Szász Attila Örök tél filmje nyerte a Gdynia Filmfesztivál fődíját

Az Örök tél című, Szász Attila által rendezett film nyerte el vasárnap este az egyik fődíjat az észak-lengyelországi Gdynia Filmfesztiválon.

Először volt játékfilm kategória

A második világháborús és antikommunista ellenállóknak szentelt Megtörhetetlenek – Rendíthetetlenek – Kiátkozottak elnevezésű rendezvényen Szász Attila alkotása 12 külföldi és lengyel művel versenyzett a játékfilm kategóriában. Ezt a kategóriát első alkalommal iktatták be a mintegy 10 alkotást felvonultató fesztivál programjába. Eddig dokumentumfilm-szemleként szervezték, írja az Index az MTI-re hivatkozva.

szasz attila orok tel film gera marina scaled
Gera Marina a Szász Attila által rendezett Örök tél című filmben / Fotó: Nagy András

A zsűri elnöke, Lech Majewski neves lengyel filmrendező Szász Attila első díját azzal indokolta, hogy a film arról a brutális világról beszél, amelyben a donyecki lágerbe 1944-ben elhurcolt asszonyok találják magukat, de az ott születő érzelmek segítik őket a túlélésben.

Nem csak a lengyeleknél aratott hatalmas sikert Szász filmje. Gera Marina, az Örök tél főszereplőjét Emmy-díjra jelölték, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök sem hagyott szó nélkül. Először fordult elő, hogy magyar vonatkozása lett az Emmy-díjátadónak – ráadásul azonnal két filmért izgulhattunk, hiszen Bergendy Péter Trezor alkotását is jelölték. Mint beszámoltunk a 2020-as Emmy-nyertesekről, sajnos nem távoztak díjjal. A legjobb európai tévéfilmnek járó díjat is elhozta a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén. Az Alexander Trauner díjkiosztón a film két látványtervezője, Nánássy Zsolt és Horváth Viktória munkáját is elismerték.

Szász Attila rendező: „A titok és a félelem mindig egy jó utazás”

Csak a keretek változtak, mivel korábbi filmjeinket is mozis gondolkodással készítettük, mozis élményt szerettünk volna nyújtani. Az első két film jóval alacsonyabb költségvetésből készült. Az első jelentősebb léptékváltásunk az volt, ami nagyságrendekkel nagyobb költségvetésből készült. Az esetében pedig az volt a különbség, hogy már biztosak lehettünk benne, moziban fog debütálni, hiszen a Filmalap támogatta.

De itthon is sikereket ért el, a Magyar Operatőr Díjak közül Nagy András, a film fényképezéséért járó munkáját ismerték el. Szász Attila pedig Arany Medál-díjas lett tavaly.

A koronavírus-járvány miatt vegyes formában szervezték

Az Andrzej Duda lengyel elnök védnökségével szervezett, vasárnap véget ért négynapos rendezvénysorozat műsorában az Örök tél mellett több magyar témájú film és pódiumbeszélgetés is szerepelt. A panelek résztvevői – köztük Grzegorz Górny ismert lengyel közíró, valamint Molnár Imre történész, diplomata – a 20. századi lengyel–magyar együttműködésről értekeztek, egyebek között az 1920-as lengyel–szovjet háborúról, valamint a második világháború alatt nyújtott magyar segítségről.

A tömegeket vonzó fesztivált idén a koronavírus-járvány miatt vegyes formában szervezték, a nézőknek a helyszíni részvétel mellett online közvetítéseket is elérhetővé tettek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból