Azok, akik kajszifajtákat vásárolnak, általában két dolog miatt aggódnak. Mennyire képesek a gyümölcsfák ellenállni a különféle betegségeknek, és milyen a fagytűrő képességük?

Ez utóbbi egyáltalán nem mindegy a fa kiválasztásakor. A Csodakertész Barna Faiskola kajszi gyümölcsfái között található több olyan, amely jól viseli a zord időjárást. Hogy melyek azok, hamarosan eláruljuk, addig azonban érdemes megismerni, milyen vizsgálatot végeztek a szakértők a fagytűrő képesség megállapításához.

Ezt mutatják a vizsgálatok

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Tanszék soroksári génbanki fajtagyűjteményében végeztek egy átfogó vizsgálatot a szabadföldi fagykárok felvételezésével. Hosszú éveken át, 2007 és 2020 között történt az eredmények begyűjtése, így meglehetősen sok adat állt a vizsgálat végén a kutatók rendelkezésére.

Nem kevesebb, mint ötven kajszifajtát elemeztek e periódus alatt. Egyaránt vizsgáltak hazai, valamint külföldi fajtákat is. A fagytűrés tekintetében elmondható, hogy mindkét csoporton belül hatalmasak a különbségek.

Tíz esetben volt annyira hideg, hogy jelentős fagykárok történtek a kajszifajták szaporító szerveiben. Négy olyan eset fordult elő, amikor jelentős fagykár érte a kajszifajtákat már a virágzás alatt.

Ezek a mélynyugalmi és a kényszernyugalmi állapotban fagytűrő fajták

Amikor a fák úgynevezett mélynyugalmi állapotban vannak, akkor a rügyek nem hajtanak ki, tehát hiába van rendkívül hideg, a fákat nem tudja kár érni. Mélynyugalmi állapotban a leginkább fagytűrőnek a Harlayne kajszi mellett a Rózsakajszi C. 1406, a Bergeron és a Budapest bizonyult.

Érdemes tudni, hogy az idehaza termeszthető gyümölcsfajoknak nagyjából ezerórányi hideghatásra van szüksége. Amikor ez az érték összeadódik, akkor a fa a mélynyugalmi állapotból kényszernyugalmi állapotba kerül. Az már csak a pillanatnyi időjárástól függ, hogy a rügyek elkezdenek fejlődni, vagy éppen maradnak nyugalomban.

A gazdák, a hobbikertek tulajdonosai ilyenkor már joggal tarthatnak attól, hogy ha enyhe az idő, megindulnak a rügyek, mert az káros, ha közben jön egy komolyabb lehűlés.

A vizsgálat alapján elmondható, hogy az alábbi fajták tűrik jól a fagyot kényszernyugalmi állapotban: Harlayne, Rózsakajszi C. 1406, Harglow, Hargrand, Budapest.

Mely fajták sorolhatók a virágzáskor fagytűrők közé?

A Harlayne és a Rózsakajszi C. 1406 volt az, amelyik egyértelműen virágzáskor is fagytűrőnek bizonyult. A Harglow, a Budapest, a Bergeron, a Sirena és a Kioto még elég jól képes ellenállni.

A régi magyar fajtákra sajnos a virágzáskor érkező fagy komoly veszélyt jelent. A Magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi, a Pannónia, valamint a Rakovszky kajszi is ide sorolható. A Ceglédi óriás pedig meglehetősen érzékenynek bizonyult.

A fákat lehet segíteni, hogy zordabb tél és tavasz esetén is jól bírják az időjárási körülményeket. Ehhez a tenyészidőszakban kellő mennyiségű szerves tápanyagot és vizet kell biztosítani a számukra. Ugyancsak fontos a kálium biztosítása a növények számára, mely képes a kajszik fagytűrését jelentősen javítani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.