Az amerikai és kanadai írótársadalom nyílt levelét több mint 1200-an írták alá J. K. Rowling transzfób kommentjei nyomán.

Hisznek a szavak erejében

Stephen King és a nemrég a Dayton Irodalmi Békedíj életműdíjával kitüntetett Margaret Atwood is aláírta azt a nyílt levelet, amely az amerikai és kanadai transznemű és nembináris identitású emberekhez szól. Az írók úgy látják, az irodalmi világ élesen megosztott a transzneműek jogaival kapcsolatosan, írja a The Guardian.
J K Rowling Transznemu Ellenvelemeny Stephen King Atwood
Néhány Aláíró: Stephen King, Margaret Atwood És Roxane Gay / Fotó: Getty, Derek Shapton, Rex
„Amennyiben a biológiai nem nem létezik, akkor nem beszélhetünk egyneműek közötti vonzalomról sem. Ha a biológiai nem nem létezik, akkor az egész világon a nők által megélt valóság nem létezik. Ismerem és szeretem a transz embereket, de a biológiai nem fogalmának elvetése azt is jelenti, hogy sokak nem lesznek képesek érdemben megnyilvánulni az életükről” – írta még június elején a Twitteren J. K. Rowling.

Lilly Wachowski: A Mátrix-trilógia valóban a transzneműség allegóriája – Contextus magazin

Több mint két évtizeddel az első Mátrix-film bemutatója után Lilly Wachowski megerősítette, amit a rajongók már jóideje sejtettek, írja a . A Wachowski nővérek, Lilly és Lana által írt és rendezett trilógia valójában a transzneműség allegóriája. Ők már a három film bemutatása után felvállalták transz identitásukat, Lana 2010-ben, Lilly 2016-ban.

Az Egyesült Királyságban és Írországban az írók már szeptember 30-án kiadtak egy hasonló állásfoglalást J. K. Rowling transzneműekről szóló megjegyzései nyomán kialakult heves vita után. A „transznemű és nembináris embereknek szóló szeretetteli szolidaritási üzenetet” Jeanette Winterson és Malorie Blackman is aláírta. Másnap több mint 1500, az irodalmi-kiadói világban dolgozó kollégájuk csatlakozott a levélhez. “A nembináris emberek is ugyanúgy léteznek, a transznemű nők nők, a transznemű férfiak férfiak, a transzneműek jogai emberi jogok” – deklarálták a szövegben. Az amerikai levelet az irodalmi közösség több mint 1200 tagja jegyezte, köztük Roxane GayNeil Gaiman, John Green, N. K. Jemisin és Angie Thomas. „Írók, kiadók, újságírók, irodalmi ügynökök és szakdolgozók vagyunk. Hiszünk a szavak erejében. Ki akarjuk venni a részünket abból, hogy a történelmet az igazság és a méltányosság felé tereljük” – írák, majd megismételték az angolok levelének fent idézett mondatát.

A levelezés nem megoldás, de van pro és kontra is

Maureen Johnson, a levél kezdeményezője elmondta, hogy bár a levelek nem oldanak meg semmit, arra szolgálnak, hogy „a) támogatást nyújtsanak, b) tudatosítják a társadalomban a kérdést.” “Amikor J. K. [Rowling] belekeveredett a transzneműek jogairól szóló vitába, azáltal legitimalizált egy addig marginálisnak tűnő témát. Sokkal elfogadottabbá vált, mert az emberek ismerik a Harry Potter írónőjét” – nyilatkozta Johnson. Hozzátette, hogy olykor vállalniuk kell a nevüket és kimondani, hogy ha valamivel nem értenek egyet. Rowling legújabb regényének megjelenése is egyesek szerint csak újabb bizonyíték az írónő transzfóbiájára, mert a Troubled Blood című bűnügyi történetben az egyik gyanúsított egy női ruhában nőket elcsábító sorozatgyilkos.

Top 10 Craziest Things J.K. Rowling Has Revealed About Harry Potter

Top 10 Craziest Things J.K. Rowling Has Revealed About Harry Potter // Subscribe: http://www.youtube.com/c/MsMojo?sub_confirmation=1 It may be more than a de...

Lionel Shriver és Ian McEwan írók a Times-ban jelentettek meg egy levelet Rowling védelmében a „közösségi média alattomos, autoriter és nőgyűlölő támadássorozatával szemben”. A levelet Tom Stoppard, John Cleese és Tony Robinson is aláírta az online petíció több mint 18 ezer aláírójával együtt.

Jennifer Lopez a transznemű unokaöccséről készített filmet Draw with me címmel – Contextus magazin

“Ez a történet nagyon közel áll a szívemhez, mert egy családi eseményt mutat be” – magyarázza Lopez.

Több olyan nyílt levélről olvashattunk mostanában, amelyben művészek felemelik hangjukat egy-egy közéleti témában. A #MeToo mozgalom egyik aktivistája, Rose McGowan Donald Trump amerikai elnök tevékenysége ellen szólt ebben a formában. 70 világhírű művész a lengyelországi rendszerszintű homofóbia ellen emelte fel a szavát. Taylor Swift szülőföldje, Tennessee állam képviselőjéhez intézett kérést szintén LMBTQ+ témában. Sőt, az elnémítás kultúrája elleni nyílt levelet Rowling és Atwood is aláírta. A szeptemberben újraéledt vita ellenére (vagy éppen emiatt) Rowling thrillere az eladási lista élére került az Egyesült Királyságban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet