Azok, akik kajszifajtákat vásárolnak, általában két dolog miatt aggódnak. Mennyire képesek a gyümölcsfák ellenállni a különféle betegségeknek, és milyen a fagytűrő képességük?

Ez utóbbi egyáltalán nem mindegy a fa kiválasztásakor. A Csodakertész Barna Faiskola kajszi gyümölcsfái között található több olyan, amely jól viseli a zord időjárást. Hogy melyek azok, hamarosan eláruljuk, addig azonban érdemes megismerni, milyen vizsgálatot végeztek a szakértők a fagytűrő képesség megállapításához.

Ezt mutatják a vizsgálatok

A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Tanszék soroksári génbanki fajtagyűjteményében végeztek egy átfogó vizsgálatot a szabadföldi fagykárok felvételezésével. Hosszú éveken át, 2007 és 2020 között történt az eredmények begyűjtése, így meglehetősen sok adat állt a vizsgálat végén a kutatók rendelkezésére.

Nem kevesebb, mint ötven kajszifajtát elemeztek e periódus alatt. Egyaránt vizsgáltak hazai, valamint külföldi fajtákat is. A fagytűrés tekintetében elmondható, hogy mindkét csoporton belül hatalmasak a különbségek.

Tíz esetben volt annyira hideg, hogy jelentős fagykárok történtek a kajszifajták szaporító szerveiben. Négy olyan eset fordult elő, amikor jelentős fagykár érte a kajszifajtákat már a virágzás alatt.

Ezek a mélynyugalmi és a kényszernyugalmi állapotban fagytűrő fajták

Amikor a fák úgynevezett mélynyugalmi állapotban vannak, akkor a rügyek nem hajtanak ki, tehát hiába van rendkívül hideg, a fákat nem tudja kár érni. Mélynyugalmi állapotban a leginkább fagytűrőnek a Harlayne kajszi mellett a Rózsakajszi C. 1406, a Bergeron és a Budapest bizonyult.

Érdemes tudni, hogy az idehaza termeszthető gyümölcsfajoknak nagyjából ezerórányi hideghatásra van szüksége. Amikor ez az érték összeadódik, akkor a fa a mélynyugalmi állapotból kényszernyugalmi állapotba kerül. Az már csak a pillanatnyi időjárástól függ, hogy a rügyek elkezdenek fejlődni, vagy éppen maradnak nyugalomban.

A gazdák, a hobbikertek tulajdonosai ilyenkor már joggal tarthatnak attól, hogy ha enyhe az idő, megindulnak a rügyek, mert az káros, ha közben jön egy komolyabb lehűlés.

A vizsgálat alapján elmondható, hogy az alábbi fajták tűrik jól a fagyot kényszernyugalmi állapotban: Harlayne, Rózsakajszi C. 1406, Harglow, Hargrand, Budapest.

Mely fajták sorolhatók a virágzáskor fagytűrők közé?

A Harlayne és a Rózsakajszi C. 1406 volt az, amelyik egyértelműen virágzáskor is fagytűrőnek bizonyult. A Harglow, a Budapest, a Bergeron, a Sirena és a Kioto még elég jól képes ellenállni.

A régi magyar fajtákra sajnos a virágzáskor érkező fagy komoly veszélyt jelent. A Magyar kajszi, a Gönci magyar kajszi, a Pannónia, valamint a Rakovszky kajszi is ide sorolható. A Ceglédi óriás pedig meglehetősen érzékenynek bizonyult.

A fákat lehet segíteni, hogy zordabb tél és tavasz esetén is jól bírják az időjárási körülményeket. Ehhez a tenyészidőszakban kellő mennyiségű szerves tápanyagot és vizet kell biztosítani a számukra. Ugyancsak fontos a kálium biztosítása a növények számára, mely képes a kajszik fagytűrését jelentősen javítani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

hisense-klima.hu - 2023 március - LinkMarketing - 3

Milyen szabályokra kell figyelnünk a  klíma beszerelése előtt?

