A kutatók szerint a nők nagyobb valószínűséggel számolnak be olyan fizikai tünetekről, mint a stressz miatti fejfájás és gyomorrontás. Ezenkívül a nők nagyobb valószínűséggel számolnak be sok stresszről, mint a férfiak.

Bright Side összegyűjtötte, miben különbözik, ahogy a nők és a férfiak megélik a stresszt, és mire van szükségük ahhoz, hogy kezelni tudják.

A férfiak és a nők a hormonok miatt eltérően reagálnak a stresszre.

Stressz Kezelese Nok Es Ferfiak
3 dolog játszik óriási szerepet a stresszre adott reakcióinkban. Ezek a következők: kortizol, epinefrin és oxitocin. A stresszes nőknél a kortizol és az epinefrin bejut a véráramba, és az oxitocin felszabadul az agyból, és ez elősegíti az érzelmeket.
Férfiaknál az oxitocin sokkal kisebb mennyiségben szabadul fel, így kevesebb érzelem is érintett.

A nők és a férfiak eltérően reagálnak a stresszre.

Stressz.kezelese.nok .Es .Ferfiak.2
Tanulmányok kimutatták, hogy a nők hajlamosabbak megvédeni magukat és szeretteiket, ha stresszesek. Több biztonság számukra, kevesebb stresszt jelent. Baráti hálózatuk létrehozása és fenntartása a nők számára gyógyírként működik.
Azok a férfiak, akiknél kisebb mennyiségű oxitocin szabadul fel, hajlamosak a „harcolj vagy menekülj” reakciót tapasztalni stressz esetén – vagyis vagy elmenekülnek, vagy visszavágnak.
Stressz.kezelese.nok .Es .Ferfiak.3

A stressz elnyomásának módjaiban a legfontosabb az egészség megtalálása. 

A nők gyakran amiatt válnak stresszessé, hogy feláldozzák magukat a kapcsolataikban, míg a férfiaknál a stressz leggyakoribb kiváltóok az a mentalitás, hogy minden áron eredményeket kell elérniük.

A férfiaknak és a nőknek különböző tevékenységekre van szükségük stressz idején.

Stressz.kezelese.nok .Es .Ferfiak.4
A kutatók szerint a nők nagyobb valószínűséggel mondják, hogy a stressz kezelésére olvasnak, mint a férfiak. Ezenkívül előszeretettel lépnek kapcsolatba az emberekkel és olyan tevékenységekkel, mint a barátokkal vagy a családdal töltött idő.
A férfiak nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy sportolnak és zenét hallgatnak, hogy jobban érezzék magukat. A nők a férfiaknál nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy a stressz kezelésének módjaként esznek, míg a férfiak sportolással vezetik le a stresszt.
Stressz.kezelese.nok .Es .Ferfiak.5
Arra a kérdésre, hogy min kellene változtatniuk, hogy javuljon akaraterejük, a nők gyakrabban számolnak be arról, hogy kevesebb fáradtságra, több energiára és több időre van szükségük.
A férfiak köztudottan azt mondják, hogy kevesebb bátorításra van szükségük a barátoktól vagy a családtól, de több pénzre lenne szükségük.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.