Néhány éve már a kognitív tudományokkal foglalkozó tudósok elkezdték kutatni a szelfikultúrát, és érdekes megállapításokat tettek.

A szépség szabálya szelfi nyelven bal profil, fentről

Az elmúlt évtized során a szelfik a popkultúra egyik alappillérévé váltak. A #selfie hashtaget 2004-ben írták le először, de az igazán nagy népszerűséget az iPhone 4 megjelenése hozta meg 2010-ben, írja a The Conversation. Három évvel később az Oxford English Dictionary az év szavának választotta.

Négy éve már tudományosan is elkezdték kutatni, hogyan szelfizünk. Az, hogyan tartjuk a telefont, attól függ, mire kívánjuk használni a képet.

Szelfi Kutatas
/ Fotó: Getty Images

Az 1970-es években figyeltek fel arra a jelenségre, hogy valamilyen okból kifolyólag a nyugati portréfestők többnyire bal oldalról ábrázolták modelljeik, főleg a nők arcát. Egy 2017-ben készült tanulmány igazolta, hogy a szelfikészítők is elsősorban bal profiljukat szokták megörökíteni. Egy másik, szintén 2017-es felmérés szerint a Tinderre felkerült szelfik alapján a nők inkább felülről, míg a férfiak inkább alulról fotózzák magukat. Az Instagramon viszont kétszáz, találomra kiválasztott felhasználó 10-10 szelfijét megvizsgálva arra jutottak a kutatók, hogy nemtől függetlenül a többség a feje fölé emelt kamerával kattint. De miért?

Kapcsolódó cikk

A legtöbb „hogyan lőhetjük a legtutibb szelfit?” útmutatóban egyértelműen az szerepel, hogy sokkal jobban nézünk ki a képen, ha egy kicsit magasabbra tartjuk a telefont. A Tinderre feltöltött önarcképeiken a férfiak azért fotóznak mégis alsóbb szögből, hogy magasabbnak és férfiasabbnak tűnjenek. A nők viszont éppen ezzel ellentétes eredményt érhetnek el: kisebbnek és nőiesebbnek tűnnek a magasabbról készített fotón.

A cél: tetszeni magunknak

A klasszikus festők miért inkább a megrendelők bal profilját részesítették előnyben? A kutatók több magyarázattal is előálltak: attól függhetett, hogy a festő jobb- vagy balkezes volt-e, merre ült a modell a festőhöz képest. De az is lehetséges, hogy könnyebben felismerjük az illetőt a bal profilja irányából. A tanulmány végül nem adott egyértelmű magyarázatot, ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy talán csak arról van szó, hogy vonzóbbnak találjuk a bal profilt a jobbnál. 

Szelfik készítésekor a jobb- és balkezesek is inkább a bal profiljukat részesítik előnyben, tehát az, hogy melyik kézben tartja valaki az eszközt, nem számít. Az arc bal felét viszont a jobb agyfélteke irányítja, amely egyben az érzelmekért és a kommunikációért is felelős. Tehát valószínű, hogy a bal profilt kifejezőbbnek véljük.

A kutatók azt is megállapították, hogy szebbnek és tetszetősebbnek látjuk magunkat az önarcképeinken, mint a mások által készített fotókon. A bal profilunkkal az előtérben, pláne, ha még felülről is fotózzuk magunkat, kifejezőbbnek tűnik az arcunk. Ha viszont szemből tekintünk a kamerába, az sokkal semlegesebb arckifejezést fog eredményezni. 

A pillanatnyi interakcióról szóló szelfi elkattintásakor nem sokat tudunk variálni: mindössze a tekintet irányát és a kompozíció szimmetriáját/asszimetriáját tudjuk ízlésünk szerint alakítani. Mindezt a kamerától mért távolság határozza meg, szelfizőként így közöljük nem verbális módon a motivációnkat, szándékunkat vagy érzelmi állapotunkat. Ám vigyázat, a szelfik gyakran csalnak, gyakran pedig ön- és közveszélyesek lehetnek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

reggeli kave, caffe, reggeli kave 2

Mi történik a testeddel, ha reggeli kávéval indítasz?

A reggeli kávé, amivel indítod a mindennapjaidat talán eddig nem is tudtad, hogy nem tesz jót a testednek. Ebbe a cikkben megtudhatod, hogy mi történet a testeddel kávé fogyasztás közben, és hogy mikor érdemes az első kávédat meginni.