Amikor 1938 júniusában az Action Comics No.1 megismertette a világot Supermannel, még nem sejtették, hogy ezzel megszületett a szuperhős zsánere. Az első kiadás pedig a világ egyik leginkább áhított pop-kulturális gyűjtői darabjává vált. Talán kevesen tudják, hogy Superman színre lépése valójában “puszta véletlen” volt.

1938-ban a debütáló kiadvány 10 centbe került. Ugyanez 2014-ben egy eBay-árverésen 3,2 millió dollárért kelt el. Ez a képregényért valaha fizetett legmagasabb vételár. Becslések szerint az első kiadásból mindösszesen 50-100 eredeti példány létezik.

Superman karakterét eredetileg Jerry Siegel találta ki 1933-ban, a Superman uralkodása (The Reign of the Superman) című novellájában, amit barátja, Joe Shuster illusztrált.

Saját maguk adták ki a művet egy science-fiction magazinban.

Az első próbálkozás, hogy a sztorit képregénnyé alakítsák, nem járt sikerrel, visszadobták ötletüket.

Néhány évvel később a National Allied Publications (későbbi nevén: DC Comics) vezércikket keresett negyedik címnek kalandsorozatába. A közelgő határidő azonban nem tette lehetővé, hogy valami újat találjanak ki.

00D
Az Első Superman-Szám, 1938 Júniusában / Fotó: Tweak Town

Így talált rá a kiadó az elutasított Superman képregényre és elhatározta, hogy publikálja. Ilyen értelemben Superman figurájának bemutatása “puszta véletlen” volt, ahogy Jack Liebowitz, a 2000-ben száz éves korában elhunyt képregény-kiadó megfogalmazta korábban.

A sikeres üzletember azt a borítóképet választotta, amelyiken a szuper-erős figura piros palástban egy autót emel a feje fölé.

Liebowitz ötlete volt az is, hogy a képregényből TV-sorozatot csináljanak, amit 1951-ben kezdtek forgatni. 

Az Action Comics 200.000 példányban nyomta ki az első számot, amit nagyon gyorsan elkapkodták. A sorozat egy hónappal később elérte az 1 milliós eladást.

S 1
Superman Mellkas Emblémájának Fejlődése / Fotó: Triton World

A sors fintora, hogy az alkotóknak, Jerry Siegelnek és Joe Shusternek oldalanként 10 dollárt fizettek, a teljes kiadványért mindösszesen 130 dollárt.

A képregény népszerűsége töretlen. Nemrég a Dürer kert adott otthont a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválnak. Tudósításunkat ezen a linken olvashatod.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.