A Guardianben írt hosszú publicisztikát Trump felemelkedéséről a népszerű író, aki két könyvét is egyfajta jóslatnak nevezte meg az amerikai elnök hatalomra jutását illetően.

A Stephen King-életmű kedvelőinek mindenképpen ajánlott olvasmány az a Guardian-cikk, amit maga a mester jegyzett. A Stephen King Donald Trumpról: “Hogyan emelkednek fel ilyen emberek? Először viccként” című írás nagyobbik részében hat kitalált Trump-szavazóval “itatott” igazságszérumot, és beszéltette őket az elnökről. Előtte azonban két regényéhez is hasonlította a Trump-jelenséget.

Először az 1979-ben megjelent A holtsávot hozta fel példaként, amelyben a Greg Stillson nevű karakter egy házról házra járó Biblia-árus, három nagy erénnyel: vág az esze, tud beszélni és hétköznapi ember benyomását nyújtja. Először mindenki kineveti, amikor kisvárosában indul a polgármesteri posztért, de persze sikerrel jár. Ugyanez játszódik le, amikor a képviselőházba próbál bejutni. És amikor az érintés útján a jövőt látni képes főhős kezet fog Stillsonnal, már tudja, hogy röhögve foglalja majd el az elnöki széket is és indítja el a 3. világháborút.

Hasonló karakter a 2009-es A búra alatt Jim Rennie-je is: autókereskedő és egy kisváros főtanácsosa. Amikor egy búra elzárja őket a külvilágtól, ő lesz a közösség vezére, és ahogy King írja róla:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]egy csaló, egy szélhámos és egy szociopata, a lehető legrosszabb választás válság idején, de olyan hétköznapi, közvetlen modora van, ami bejön a népnek.[/perfectpullquote]

A szerzőnek egyébként a moziban is nagy éve lesz, a legfontosabb művei közül kettőnek az adaptációját is idén mutatják be: A setét torony július 27-én, az Azpedig szeptember 7-én kerül a magyar mozikba.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet