egyszer-egyszer tapasztalhatnánk a film során, még nem lenne gond. Azonban az ilyen kontrasztos fordulatok huszadszori megismétlése a nézőben tudatosíthatja: más megközelítés, kevésbé abszurd, komolyabb hangvétel talán jobb lett volna.

Nyomokban korrekt, de inkább felejthető

Technikai értelemben véve a film szép (operatőr: Checco Varese). A színeket, főleg a pirost, ahogy azt a horrorfilmeknél kell, kiemelték, felerősítették. Ma már azonban a vizuális igényesség kötelező elemnek számít, főleg egy ekkora költségvetésűnél (kb. 80 millió dollár). A végére sajnos még ez a „szépség” is szétesni látszik. Hiába az ötletes kráter díszlet, a túlzott CGI, valamint a jelenetek megvilágítása olyan összhatást ér el, amely inkább az ocsmány jelzőt érdemelné meg.

Maxresdefault 3
Ki Az Erősebb? / Fotó: Screen Rant

Az óriási pók-bohóc inkább nevetséges, semmint ijesztő. Ugyanez érvényes a kreatúra elpusztítására is. Hiába próbálja a jelenet részben megidézni a T-1000-es Terminátor megsemmisülését, Pennywise, a rém kimúlása egyáltalán nem katartikus. Nem bírja elérni annak az érzelmi töltetnek a szintjét, ami megérinthetné a nézőjét. Nem hiszem, hogy bárki rémálmában visszatérne a megalázott, szétolvadó/széteső bohócarc. Az itt játszódó jelenetek a sötét ellenére láthatóak (nem úgy, mint az AvP: Requiemben).

A megvilágítás, a hideg kék és a gyomorforgató zöld árnyalatának már-már pszichedelikus váltakozása azonban nem nevezhető feszültségkeltőnek.Ugyanez a jellegtelenség érvényes a zenére is.

Pedig Benjamin Wallfisch már bizonyította például a Szárnyas Fejvadász folytatásában, hogy ha vannak a filmes alapanyagban valódi hangulat és érzelmek, melyekből kiindulhat, akkor képes remek anyagot komponálni. Ezzel szemben az Az: Második fejezetben hallható zene egyszerűen felejthetőre sikeredett. A baljóslatú „nyikorgós” dallamsor, amelyet a trailer is felhasznált, egyszer sem csendült fel a film során. És ezen kívül nincs más olyan track, amit vissza tudnánk idézni a filmből.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.