Az utóbbi években egyre több ember, cég dönt klímaberendezés felszerelése mellett, ugyanis egyrészt a növekvő energiaárak, másrészt a környezetváltozás, az átlaghőmérséklet emelkedése a nyári hónapokban maga után vonja, hogy alternatív fűtési-hűtési megoldásokat keressünk.

netpolc.hu - 2023 március - LinkMarketing - 3

Tippek a tökéletes szakács kabát kiválasztásához

A legtöbb étterem konyhájában a séfek és a szakácsok munkaruhában végzik feladataikat. A szakács kabátok sokrétű célt szolgálnak, elsősorban védelmet nyújtanak a konyhai szennyeződések ellen, kényelmet biztosítanak és megkülönböztetik a szakácsokat a konyhai személyzettől.

https-zoneklima.hu - 2023 március - Cikk 2

6 érv, a hőszivattyú telepítése mellett

A fosszilis energiahordozók kora lassan lejár a készletek kimerülése, az ezeket használó berendezések károsanyag-kibocsátása, valamint az új építésekre vonatkozó, a megújuló energiák használatát előíró szabályozások miatt, így a hőszivattyúk egyre nagyobb szerephez jutnak a jövőben.

https-__www.voxpay.hu_ - 2023 március - Cikk6

Parkolás, autópálya-matrica, tömegközlekedési jegy: mindhárom elfér egy alkalmazásban, de hogyan?

A 21. század egyik legnagyobb találmányai az okostelefonok, amelyek teljesen megreformálták a “telefonálásról” kialakult képünket, valamint a mobiltelefon, mint eszköz is egészen más funkciókat kapott. Ma már nem csak arra használjuk őket, hogy felhívjunk valakit, hanem sokkal több funkció elfér bennük. Ilyen például az is, hogy már másodpercek alatt vásárolhatunk mobiljegyeket.

toptarget.hu - 2023 március - LinkMarketing - 1

A Google Shopping nyújtotta lehetőségek

Ha az utóbbi néhány évben kerestünk már rá valamilyen termékre a Google rendszerében bizonyára észrevettük, hogy az oldal tetején a szöveges hirdetéstől külön blokkban, csempéken jelentek meg a keresésnek megfelelő termékek képei.

https-meseloajandekok.hu - 2023 március - Cikk2

Személyre szóló ajándékok bármilyen alkalomra

Ajándékot vásárolni sokszor nem egyszerű feladat. Egyesek számára évről évre nehezebb lesz valamilyen meglepetést találni, ami nem túlzó, de mégis érezteti az ajándékozottal, hogy személyesen neki készültünk, nem pedig valamilyen tucatmegoldással akartuk letudni a feladatot.

https-__energyhub.hu_ - 2023 február - Cikk5

EKR támogatás az energiakereskedők részére

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer, vagy más néven EKR, abból a célból jött létre, hogy 2030-ban Magyarország végső energiafelhasználása a 2005-ben mért 785 PJ értéket ne haladja meg.

https-topredony.hu - 2023 február - Cikk3

Csúcsminőségű alumínium redőnyrendszerek

A precíz árnyékolás, a hatékony szigetelés és a sötétítés mellett a redőnynek számtalan praktikus funkciója ismert. Otthonunk kényelmét többféle szempontból is kifogástalanul szolgálja a magas minőségű redőny jelenléte a nyílászáróinkon.

httpswww.velekey-ekszervilag.hu - 2023 február - Cikk1

Milyen karórát érdemes választani?

Hatalmas választékkal találkozhatunk, amikor karórát szeretnénk vásárolni így nem könnyű kiválasztani azt az egyet, ami végül elnyeri a tetszésünket.

https-__marryjane.hu_ - 2023 február - Cikk1

Mit tehetünk ADHD esetén?

Aligha létezik olyan ember, aki ne hallott volna már a magatartásproblémákról, magatartás- és viselkedészavarokról, kiváltképp az ADHD-ról.