Olvasom Stephen Kinget és Margaret Atwoodot is állásfoglalásra késztette J....

Stephen Kinget és Margaret Atwoodot is állásfoglalásra késztette J. K. Rowling transzneműekről szóló véleménye

Promóció

Az amerikai és kanadai írótársadalom nyílt levelét több mint 1200-an írták alá J. K. Rowling transzfób kommentjei nyomán.

Hisznek a szavak erejében

Promóció
- Advertisement -

Stephen King és a nemrég a Dayton Irodalmi Békedíj életműdíjával kitüntetett Margaret Atwood is aláírta azt a nyílt levelet, amely az amerikai és kanadai transznemű és nembináris identitású emberekhez szól. Az írók úgy látják, az irodalmi világ élesen megosztott a transzneműek jogaival kapcsolatosan, írja a The Guardian.

Néhány aláíró: Stephen King, Margaret Atwood és Roxane Gay / Fotó: Getty, Derek Shapton, Rex

„Amennyiben a biológiai nem nem létezik, akkor nem beszélhetünk egyneműek közötti vonzalomról sem. Ha a biológiai nem nem létezik, akkor az egész világon a nők által megélt valóság nem létezik. Ismerem és szeretem a transz embereket, de a biológiai nem fogalmának elvetése azt is jelenti, hogy sokak nem lesznek képesek érdemben megnyilvánulni az életükről” – írta még június elején a Twitteren J. K. Rowling.

Lilly Wachowski: A Mátrix-trilógia valóban a transzneműség allegóriája

Több mint két évtizeddel az első Mátrix-film bemutatója után Lilly Wachowski megerősítette, amit a rajongók már jóideje sejtettek, írja a . A Wachowski nővérek, Lilly és Lana által írt és rendezett trilógia valójában a transzneműség allegóriája. Ők már a három film bemutatása után felvállalták transz identitásukat, Lana 2010-ben, Lilly 2016-ban.

Az Egyesült Királyságban és Írországban az írók már szeptember 30-án kiadtak egy hasonló állásfoglalást J. K. Rowling transzneműekről szóló megjegyzései nyomán kialakult heves vita után. A „transznemű és nembináris embereknek szóló szeretetteli szolidaritási üzenetet” Jeanette Winterson és Malorie Blackman is aláírta. Másnap több mint 1500, az irodalmi-kiadói világban dolgozó kollégájuk csatlakozott a levélhez.

A nembináris emberek is ugyanúgy léteznek, a transznemű nők nők, a transznemű férfiak férfiak, a transzneműek jogai emberi jogok

– deklarálták a szövegben. Az amerikai levelet az irodalmi közösség több mint 1200 tagja jegyezte, köztük Roxane GayNeil Gaiman, John Green, N. K. Jemisin és Angie Thomas.

„Írók, kiadók, újságírók, irodalmi ügynökök és szakdolgozók vagyunk. Hiszünk a szavak erejében. Ki akarjuk venni a részünket abból, hogy a történelmet az igazság és a méltányosság felé tereljük” – írák, majd megismételték az angolok levelének fent idézett mondatát.

A levelezés nem megoldás, de van pro és kontra is

Maureen Johnson, a levél kezdeményezője elmondta, hogy bár a levelek nem oldanak meg semmit, arra szolgálnak, hogy „a) támogatást nyújtsanak, b) tudatosítják a társadalomban a kérdést.”

Amikor J. K. [Rowling] belekeveredett a transzneműek jogairól szóló vitába, azáltal legitimalizált egy addig marginálisnak tűnő témát. Sokkal elfogadottabbá vált, mert az emberek ismerik a Harry Potter írónőjét

– nyilatkozta Johnson. Hozzátette, hogy olykor vállalniuk kell a nevüket és kimondani, hogy ha valamivel nem értenek egyet.

Rowling legújabb regényének megjelenése is egyesek szerint csak újabb bizonyíték az írónő transzfóbiájára, mert a Troubled Blood című bűnügyi történetben az egyik gyanúsított egy női ruhában nőket elcsábító sorozatgyilkos.

Top 10 Craziest Things J.K. Rowling Has Revealed About Harry Potter

Top 10 Craziest Things J.K. Rowling Has Revealed About Harry Potter // Subscribe: http://www.youtube.com/c/MsMojo?sub_confirmation=1 It may be more than a de…

Lionel Shriver és Ian McEwan írók a Times-ban jelentettek meg egy levelet Rowling védelmében a „közösségi média alattomos, autoriter és nőgyűlölő támadássorozatával szemben”. A levelet Tom Stoppard, John Cleese és Tony Robinson is aláírta az online petíció több mint 18 ezer aláírójával együtt.

Jennifer Lopez a transznemű unokaöccséről készített filmet Draw with me címmel

A genderizmus eszménye mellett egyre több színész áll ki, és vannak, akik kifejezetten gender-nonkonformistának érzik magukat. Taylor Swift énekesnő is harcol az LMBTQ-emberek érdekeiért. Jennifer Lopez úgy veszi fel a harcot, hogy filmet készített transznemű unokaöccséről Draw with me ( Rajzolj velem) címmel, írja a Design Taxi .

Több olyan nyílt levélről olvashattunk mostanában, amelyben művészek felemelik hangjukat egy-egy közéleti témában. A #MeToo mozgalom egyik aktivistája, Rose McGowan Donald Trump amerikai elnök tevékenysége ellen szólt ebben a formában. 70 világhírű művész a lengyelországi rendszerszintű homofóbia ellen emelte fel a szavát. Taylor Swift szülőföldje, Tennessee állam képviselőjéhez intézett kérést szintén LMBTQ+ témában. Sőt, az elnémítás kultúrája elleni nyílt levelet Rowling és Atwood is aláírta.

A szeptemberben újraéledt vita ellenére (vagy éppen emiatt) Rowling thrillere az eladási lista élére került az Egyesült Királyságban.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3