Superman 80 éves – Egy véletlennek köszönhetően született meg a képregényhős

Amikor 1938 júniusában az Action Comics No.1 megismertette a világot Supermannel, még nem sejtették, hogy ezzel megszületett a szuperhős zsánere. Az első kiadás pedig a világ egyik leginkább áhított pop-kulturális gyűjtői darabjává vált. Talán kevesen tudják, hogy Superman színre lépése valójában “puszta véletlen” volt.

1938-ban a debütáló kiadvány 10 centbe került. Ugyanez 2014-ben egy eBay-árverésen 3,2 millió dollárért kelt el. Ez a képregényért valaha fizetett legmagasabb vételár. Becslések szerint az első kiadásból mindösszesen 50-100 eredeti példány létezik.

Superman karakterét eredetileg Jerry Siegel találta ki 1933-ban, a Superman uralkodása (The Reign of the Superman) című novellájában, amit barátja, Joe Shuster illusztrált.

Saját maguk adták ki a művet egy science-fiction magazinban.

Az első próbálkozás, hogy a sztorit képregénnyé alakítsák, nem járt sikerrel, visszadobták ötletüket.

Néhány évvel később a National Allied Publications (későbbi nevén: DC Comics) vezércikket keresett negyedik címnek kalandsorozatába. A közelgő határidő azonban nem tette lehetővé, hogy valami újat találjanak ki.

00D
Az Első Superman-Szám, 1938 Júniusában / Fotó: Tweak Town

Így talált rá a kiadó az elutasított Superman képregényre és elhatározta, hogy publikálja. Ilyen értelemben Superman figurájának bemutatása “puszta véletlen” volt, ahogy Jack Liebowitz, a 2000-ben száz éves korában elhunyt képregény-kiadó megfogalmazta korábban.

A sikeres üzletember azt a borítóképet választotta, amelyiken a szuper-erős figura piros palástban egy autót emel a feje fölé.

Liebowitz ötlete volt az is, hogy a képregényből TV-sorozatot csináljanak, amit 1951-ben kezdtek forgatni. 

Az Action Comics 200.000 példányban nyomta ki az első számot, amit nagyon gyorsan elkapkodták. A sorozat egy hónappal később elérte az 1 milliós eladást.

S 1
Superman Mellkas Emblémájának Fejlődése / Fotó: Triton World

A sors fintora, hogy az alkotóknak, Jerry Siegelnek és Joe Shusternek oldalanként 10 dollárt fizettek, a teljes kiadványért mindösszesen 130 dollárt.

A képregény népszerűsége töretlen. Nemrég a Dürer kert adott otthont a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválnak. Tudósításunkat ezen a linken olvashatod.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból