A mai rohanó világban, a sűrű napi teendők közepette sajnos hajlamosak vagyunk elhanyagolni szánk egészségét. Ez azonban nem minden. Legyen szó az ünneplések során fogyasztott cukros süteményekről és alkoholról, vagy épp az olyan káros szokásokról, mint a dohányzás, fogaink épségét számos egyéb tényező is veszélyezteti.

A száj a test egészségének kapuja – nem csupán átvitt értelemben, hanem szó szerint is. Egy jó szájvíz rengeteget segíthet ezen egészség megőrzésében, hiszen nem csak a kellemetlen leheletet enyhítheti, hanem a lepedék, a fogszuvasodás, illetve az ínygyulladás ellen is segít felvenni a küzdelmet.

A megelőzés sokkal hatékonyabb, mint bármilyen gyógyír, és erre a szájvizek is nagyszerű példát kínálnak. A napi fogtisztítási rutin részeként a szájvizek nagyban hozzájárulnak a száj és a szervezet általános egészségének megőrzéséhez.

De tényleg szükség van a szájvizekre?

Amennyiben szeretné megőrizni szája egészségét, akkor igen, a szájvizek használatára nagyon is szükség van.

A szájvizeket a legtöbben csupán a kellemetlen lehelet ellenszerének tekintik, sokan azonban nem is veszik észre, ha „szájukból kellemetlen szagok áradnak, hiszen orruk egyszerűen megszokja azt. Sajnos ez számos kínos helyzetet eredményezhet, hiszen általában mások reakcióján vesszük csak észre, hogy valami nincs rendben.

A kellemetlen lehelet – orvosi nevén halitosis – akkor alakul ki, amikor a szájban nagy mennyiségű kéntermelő baktérium gyűlik össze. Ezek a baktériumok általában a nyelv hátsó részén, a torokban és a mandulákon telepednek le.

A rossz lehelet mellett a szájvizek az elhanyagolt szájban fellépő tüneteket is segíthetnek enyhíteni, legyen szó a fájó fogakról vagy a vérző fogínyről.

Hogyan ellenőrizzem saját leheletemet?

Álljon egy tükör elé egy világos szobában, majd nyissa nagyra a száját, és vizsgálja meg nyelvét.

A rózsaszínes árnyalatú nyelv megfelelő oxigénszintre utal. Mivel az oxigén a kellemetlen leheletet okozó baktériumok egyik ellensége, a rózsaszín nyelv láttán nem igazán kell aggódnia emiatt. Ha azonban nyelve fehérebbnek tűnik, akkor szájában nagy mennyiségű kénes anyag termelődik, ami kellemetlen szagokhoz vezet. Ilyenkor mindenekelőtt egy alapos nyelvtisztításra lesz szükség.

Leheletét úgy is ellenőrizheti, hogy megmossa a kezét, majd megnyalja a kézfeje hátulját. Miután megszáradt, szagolja meg.

Egy másik módszer fogni egy tiszta jégkrémpálcikát, majd óvatosan lekaparni vele a nyelve hátulját. Várja meg, míg megszárad, majd szagolja meg.

Ha rendszeres a fogmosások ellenére is kellemetlen leheletet tapasztal, mindenképpen kérjen időpontot fogorvosától mielőbbi fogászati kezelésre!

Mi okozza a kellemetlen kénes leheletet (halitosis)?

A kellemetlen leheletlen (a lyukas fogakon kívül) számos egyéb kiváltó oka lehet:
 • A dohányzás, a dohányrágás, a szeszesitalok rendszeres fogyasztása, illetve a szájpiercingek mind hozzájárulhatnak a kellemetlen lehelethez.
 • Számos gyógyszer okozhat különféle mellékhatásokat, amik elősegítik a halitosis kialakulását. Sok orvosság például kiszárítja az ember száját, ami kifejezetten kedvez a szagokat okozó baktériumok számára. Az antidepresszáns, szív- és érrendszeri, nyugtató, illetve magas vérnyomásra szedett gyógyszerek mind elősegíthetik a baktériumok elterjedését a páciensek szájában.
 • A sugárterápiával kezelt páciensek szintén szárazságot és egyéb problémákat tapasztalhatnak szájukban.
 • A fehérjében gazdag étrendek (például a népszerű keto-diéta) és az időszakos koplalást gyakorlók között gyakran léphet fel a kellemetlen lehelet, mint mellékhatás.

Ezért kell a nőknek fokozottan ügyelniük szájuk egészségére

A Colgate fogászati szakértőinek kutatásai szerint a fogápolás különösen fontos a nők számára, akik élete egymást követő, változó időszakokból áll.

A baktériumos fertőzés, azaz a gingivitis akár a véráramba is bekerülhet, ha nem kezelik időben. A Colgate kutatási eredményei arra engednek következtetni, hogy a fogínybetegségnek számos súlyosabb egészségügyi problémához lehet köze, úgymint szívbetegséghez, stroke-hoz, cukorbetegséghez, légúti problémákhoz és a várandósság során fellépő komplikációkhoz.

Mivel a nők szervezete a pubertáskortól kezdve rendszeres hormonális változásokon esik át, fogínyük másképpen viselkedik, mint a férfiaké. Emiatt életük minden szakaszában fokozott figyelmet kell fordítaniuk szájuk egészségére:

 • Menstruáció: A fogínyek feldagadhatnak és vérezhetnek. A menstruáció kezdete előtt fekélyek és sebek alakulhatnak ki szájukban, habár ezek a menstruáció kezdetekor eltűnnek.
 • Szájon át szedett fogamzásgátlók: Gyakori mellékhatásuk lehet a gyulladt fogíny.
 • Várandósság: A várandósság során fokozódik a fogínygyulladás kialakulásának kockázata, amelyet a fogakon megtelepedő, fogínyt irritáló baktériumok okoznak.
 • Menopauza: Lehetséges tünetek lehetnek a piros, gyulladt fogíny, a szájban fellépő fájdalom és kényelmetlen érzés, égő érzés, az ízlelés változása és a száj kiszáradása.
 • Csontritkulás: A csontritkulás az állkapocs csontozatát is elgyengítheti, ami foghulláshoz vezethet, különösen akkor, ha mellette még fogínygyulladás is fennáll a szájban.
A nők tehát kortól függetlenül fokozott figyelmet kell fordítsanak fogaik és szájuk épségére, amiben fogmosási rutinjuk részeként a szájvizek is sokat segíthetnek.

Melyik szájvizet válasszam?

Az üzletekben számos márka és számtalan termékopció sorakozik a polcokon, és habár a választék nem feltétlenül rossz dolog, a bőség zavarában könnyedén elbizonytalanodik az ember, hiszen honnan is tudhatná, hogy melyik a tökéletes szájvíz egyéni problémáira.

Habár mindegyik termék csomagolásán/dobozán rajta kell legyenek a legfontosabb jellemzői, az alábbiakban elmagyarázunk néhány gyakori kifejezést, amikkel a szájvizekkel kapcsolatban találkozhat:

 • Whitening: Ezek a szájvizek általában hidrogén-peroxidot tartalmaznak, amik biztonságos fogfehérítést kínálnak, és segítenek eltüntetni a színező hatású élelmiszerek (kávé, tea, bor, bogyók) okozta foltokat. Ezek a szájvizek továbbá a fogzománcot is erősítik.
 • Clean & Freshen: Az ilyen szájvizek aktív hatóanyaga a cetilpiridinium-klorid, ami segít elpusztítani a fogínygyulladást okozó baktériumokat, illetve alkoholt is tartalmaz. Mindez egy tisztító, frissítő hatást eredményez az ember szájában.
 • 3D White: Ezek a termékek valamivel több peroxidot tartalmaznak, és habzással segítik a fogak fehérítését. E mellett segítenek megvédeni a fogakat az újabb elszíneződések kialakulásától.
 • Pro-Health: Ezek a szájvizek a kellemetlen leheletet, fogínybetegséget, lepedéket okozó baktériumokat pusztítják el, illetve felfrissítik a leheletet. Egyes termékek fluoridot is tartalmaznak, ami segít megelőzni a fogszuvasodást.
 • Zero Alcohol / Alcohol Free: Egyes szájvizek nem tartalmaznak alkoholt, ezért nem okoznak égő érzést a szájban használat közben. Az alkohol továbbá kárt tehet az érzékeny fogínyszövetekben és a szájat is kiszáríthatja.
 • Sensitive Teeth: Ezek a szájvizek nem tartalmaznak nátrium-laurét-szulfátot (SLS). Ez az összetevő felelős a szájvizek habzó hatásért, azonban hajlamos irritálni az érzékeny fogínyt és fogakat. A legtöbb érzékeny fogakra készült szájvíz alkoholmentes is egyben, tehát az egész család használhatja. Ezek a készítmények rendszeres használattal segítenek hosszútávú védelmet kialakítani a savkárok ellen, illetve enyhíthetik a fogak érzékenységét is.
 • Dry Mouth: A kifejezetten száraz szájra készült szájvizeket szokás így jelölni. Ezek nem tartalmaznak etanolt, és nem égetik az ember száját.
 • Sore Mouth: Egy szintén alkoholmentes készítmény, afféle „szájban használatos sebtisztító”, ami az enyhébb irritációk gyógyulását hivatott elősegíteni.
 • Anti-Cavity: Ezek a szájvizek magas fluoridtartalommal rendelkeznek, ami a fogzománc megerősítésével segít megelőzni a fogszuvasodást.

Természetesen, ha nem biztos a választásában, kérjen segítséget fogorvosától az önnek megfelelő termék megvásárlásához.

Fontos észben tartani, hogy habár gyerekek számár is készülnek szájvizek, ezek használata csak 12 éves kor felett javasolt, ezért olyan helyen kell tartani őket, ahol a kisgyermekek nem férhetnek hozzájuk.

Hogyan és mikor érdemes szájvizet használni?

A maximális hatékonyság érdekében fontos tudni, hogy hogyan és mikor is érdemes használni a választott szájvizet. Íme a legfontosabb tudnivalók:
 • A szájvizet fogmosás után legalább 30 perccel használja. Ha túl hamar öblöget vele (vagy bármi mással), akkor ezzel lemossa a fogkrémet a fogairól, aminek így nem lesz elég ideje kifejteni hatását.
 • Öblögessen a szájvízzel 30-60 másodpercig a reggeli és esti fogmosást követően is. Ne nyelje le, hanem mindig köpje ki az egészet.
 • A szájvizes öblögetést követően ne egyen és igyon semmit legalább 30 percig, hogy a szájvíz hatóanyagai kifejthessék hatásukat a szájában.
 • Amennyiben lenyeli szájvizét, minél előbb forduljon orvoshoz.

Ballad of Buster Scruggs rendezője – és nem mellesleg Chalamet-val a The French Dispatch-ben együtt játszó Frances McDormand férje – elhívta őt vacsorázni. A steak fölött jutott idejük Bob Dylant is kibeszélni. Coen egyrészt nagy rajongója az énekesnek, másrészt pedig Llewyn Davis világa című filmjéhez komoly kutatást végzett arról a korszakról, amikor Dylan is kezdőként bontogatta szárnyait.Ballad of Buster Scruggs rendezője – és nem mellesleg Chalamet-val a The French Dispatch-ben együtt játszó Frances McDormand férje – elhívta őt vacsorázni. A steak fölött jutott idejük Bob Dylant is kibeszélni. Coen egyrészt nagy rajongója az énekesnek, másrészt pedig Llewyn Davis világa című filmjéhez komoly kutatást végzett arról a korszakról, amikor Dylan is kezdőként bontogatta szárnyait.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.