Akik kicsit idősebbek, azoknak biztosan megvan az az élmény, amikor egy kávézóban vagy kocsmában érmét dobnak a flippergépbe, kilövik a golyót, két kezükkel igyekeznek minél hosszabb ideig bent tartani azt a pályán és újabb meg újabb rekordokat felállítani. Gyerekkorunkban sokan megtapasztalhattuk ezt az élményt és nyilván többünkben is ezzel az emlékkel együtt járnak a gépek vizuális- és hangeffektusai. Ahogy a gép különböző kattogó hangokat ad ki, ha nyerünk az adott témának megfelelő zenét játssza, az előttünk lévő tábla pedig millió színben villog.

A filmvilágban a legemlékezetesebben talán Terence Hill alakítása hozza vissza nekünk ezt az élményt, a legendás És akkor megint dühbe jövünk című filmben, ahol annyira beleéli magát a játékba, hogy feláll közben a flippergép tetejére is. Az évtizedek során a játékiparban is megjelent, sőt, szinte teljesen átköltözött az internetre és ezeket az effektusokat hozta magával. Legyen az rulett, online flipper, póker, élő fogadás, ezek mindegyike aprólékosan kidolgozott hang és vizuális megjelenéssel érkezik.

Szép emlékek

Ma már ezek a flippergépek bevonultak a történelembe, de nem véletlen, hogy a megmaradt emlékekről beszéltünk kicsit feljebb. Ugyanis az Albertai Egyetem tudósai egy kutatás során azt állapították meg, hogy a nyerőgépek hangjai és vizuális effektusai beégnek az agyunkba és fokozzák a játék iránti vágyat.

A tanulmány szerint ugyanis ezek az emlékek a nagy nyereményeket, a sikert, a csillogást idézik fel bennünk. Mint rámutattak, az emberek sokkal szívesebben játszanak azokkal a virtuális nyerőgépekkel, amelyek a kaszinókból ismert hangokkal működnek, így például a lepottanó pénzérme hangját imitálják vagy dollárjelek villognak közben.

Az eredmények rámutattak, hogy a pénzhez, nyeréshez, sikerhez kapcsolódó effektusok vonzóbbá teszik a játékgépeket, ha pedig azok valamilyen soknullás nyereményhez kötődnek, annál inkább. A kutatók szerint nem véletlen, hogy a szárazföldi után az online kaszinókban is elterjedtek ezek a megoldások, mert valószínűleg ezek is hozzájárulnak a játékok vonzerejének növekedéséhez.

Az eredmények arra is rámutattak, hogy ezek a vizuális és hangjelzések annyira komolyan tudnak hatni a játékosokra, hogy azok gyakran akkor is kiválasztanak egy játékgépet, ha az egyébként kisebb nyerési eséllyel, nagyobb kockázattal működik.

A nyerőgépek iránti vonzalmat és a nyerésre vonatkozó emlékeket azonban nem csak a megnyert pénz mennyisége befolyásolhatja, hanem más tényezők is, állapította meg a tanulmány, amely szerint az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek mind szubjektív érzések, a szép emlékeken alapszanak.

A Kanadai Szerencsejáték Szövetség felmérése szerint a kanadaiak 98 százaléka szórakozásból játszik. Albertában 28 kaszinó működik több, mint 28.000 nyerőgéppel, a játékipar 2019-ben 2,7 milliárd dolláros bevételt zsebelhetett be.

Az Albertai Egyetem kutatásában vendégként részt vett Elliot Ludvig az angliai Warwick Egyetemről és Yang Liu az Albertai Egyetem Orvosi és Fogorvosi Kara pszichiátriai tanszékének vezetője. A kutatás a Kanadai Természettudományi és Műszaki Kutatási Tanács (NSERC) és az Albertai Szerencsejáték Intézet (AGRI) támogatásával készült.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.

cipoteszt.hu - 2024 január - LinkMarketing - 2

Mikor cserélj futócipőt?

Vannak, akik akkor cserélik le a futócipőjüket, amikor akciót látnak; mások akkor, ha saját bőrükön tapasztalják a kopás negatív hatásait.