A Maradj otthon! kampány margóján elismert és inspiráló kulturális személyiségeket kérdeztünk arról, miképpen dolgozzák fel a koronavírus-járvány kirobbanása óta jeletősen megváltozott, kihívásokkal teli és lelkileg megerőltető hétköznapokat.

Maradj otthon, de hogyan?

A felelős hozzáálláshoz tartozik, hogy otthon kell maradni annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, csökkentve ezzel a járvány terjedését. A világon több szakértő, orvos is kampányba kezdett az otthonmaradás érdekében. Azonban felmerülhet a kérdés: hogyan üssük el a karanténban töltött időnket. A kultúra ismert alakjait kérdeztük meg, ők hogyan vészelik át ezen időszakot. Az izoláció alatt megjelentetett villáminterjúinkkal inspirálni és erősíteni reméljük a felelős társadalmi magatartást. Kérdéseinkre Szendrői Csaba, a hiperrealisztikus istenkeresés Don Quijote-ja, az Elefánt zenekar frontembere válaszol.

ContextUs: Mi az a négy szó, amivel kifejeznéd a négy sarkából kifordult világot?

Elnézést_de_hol_vagyok? Hazaköltöztem a családomhoz, gyakorlatilag már több mint két hete. És valószínűleg ez így is marad, amíg csak kell. Ez egyrészt jó, mert itt legalább nem csak a falakat tudom nézni, hanem a kerítést is… (naaa) a kert az nagy áldás.

Másrészt meg azért egy kicsit összeomlani látszik az élet, ideiglenesen, jóslatokba nem bocsájtkoznék.

Nem tudom meddig szabad elviccelni a helyzetet, nyilván a szorongást kezelem ezzel. Egyelőre egész jól megy. Azért a generációs szakadékot nem mindig könnyű áthidalni, mindenkinek nagy türelem kell egy ilyen helyzetben. Küzdünk egymással, egymásért.

ContextUs: Szükség van rutinokra a karantén idején is. Mik a tieid?

Napi rutin… (nevet) Ebben a karantén előtt sem voltam túl erős, erre térjünk vissza egy hónap múlva. Eddig egy biztos pont volt, hogy minden nap lefutottam pár kört a ház körül.

Szendroicsaba2
/ Fotó: Sinco

Közben egy csomó projekt elindult, remélem sikerül őket be is fejezni, amúgy fekszem-kelek, amikor a testem óhajtja. Szép lassan lesz rend. Hagyom magam neki, nem akarok erre ráfeszülni még.

ContextUs: Melyik könyv fekszik az ágyad mellett?

Mécs Anna: Gyerekzár. Még van benne pár novella, amit nem olvastam el. Az olvasás se annyira köt le.

Élőbeszédszerű versek és ütemhangsúlyos novellák – Ezek voltak 2018 legjobb kötetei

Világokat alkotni könnyű, de olyat, amibe az olvasó is belefér, annál nehezebb. Szerencsére 2018-ban is bőven volt, aki megugrotta ezt az akadályt, így egy változatos, izgalmas listát tudtunk összeállítani a tavalyi év legjobb verses- és novellásköteteiről. Olvasható benne olyan, ami megérdemelten népszerű és olyan,

Inkább f_szságokat nézek az interneten, de azért minden nap egy-két dokumentumfilm, vagy előadás lecsúszik.

ContextUs: Ki az, akivel minden nap tartod a kapcsolatot?

A szeretteim… az nem elég? A zenekar. Bár ők is a szeretteim. Barátok. Meg az operatív törzs.

ContextUs: Melyek azok a társadalmi szokások, amin a válság után is változtatnunk kell majd?

Nem tudom. Nem vagyok benne biztos, hogy bármit is tanulunk belőle. Egyelőre még nem látom át a káoszt, csak a zavarodott indulatokat, amik dolgoznak az emberekben, meg bennem. Azt se tudjuk egyelőre kire lehet haragudni.

A bipolaritást érzem. Jó lenne, ha abból kevesebb lenne, de szerintem ezen a vírus nem változtat. Az emberek remekül tudnak összebújni krízishelyzetben, de amint minden a normális kerékvágásba kerül, újra mindenki a személyes érdekei szerint fog élni.

Ennek a gyökerei mélyebben vannak, ehhez nem elég egy kicsit félni. Ennek az lesz a következménye, hogy infrastrukturálisan felkészülünk a következőre. Rutinból fogunk bezárkózni. De a gyökeres változáshoz fel kell nőnie egy olyan generációnak, aki magától lát be dolgokat, és nem mások veleményét közvetíti.

Így menekül a semmibe az Elefánt zenekar – Dalpremier

Az Elefánt idei nyara a koncertek mellett legfőképpen az új dalok megírásával telt, aminek eredménye egy egész albumnyi anyag lett, amelyről meg is érkezett az első dal és klip. A teljes lemez, amely az EL címet kapta, szeptember 20-án jelenik meg. elefánt zenekar el új album, szendrői csaba

Arra kíváncsi leszek, hogy az unokahugim és öcsim mit tanul ebből az egészből. 10-15 év múlva, hogy viszonyulnak majd a világhoz, amiben élünk. Velük kapcsolatban már sokkal optimistább vagyok. Megértem őket, mert én már szerencsére a szabad információs sodorba nőttem bele, ők meg már abban nőnek fel.

A szüleimet is próbálom megérteni, de őket sokszor már csak elfogadni tudom, egyetérteni nem tudok velük.

Ez valamennyire természetes. Az én korosztályom – a most huszon vége, harminc eleje – egy kicsit a senki földje. Senki sem tudja ki a boomer, a zoomer, a doomer vagy a bloomer. Most legalább másnak is lesz ideje ilyen hülyeségeken gondolkodni, nem csak nekem. Én amúgy is egy önkéntes karanténban éltem eddig is. Persze sokkal rosszabb így, hogy most nem szabad kimenni. Régen csak nem volt kedvem.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.