Néhány órával annak felavatása után egy fekete ruhás ember létrára állt és fehér festékkel öntötte le Szalay Péter szobrász alkotását. A Ferencvárosban felállított Black Lives Matter-szobrot, amely a hasonló nevű mozgalomnak állít emléket a főváros IX. kerületében több jobboldali politikus is kritikával illette.

Egy napig sem bírta Szalay Péter BLM-szobra

Szalay Péter szobrászművész a New York-i Szabadság-szobor parafrázisának készült alkotást először másfél évvel ezelőtt készítette el. A szivárványszínű, nagyobb változat pedig Ferencváros tavaly augusztusi Public Art pályázatára készült el, 3D nyomtatással.

A Mi Hazánk Mozgalom és Bayer Zsolt is azt ígérte, hogy le fogják dönteni a szobrot. Szalay erre azt reagálta, számít rá, hogy a szobrot megrongálják majd. Tervei szerint a rétegekben egymásba olvasztott, hőre lágyuló műanyagból nyomtatot darabokat utólag majd összelegózná, és a szobor felállítása után újabb alkotássá gyúrja össze.

Szalay Peter Black Lives Matter Szobor Feher Festek Szoborrongalas
A Fehér Festékkel Megrongált Black Lives Matter-Szobor / Fotó: Merész Márton

Szalay Péter installációja mindössze két hétig lett volna kiállítva a közterületen, így a szobor létjogosultságát megkérdőzelejő jobboldali véleményvezérek heves reakciója, és az, hogy az ügyet a kormány belpolitikai üggyé emelte, a nemzetközi sajtó figyelmét is magára vonta.

A Mi hazánk és a neonáci Légió Hungária közös akciója

A szobrot, amelyet április 1-én délelőtt állítottak fel a Ferenc téren, a Mi Hazánk és a Légió Hungária nevű szélsőjobboldali szervezetek közös akció keretén belül OSB-lapokkal barikádozták el. A környéken lakók estére létrát állítottak a támfal elé, hogy arra felmászva továbbra is meg lehessen nézni Szalay Péter szivárványszín alkotását. A festékes vandál ezt kihasználta, és erről öntötte le a Prizma névre keresztelt Black Lives Matter-szobrot.

Kapcsolódó cikk

A környék csütörtök estére megtelt rendőrökkel, a szobor köré rendőrségi szalagot húztak, és katonák is megjelentek a téren. A kiérkező hatóságok igazoltatták a demonstráció résztvevőit, köztük Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk elnökét is.

Légió Hungária vs BLM-szobor

Légió Hungária vs BLM-szobor - Coub - The Biggest Video Meme Platform by azonnali

Április 2-ára virradóra azonban a neonáci Légió Hungária egy rövid, nyolc másodperces videót tett közzé, ahogy három aktivistájuk ledönti a szobrot, adta hírül az Azonnali. A Légió Hungária szobrot ledöntő tagját és a festékes rongálót előállították.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet