Az arcmaszk fénykora: minden szájmaszkkal kapcsolatos kérdésre választ kerestünk

Közel hat hónappal azután, hogy a koronavírus megjelent és felborította az életünket, az arcmaszk végre tényleg a hétköznapjaink részévé avanzsálódik. A helyes viseletük körül azonban még mindig számos kérdés felvetődik, és nem elhanyagolható tényező a trendiségük sem. 

Ideje volt

A koronavírus megközelítőleg hat hónappal ezelőtt borította fel az életünket, azóta pedig számos megpróbáltatáson estünk keresztül. Nemcsak a karanténmagánnyal kellett farkasszemet néznünk, de a gazdaság átalakulásával is. A pandémia feje tetejére állította az utazási és térhasználati szokásainkat, átformálta a nők társadalomban elfoglalt szerepét, valamint jelentős hatást gyakorolt a képzőművészetre, a sajtóra és a mozira is – csak hogy az élet pár területét említsük. Az eltelt időszakban pedig talán most érkeztünk el arra a pontra, hogy nemcsak a nehézségekkel birkózunk meg, de végre valahára a szájmaszk viselésével is. 

maszk scaled
A szájmaszk napjaink egyik legfontosabb kiegészítője / Fotó: Perou

A WHO tanácsai szerint a szájmaszk viselete jelentősen csökkentheti a koronavírus fertőzés terjedését, ám annak helyes használatáról sokaknak fogalma sincs. Összezavarodhatunk, pontosan hol, mikor és hogyan kötelező, érdemes és felesleges a maszkok viselete. Főleg úgy, hogy számos rendelkezéshozó maga sem foglalkozik a szabályokkal. A The Guardian divatszerkesztője, Jess Cartner-Morley szerint azonban a maszkok meghatározó elemeivé és trendjeivé válnak napjainknak.

Csontját törte a biztonsági őr, mert a vásárlón nem volt arcmaszk a boltban

B. Ibolya azt nyilatkozta, hogy reggel otthon hagyta a maszkját, majd a szokásos kisboltjába ment volna reggeliért, írja az . A biztonsági őr figyelmeztette, hogy nem tartózkodhat enélkül az üzletben, mire a nő biztosította, hogy eltakarja az arcát, és siet az akkor üres boltban. “Felszólított, hogy azonnal távozzak az üzletből.

A szájmaszkok viselete kötelező az üzletekben, plázákban, tömegközlekedési eszközökön és minden olyan területen, ahol a másiktól való 1,5 méteres távolságtartás nem lehetséges. Felmerül azonban a kérdés, hogy szükséges-e munka vagy kommunikáció közben viselni és ha igen, hogyan tegyük azt napjaink csinos kiegészítőjévé. 

Jó, jó, de milyen arcmaszk?

A maszk viselete elengedhetetlen. Fontos figyelni arra, hogy az ne csak a szánkat, de az állunkat és az orrunkat is elfedje, a szemüvegünknek is a maszk peremén érdemes ülnie. A fej körül megköthetőek lényegesen nagyobb biztonságot nyújtanak tekintve, hogy szorosabban illeszkednek az arcra, mint fülre akasztható társaik.

A szövetmaszkok, ha a megfelelő anyagból készültek, akár 95%-os védelmet is nyújthatnak. Ezt lehet fokozni a maszk és a száj közé helyezett papírtörlővel vagy akár beszerezhetünk egy szénszűrővel ellátott darabot is. 

A különféle típusú maszkok eltérő szintű védelmet kínálnak. A sebészi maszkok (N95 típusú) nyújtják a legbiztosabb protekciót, amelyet a műtéti maszkok követnek (más néven “orvosi” maszkok, amelyek többrétegű védelemmel rendelkeznek). Ezek azonban költségesek, korlátozott mennyiségben érhetőek el és általában az egészségügyi dolgozóknak vagy a különösen veszélyeztetett személyeknek vannak fenntartva. A WHO szerint, ezeket a 60 évnél idősebbeknek vagy azoknak a rossz egészségi állapotukban szenvedőknek ajánlott viselniük, akiknél a társadalmi elhatárolódás nem lehetséges.

Hordjak maszkot vagy ne? Összeszedtük, mit mond a tudomány

A járvány európai elterjedése óta egészségügyi szakértők, politikusok, az Operatív Törzs, a WHO is azt sulykolták, hogy az embereknek nincs szüksége maszkra, hacsak nem betegek vagy nem ápolnak Covid-19 beteget. Ez a logika ott bukik meg, hogy tesztet kiharcolni gyakorlatilag lehetetlenség, és tünetmentesként is lehetünk fertőzöttek.

A munkahelyeken érdemes rendszeresen szellőztetni, kezet mosni vagy fertőtleníteni és kerülni az ásítást, tüsszentést, köhögést, valamint a hangos beszédet, amelyek fokozhatják a fertőzést. Ha munkavégzés közben előírt a maszk viselete, fontos azt cserélni nap közben. Erre akkor is szükség van, ha az koszos vagy nedves lesz. Az eldobható maszkokat a kukába vagy nejlonzacskóba helyezzük, míg a szövetből készült darabokat érdemes minden használat után kimosni. Ha hozzáértünk a maszkhoz, mossunk kezet!

“Helló, szia! Mi?”

Az arcmaszk viselete új társadalmi normáknak nyitott utat. Ha beszélgetőpartnerünk eltakarja az arcát a diskurzus közben, nekünk is illik hasonlóképp cselekedni vagy legalább a megfelelő távolságot tartani tőle. Megszólni vagy kinevetni azonban azokat, akik nem hordják a szájmaszkot, udvariatlan. 

Fontos észben tartani, hogy a maszkunk viselése nemcsak minket, de a körülöttünk levő társainkat is védi. 

Rengeteget segíthet, ha a maszkunkra nem egy kötelező dologként, hanem napjaink új kiegészítőjeként gondolunk. A maszk ugyanis épp olyan radikálisan változtatja meg az arcunkat, mint egy egyedi frizura, színes smink vagy trendi szemüveg. Különböző árnyalatú sálak arcunk elé helyezésével a vásárlás előtt is könnyedén kitalálhatjuk, pontosan milyen színű arcmaszk illene hozzánk. Ha az trendi kiegészítő darab számunkra, szívesebben is mutatkozunk benne az utcán. A színes, mintás darabok pedig ellensúlyozzák az általuk keltett veszély érzését. A napszemüveghez azonban érdemes világosabb színű maszkot párosítani, hiszen a sötét kombó egy rajzfilmes gazember kinézetét idézheti fel. 

Banksy patkányokat hagyott a metrón, hogy felhívja a figyelmet a maszkviselés fontosságára

A világhírű street art művész, Banksy a londoni metróban akciózott, amiről egy videót is készített – írja a The Guardian . A művész fertőtlenítő szakembernek öltözve ment le a metróba, és fújt fel a kocsik belsejére több patkányt, amik a legváltozatosabb módokon küzdenek a maszkokkal, vagy épp tüsszentenek bele a világba.

A maszk viselete azonban a társadalmi interakciókra is hatással lehet. A szövetdarabok eltakarják a szánkat, amely nagy szerepet játszik az undor és a boldogság metakommunikációjában. Ennek ellenére a mosolygás a szemünkben is érzékelhető a körülötte húzódó apró ráncok folytán. Így nem érdemes elfelejteni mosolyogni a partnerünkre. A tekintetünkben azonban leginkább a harag tükröződhet, tehát a maszkban bizonyára több mérges emberre akadhatunk. Az érzelmek kifejezésére így leginkább a gesztusok és a szavak szintjén kerülhet sor. 

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem

A maszk viselésekor bátran elhagyhatjuk a sminket, különösen a rúzst, hiszen a szövetanyaghoz tapad és könnyen elmaszatolódik. A pandémia alatt fontosabb a bőr tisztasága és hidratáltsága, mint a csillogó ragyogása. A szemre és a szemöldökre azonban kis festékkel nagyobb hangsúlyt helyezhetünk. Így nem kell lemondanunk a tusokról, a szempillaspirálokról és szemöldökformázókról sem. 

Asimovtól Orwellig: mi valósul meg a sci-fi irodalomból a koronavírus utáni világunkban?

Miután a több héten át tartó bezártság elmúltával lassan újraindul a gazdaság itthon és külföldön is, feltehetjük magunknak a kérdést: milyen lesz a világ, ha már túl vagyunk a járvány nehezén? Sokan a spanyol náthával példálódznak, a szakértők pedig azt vetítik előre, hogy az újranyitás után jön majd a visszaesés, a húzd meg-ereszd meg elven történő működés.

A szakállas férfiak esetében a maszk hosszan tartó viselete irritálhatja a bőrt. Ez ellen antibakteriális arctisztítással és szakállolajjal védekezhetünk. A legbiztosabb megoldás azonban még mindig a borotválkozás. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból