Egy új kutatás feltárta, hogyan érzékeli az agy a szagokat

Többféle szagot érzékel az agyunk. De vajon hogyan? Egy új tanulmány felfedezte, miként dekódolja az agyunk ezen különböző illatokat.

Az érzékelés új titkai tárultak fel

A szagok érzékelésének területe a kutatók számára eddig kevésbé volt ismeretes. Nemrég egyébként egy kozmetikai cég megalkotta az űr illatát. Sokkal több információval rendelkeztek a látásról és a hallásról vagy az ízérzékeléssel kapcsolatban.

parfum illatok erzekelese
/ Fotó: Constantin Film

A kutatók ismeretei szerint a szagérzet a külvilágból származó kémiai mintázatok alapján jön létre. Az orr kapcsolatba lép a különböző illatmolekulákkal, amelyek a szaglóhagymákon keresztül ingerületé alakulva az agy szaglóközpontjába, a szaglókéregbe jutnak és kialakul az érzet. Az agy ezen régiójában történik meg az információk feldolgozása. Ennek a folyamatnak a részletei kevésbé voltak eddig ismertek.

A Harvard Orvosi Egyetem kutatói viszont feltárták  annak a folyamatnak a részleteit, hogy az agy miként rendszerezi a szaglással kapcsolatos az információkat.

A kutatás érdekében a szakemberek több ezer szagmolekula-struktúra adatbázisát hozták létre, és a gépi tanulás segítségével kategorizálták ezeket molekulaszerkezetük alapján, írja a Bigthink. Így három kategóriába sorolták ezeket a magas-, közepes és alacsony diverzitású szagokat.

Harry Potter GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Harry Potter GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A különbözős szagokat kísérleti egereken tesztelték, miközben figyelték szaglóközpontjuk idegi tevékenységét. Arra jutottak, hogy az agy a kémiailag hasonló szagokat ugyanahhoz a kéregrészéhez köti, ezáltal segít abban, hogy a világban érzékelt tárgyakat az illatuk alapján tudjuk csoportosítani.

A legmodernebb technika sem tudja utánozni a szaglásunkat

A kutatás arra is rávilágított, hogy a szagérzékelés rugalmas folyamat. Ha különböző illatokat keverve adagoltak az egereknek, akkor egy idő után a két különböző szag erősen összekapcsolódott és hasonló idegi mintázatot alakított ki. Tehát az azonos forrásból származó szagok hatására az agy képes átrendeződni a szaglási tapasztalattól függően.

Egy kutatás szerint a D-vitamin előnytelen hatással van a koronavírusra

Az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtár és Nemzeti Egészségügyi Hivatal adatbázisán, a PubMeden megjelent tanulmány szerint a D-vitamin csökkenti annak kockázatát, hogy megfertőződjünk koronavírusban és influenzában. A kutatások alapján a vírust egy fehérjeburok borítja, és a D-vitamin pont ezt a burkot támadja, blokkolva a vírus terjedését az emberi testben.

Az információk azt mutatják, hogy a szaglási tapasztalatok hatására az agykéregben ahhoz kapcsolódó mintázat alakul ki. Ennek jobb megismerése után a kutatók véleménye szerint jobban kontrollálható lesz a szagérzékelésünk. A kutatók még nem teljesen értik, hogy a kémiai anyagok hogy fordítódnak le érzékeléssé, egyelőre még nincs olyan számítógépes algoritmus vagy gép, amely egy kémiai struktúra alapján meg tudná mondani, hogy az milyen illatú.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból