Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte a Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete programjának nagydíját. A közleményben azt írták, az idén harmincadik alkalommal megszervezett seregszemlén hét dokumentumfilmet mutattak be, ezek közül választotta ki a nemzetközi zsűri a nyertes alkotást.

A létezés eufóriája a szarajevói fesztivál versenyprogramjában is megtekinthető lesz, az ELF Pictures forgalmazó pedig szeptember 12-én mutatja be a magyar mozikban, írja a 444. Az egészestés dokumentumfilm a Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben bemutatott Sóvirág című előadás próbafolyamatát követi végig.

Tünet Együttes Sóvirág Avagy A Létezés Eufóriája
Tünet Együttes: Sóvirág – Avagy A Létezés Eufóriája

A film a Tünet Együttes és a Campfilm koprodukciójában a Médiatanács Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism és sok magánszemély támogatásával készült. Operatőre Kovács Claudia, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter volt.

Mert a csodák burokban születnek – Tünet Együttes: Burok

Burok. Annyi minden eszembe jut erről a szóról. Nem csak az anyaság, a védelem, hanem maga a szülés, és ami ilyenkor történik, történhet. Még nincs gyerekem, sokáig nem is gondoltam erre, de egyre többször éled fel bennem az anyaság utáni vágy. Ezért is feszengtem picit a székemben, miután beléptem a hatalmas, anyaméhnek berendezett színpadi térbe.

Szabó Réka az ELTE matematika és informatika szakán diplomázott. Az egyetem elvégzése után táncosként több magyar és külföldi koreográfussal dolgozott együtt, közben pedig a Műszaki Egyetemen tanított. 2002-ben alapította saját társulatát, a Tünet Együttest, amely azóta meghatározó szereplője a hazai kortárs, független tánc-és színházi életnek.

Szabó Réka A Létezés Eufóriája Film Fahidi Éva
Szabó Réka: A Létezés Eufóriája

A létezés eufóriájSzabó Réka első egészestés filmje, amelyet az Árnyékfilm (2010) és a Gyászfilm (2014) című rövidfilmek után rendezett.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet