A szejtán, vagyis a búzahús egy húshelyettesítő alapanyag, mely igen kedvelt a vegetáriánus és vegán körökben egyaránt. Nálunk, a hazai főzőkultúrában még nem ismerik eléggé, de miért is érdemes fogyasztani? Mit kell tudni róla? Ezekről írunk az alábbi cikkben.
Növényi fehérjeforrások
Mind a vegetáriánus, mind a vegán étrendben oda kell figyelni a megfelelő fehérjemennyiségre. Vegán táplálkozásnál az összes állati eredetű fehérjét kiiktatják, ezért csak a növényi fehérjeforrások jöhetnek szóba.
A legelterjedtebbek a szója, a szejtán és a hüvelyesek, melyek közül a szója gyakran kiesik a palettából, ugyanis sokak számára allergénnek számít. Ilyenkor nagyon jó választás a szejtán, vagyis a búzahús, általa biztosítható az ideális fehérjebevitel, azonban gluténtartalmú, így gluténérzékenység esetén nem ajánlott a fogyasztása.
Ezeknek a növényi forrásoknak hála, hús nélkül is megoldható a fehérjebevitel. Izgalmas és változatos elkészítési módokkal igen sokféle fogást kipróbálhatunk. Az étkezések minőségén, mennyiségén túl számít a rá szánt idő is, vagyis, hogy mennyire adjuk meg a módját. Egyáltalán nem mindegy, hogy hangulatos rituálék formájában eszünk, vagy csak rohanva bekapunk pár falatot.
A szejtán jellemzői
A búzahús alapanyaga a búzasikér, állaga és kinézete a húshoz hasonlatos, azonban a textúrája kicsit ruganyosabb. A szejtán kiváló fehérjeforrás. Egy másik előny, ami mellette szól, hogy sokféle a felhasználási módja, elkészíthető rántva, pácolva, grillezve, de akár pörköltnek is kiváló.
Semleges íze révén a fűszerezéssel saját ízvilágunkhoz igazíthatjuk. A beszerzése egyszerű, megvásárolhatjuk készen, de akár előállíthatjuk otthon is. Ehhez csupán búzasikér,és szejtánpor szükséges. Nem bonyolult, hiszen egy kis sóval és számunkra optimális fűszerekkel kedvünk szerint ízesíthetjük. Amennyiben levegősebb könnyedebb állagra törekszünk, ajánlott beletenni egy kis szódabikarbónát is. Mindebből víz hozzáadásával megfelelő állagú masszát készíthetünk. Ezután szeletekben érdemes kifőzni, és amint kihűlt már használható is.
A fehérjebevitel mellett a vitaminokról sem szabad megfeledkezni, melyeket beszerezhetünk speciális webáruházakból. Érdemes kicsit elmerülni a MamaVitánál kapható vitaminok választékában. Ezen az oldalon mentes élelmiszerek bőséges kínálatából is válogathatunk.
Ötletek receptekhez
A szejtán rendkívül sokféleképpen elkészíthető, éppen ezért kezd egyre népszerűbbé válni. Remek húshelyettesítő termék. Gombával, zöldségekkel nagyon finom ragu főzhető belőle, de akár kinti grillezéshez is remek választás, egy-egy összejövetelen.
A vegán étrend is lehet változatos, nem kell tehát lemondani a finom ízekről, mert a szejtán lehetőséget teremt a nekünk tetsző ízek kipróbálására. A búzahúsból pörkölt is készíthető, de egyszerűen, rántva is tálalhatjuk. Érdemes kísérletezgetni, és mellépárosítani zöldségeket, egyedi fűszerezéssel megspékelve.
A határ a csillagos ég! Új ízvilágot alkotni, és megismerni csodálatos dolog.