Közel hat hónappal azután, hogy a koronavírus megjelent és felborította az életünket, az arcmaszk végre tényleg a hétköznapjaink részévé avanzsálódik. A helyes viseletük körül azonban még mindig számos kérdés felvetődik, és nem elhanyagolható tényező a trendiségük sem. 

Ideje volt

A koronavírus megközelítőleg hat hónappal ezelőtt borította fel az életünket, azóta pedig számos megpróbáltatáson estünk keresztül. Nemcsak a karanténmagánnyal kellett farkasszemet néznünk, de a gazdaság átalakulásával is. A pandémia feje tetejére állította az utazási és térhasználati szokásainkat, átformálta a nők társadalomban elfoglalt szerepét, valamint jelentős hatást gyakorolt a képzőművészetre, a sajtóra és a mozira is – csak hogy az élet pár területét említsük. Az eltelt időszakban pedig talán most érkeztünk el arra a pontra, hogy nemcsak a nehézségekkel birkózunk meg, de végre valahára a szájmaszk viselésével is. 

Maszk Scaled
A Szájmaszk Napjaink Egyik Legfontosabb Kiegészítője / Fotó: Perou

A WHO tanácsai szerint a szájmaszk viselete jelentősen csökkentheti a koronavírus fertőzés terjedését, ám annak helyes használatáról sokaknak fogalma sincs. Összezavarodhatunk, pontosan hol, mikor és hogyan kötelező, érdemes és felesleges a maszkok viselete. Főleg úgy, hogy számos rendelkezéshozó maga sem foglalkozik a szabályokkal. A The Guardian divatszerkesztője, Jess Cartner-Morley szerint azonban a maszkok meghatározó elemeivé és trendjeivé válnak napjainknak.

Csontját törte a biztonsági őr, mert a vásárlón nem volt arcmaszk a boltban

B. Ibolya azt nyilatkozta, hogy reggel otthon hagyta a maszkját, majd a szokásos kisboltjába ment volna reggeliért, írja az . A biztonsági őr figyelmeztette, hogy nem tartózkodhat enélkül az üzletben, mire a nő biztosította, hogy eltakarja az arcát, és siet az akkor üres boltban. “Felszólított, hogy azonnal távozzak az üzletből.

A szájmaszkok viselete kötelező az üzletekben, plázákban, tömegközlekedési eszközökön és minden olyan területen, ahol a másiktól való 1,5 méteres távolságtartás nem lehetséges. Felmerül azonban a kérdés, hogy szükséges-e munka vagy kommunikáció közben viselni és ha igen, hogyan tegyük azt napjaink csinos kiegészítőjévé. 

Jó, jó, de milyen arcmaszk?

A maszk viselete elengedhetetlen. Fontos figyelni arra, hogy az ne csak a szánkat, de az állunkat és az orrunkat is elfedje, a szemüvegünknek is a maszk peremén érdemes ülnie. A fej körül megköthetőek lényegesen nagyobb biztonságot nyújtanak tekintve, hogy szorosabban illeszkednek az arcra, mint fülre akasztható társaik.

A szövetmaszkok, ha a megfelelő anyagból készültek, akár 95%-os védelmet is nyújthatnak. Ezt lehet fokozni a maszk és a száj közé helyezett papírtörlővel vagy akár beszerezhetünk egy szénszűrővel ellátott darabot is. 

A különféle típusú maszkok eltérő szintű védelmet kínálnak. A sebészi maszkok (N95 típusú) nyújtják a legbiztosabb protekciót, amelyet a műtéti maszkok követnek (más néven “orvosi” maszkok, amelyek többrétegű védelemmel rendelkeznek). Ezek azonban költségesek, korlátozott mennyiségben érhetőek el és általában az egészségügyi dolgozóknak vagy a különösen veszélyeztetett személyeknek vannak fenntartva. A WHO szerint, ezeket a 60 évnél idősebbeknek vagy azoknak a rossz egészségi állapotukban szenvedőknek ajánlott viselniük, akiknél a társadalmi elhatárolódás nem lehetséges.

Hordjak maszkot vagy ne? Összeszedtük, mit mond a tudomány

A járvány európai elterjedése óta egészségügyi szakértők, politikusok, az Operatív Törzs, a WHO is azt sulykolták, hogy az embereknek nincs szüksége maszkra, hacsak nem betegek vagy nem ápolnak Covid-19 beteget. Ez a logika ott bukik meg, hogy tesztet kiharcolni gyakorlatilag lehetetlenség, és tünetmentesként is lehetünk fertőzöttek.

A munkahelyeken érdemes rendszeresen szellőztetni, kezet mosni vagy fertőtleníteni és kerülni az ásítást, tüsszentést, köhögést, valamint a hangos beszédet, amelyek fokozhatják a fertőzést. Ha munkavégzés közben előírt a maszk viselete, fontos azt cserélni nap közben. Erre akkor is szükség van, ha az koszos vagy nedves lesz. Az eldobható maszkokat a kukába vagy nejlonzacskóba helyezzük, míg a szövetből készült darabokat érdemes minden használat után kimosni. Ha hozzáértünk a maszkhoz, mossunk kezet!

“Helló, szia! Mi?”

Az arcmaszk viselete új társadalmi normáknak nyitott utat. Ha beszélgetőpartnerünk eltakarja az arcát a diskurzus közben, nekünk is illik hasonlóképp cselekedni vagy legalább a megfelelő távolságot tartani tőle. Megszólni vagy kinevetni azonban azokat, akik nem hordják a szájmaszkot, udvariatlan. 

Fontos észben tartani, hogy a maszkunk viselése nemcsak minket, de a körülöttünk levő társainkat is védi. 

Rengeteget segíthet, ha a maszkunkra nem egy kötelező dologként, hanem napjaink új kiegészítőjeként gondolunk. A maszk ugyanis épp olyan radikálisan változtatja meg az arcunkat, mint egy egyedi frizura, színes smink vagy trendi szemüveg. Különböző árnyalatú sálak arcunk elé helyezésével a vásárlás előtt is könnyedén kitalálhatjuk, pontosan milyen színű arcmaszk illene hozzánk. Ha az trendi kiegészítő darab számunkra, szívesebben is mutatkozunk benne az utcán. A színes, mintás darabok pedig ellensúlyozzák az általuk keltett veszély érzését. A napszemüveghez azonban érdemes világosabb színű maszkot párosítani, hiszen a sötét kombó egy rajzfilmes gazember kinézetét idézheti fel. 

Banksy patkányokat hagyott a metrón, hogy felhívja a figyelmet a maszkviselés fontosságára

A világhírű street art művész, Banksy a londoni metróban akciózott, amiről egy videót is készített – írja a The Guardian . A művész fertőtlenítő szakembernek öltözve ment le a metróba, és fújt fel a kocsik belsejére több patkányt, amik a legváltozatosabb módokon küzdenek a maszkokkal, vagy épp tüsszentenek bele a világba.

A maszk viselete azonban a társadalmi interakciókra is hatással lehet. A szövetdarabok eltakarják a szánkat, amely nagy szerepet játszik az undor és a boldogság metakommunikációjában. Ennek ellenére a mosolygás a szemünkben is érzékelhető a körülötte húzódó apró ráncok folytán. Így nem érdemes elfelejteni mosolyogni a partnerünkre. A tekintetünkben azonban leginkább a harag tükröződhet, tehát a maszkban bizonyára több mérges emberre akadhatunk. Az érzelmek kifejezésére így leginkább a gesztusok és a szavak szintjén kerülhet sor. 

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem

A maszk viselésekor bátran elhagyhatjuk a sminket, különösen a rúzst, hiszen a szövetanyaghoz tapad és könnyen elmaszatolódik. A pandémia alatt fontosabb a bőr tisztasága és hidratáltsága, mint a csillogó ragyogása. A szemre és a szemöldökre azonban kis festékkel nagyobb hangsúlyt helyezhetünk. Így nem kell lemondanunk a tusokról, a szempillaspirálokról és szemöldökformázókról sem. 

Asimovtól Orwellig: mi valósul meg a sci-fi irodalomból a koronavírus utáni világunkban?

Miután a több héten át tartó bezártság elmúltával lassan újraindul a gazdaság itthon és külföldön is, feltehetjük magunknak a kérdést: milyen lesz a világ, ha már túl vagyunk a járvány nehezén? Sokan a spanyol náthával példálódznak, a szakértők pedig azt vetítik előre, hogy az újranyitás után jön majd a visszaesés, a húzd meg-ereszd meg elven történő működés.

A szakállas férfiak esetében a maszk hosszan tartó viselete irritálhatja a bőrt. Ez ellen antibakteriális arctisztítással és szakállolajjal védekezhetünk. A legbiztosabb megoldás azonban még mindig a borotválkozás. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.