Rendkívüli sajótájékoztató keretében jelentette be Upor László rektorhelyettes és Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, hogy elindul az oktatás az SZFE-n. Kenéz Ágoston színészhallgató pedig a hallgatók nevében fontos bejelentést tett.

Kísérleti köztársaságot építenek

Upor László, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) korábban lemondott rektorhelyettese, aki leült Vidnyánszky Attilával egyeztetni, hétfő délelőtt megnyitotta a 2020-2021-es tanévet, írja az ATV.

A rektorhelyettes elmondta: az egyetem közössége ragaszkodik az autonómia helyreállításához. Kísérleti tanköztársaságot építenek, amelynek éppúgy része lesz a hagyományos tanítás, mint az akcionizmus. Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk – mondta Upor László.

Upor Laszlo Szinmuveszeti Egyetem Szfe
Upor László, Az Szfe Szeptember Elsején Lemondott Rektorhelyettese

Novák Eszter rektorhelyettes hozzátette ehhez: az SZFE megnyit egy olyan tanévet, amit egy világjárvány és egy erőszakos modellváltás fémjelez, amelyből szerinte a tisztesség és az emberség hiányzik. A hallgatók dühösek, nem akarják befogni a szájukat – tette hozzá.

Az MTI leközölt egy SZFE-s hírt, de csak azért, mert Gregor Bernadett és Balázs Péter Vidnyánszky Attila mellett áll ki

Egyre több magyar művész mondja el véleményét a színművészeti egyetem átalakításáról, köztük Gregor Bernadett és Balázs Péter színművész – kezdi az MTI a hírt ezzel a felütéssel. Utóbbi színész látványosan a jelenlegi kormány kegyeltje, két éve 4 milliárd forintot biztosított a Balázs vezette Szolnoki Szigligeti Színház renoválására.

Novák Eszter kifogásolta, hogy Gulyás Gergely és Palkovics László szerint nem a kormány felelőssége, ami történik, Vidnyánszky Attila pedig egyre meredekebb hazugságokat terjeszt. Arra kérik a miniszterelnököt, hogy pörgesse vissza az időt, függessze fel a kuratóriumot és kezdjék elölről a modellváltásról szóló tárgyalásokat.

A hallgatók az autonómia garanciája

A hallgatók képviselője hangsúlyozta: tanulni akartak eddig és ezután is, az egyetem átalakításával megfosztották őket a jogaiktól. A hallgatók szerint ők az autonómia garanciája.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Tartják magukat a követeléseikhez, és az elfoglalt egyetemen tanáraikkal egyetértésben köztársaságot alapítanak – hangzott el. A művészet mindenképpen aktuális, és tükröt tart a fennálló rendszernek – áll a diákok nyilatkozatában.

A hallgatók közleményének teljes egésze:

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói tanulni akarunk. Eddig is ezt tettük és ezután is ezt fogjuk. Az átalakítással megfosztottak minket alapvető jogainktól, semmi sem biztosítja többé az egyetemi közösség számára az önrendelkezést – rajtunk kívül. Mi vagyunk az autonómia garanciája.

Mi a hallgatók, és a sztrájkbizottság továbbra is tartjuk magunkat a követeléseinkhez: sem a ránk erőltetett új vezetőket, sem a fejünk felett meghozott döntéseket nem fogadjuk el; a blokádot fenn tartjuk.

A mai napon az elfoglalt egyetemen, tanárainkkal egyetértésben, az oktatás hagyományos keretrendszeréből kilépve köztársaságot alapítunk.

A köztársaság valutája az „elfoglaltság” lesz, amiről mindenki önmaga dönthet, hogyan használja fel. Klasszikusnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok, kreatív és a társadalmi helyzetre reflektáló akciók, vagy a közösség szervezésében végzett munka ugyanolyan értékes tevékenységeknek számítanak majd.

Szfe Tuntetes Tanev Koztarsasag Szinmuveszeti Egyetem Vidnyanszky Attila
A Színház- És Filmművészeti Egyetem (Szfe) Ablakán Molinó “Nem Hallgatunk”-Felirattal / Fotó: Színház.online

A feladatunk megragadni a rendelkezésünkre álló eszközöket, és újra értelmezni, hogy mire való a színpad, a kamera, a fény, a függöny, a díszlet, a jelmez, a báb, a nézőtéren a taps, és a saját hangunk. Hiszen a művészet természeténél fogva tükröt tart a mindenkori fennálló rendszernek – mindenképpen aktuális.

A köztársaságunk egy kísérlet arra, hogy a tanszabadság jegyében, intézetek, szakok és órák kötelékei nélkül alkothassunk együtt.

Önkifejezést tanulunk 155 éve: a választott hivatásainkon keresztül árnyaltan és őszintén beszélni arról, ami körülöttünk és velünk történik. Most ez történik velünk és körülöttünk, így erről tudunk és erről akarunk beszélni.

Köszönjük az összes szellemi és anyagi támogatást, inspiráló és nélkülözhetetlen erőt biztosítotok nekünk ezzel. Igyekszünk annyit adni mi is, amennyit csak tudunk, a demokrácia és az alkotás jegyében, a demokrácia és az alkotás eszközeivel.

Alkotóközösség vagyunk, így nincs szükségünk órarendre.

Jelen vagyunk, így jelenléti ívekre sincs szükségünk.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.