Felolvasták a Színművészeti Egyetem hallgatói a 13 pontos követelésüket

A Színművészeti Egyetem hallgatói elutasítják az intézmény új kuratóriumát és felügyelőbizottságát, és a lemondásukat is követelik. Addig a hallgatókon és a tanárokon kívül mást nem engednek be az épületbe.

Sátrakat is állítottak a helyszínen a tüntetők

Hivatalos nyilatkozatot adtak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, akik éjfél óta kordon alatt tartják az intézmény épületét. A hétfő esti tüntetés után többen letáboroztak az épületben, sokan haza sem mentek az egyetemről. A helyszínen sátrakat is állítottak, valamint hálózsákokat hoztak.

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke a hvg.hu-nak a helyszínen elmondta, hogy jelenleg is szervezik a hosszabb távú ellenállást, meg akarják akadályozni, hogy Vidnyánszky Attila, a kuratórium új elnöke belépjen az épületbe.

szinmuveszeti egyetem kuratorium vidnyanszky attila 13 pontos koveteles szfe tuntetes
A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak tüntetése 2020. 08. 21-én / Fotó: MTI

Szeptember elsején, kedd délután, fél négykor a hallgatók vastapssal kísért sajtótájékoztatón olvasták be követeléseiket, és köszönetet mondtak mindenkinek, aki velük együtt részt vett a demonstráción.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az egyetemet éjfélkor egy közös visszaszámlálás után elfoglaltuk, ezzel megkezdtük a közös gondolkodást az egyetem jövőjéről és arról, milyen képzésben szeretnénk részt venni[/perfectpullquote]

– jelentette be a tapsviharban L. Nagy Attila, a HÖK képviseletében.

Ezután felolvasta a 13 pontba szedett követeléslistájukat, ezek a következők:

 • garantált autonómiát az egyetemnek,
 • az egyetem modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában elutasítják,
 • elutasítják a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját és így a jelenlegi kuratóriumot és felügyelőbizottságot is,
 • elutasítják a fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat,
 • elutasítanak bármilyen önkényesen kinevezett új vezetőséget,
 • követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását,
 • követelik a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását,
 • követelik a jelenlegi kuratórium lemondását,
 • követelik, hogy az alapítvány alapító jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz,
 • követelik, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából,
 • követelik, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe,
 • nyomatékosan kijelentik, hogy a pártpolitikától a továbbiakban is határozottan elhatárolódnak és a pártokat is arra kérik, hogy maradjanak távol az ügytől,
 • az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem polgárai léphetnek be.

További kérdésekre nem válaszoltak.

Mucsi Zoltán: Kiver a víz, amikor a kultúrában is karaktergyilkossággal intéznek ügyeket

„Szemernyi bölcsesség” sincs a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyének a kezelésében Mucsi Zoltán szerint. A Válasz Online-nak adott interjúban elismerte, hogy nyilván van hiba abban, ahogy a Színművészeti működik, és nincs helyzet, amelyen ne lehetne javítani, de “ez a mód viszont, hogy le sem ülnek a Színművészeti vezetésével, hogy semmilyen egyeztetés nincs, az példátlan.

A hétfői tüntetés előtt az SZFE szenátusa és a vezetése is lemondott, mert szerintük az autonómia minden lényeges elemét felszámolták. Vidnyánszky Attila, akit kijelöltek az SZFE-t fenntartó kuratórium elnökének, erről később azt mondta: nem örül neki, illetve reméli, hogy “lecsillapodnak a kedélyek és nagyon hamar érezhetővé tudjuk tenni a pozitív változási folyamatokat”.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból