Mucsi Zoltán: Kiver a víz, amikor a kultúrában is karaktergyilkossággal intéznek ügyeket

Mucsi Zoltán szerint Vidnyánszky Attila rendezőnek szakmai párbeszédet kellene folytatnia a Színház- és Filmművészeti (SZFE) vezetőségével.

Vissza kell fognia magát Mucsinak

„Szemernyi bölcsesség” sincs a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyének a kezelésében Mucsi Zoltán szerint. A Válasz Online-nak adott interjúban elismerte, hogy nyilván van hiba abban, ahogy a Színművészeti működik, és nincs helyzet, amelyen ne lehetne javítani, de „ez a mód viszont, hogy le sem ülnek a Színművészeti vezetésével, hogy semmilyen egyeztetés nincs, az példátlan. Attól meg a víz kiver már a politikában is, amikor karaktergyilkossággal igyekszenek elintézni ügyeket. Amikor ez aztán a kultúrába is átszivárog, akkor azért nagyon vissza kell fognom magam.”

Mucsi Zoltan szinmuveszeti szfe vidnyanszky attila
Mucsi Zoltán Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész / Fotó: Halász Nóra

Mucsi nem is fogta vissza magát. Azt mondta: nincs mit finomkodni azon, ami most a Színművészetivel történik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tényleg herótom van már a propagandától és a gerjesztett megosztottságtól[/perfectpullquote]

– tette hozzá.

Ideológiai alapon pozícionálnak

Mucsi szerint a színházi szakma pontosan tudja, milyen jelentős Székely Gábor, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás munkássága, de a politikai alapú megosztottság óriási. Kétségbe ejti a Jászai Mari-díjas színészt, hogy napjainkban „szakmaiságuk helyett ma többnyire ideológiai alapon pozícionálnak embereket. 1990-ben azt reméltem, ennek a rendszernek örökre vége.”

Mucsi Zoltán: “Olyan országban élünk, ahol ha más véleményen van valaki, akkor egy pillanat alatt ellehetetlenítik”

Debrecenben dolgozom jelenleg, ott próbálom Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című kortárs, lengyel darabját, Szikszai Rémusz rendezésében. Még nyáron elvállaltam, április 26-án látható a bemutató. Ingázom. Megyek reggel a fél 7-es vonattal, aztán jövök vissza a 2:50-essel, majd Budapesten játszom. ContextUs: Mennyire gyakori, hogy vidéki színházakban is játszol?

Azt hitte, az már nem fordulhat elő, hogy véleménynyilvánításuk miatt jelentős színházi emberek nem tehetik be a lábukat az MTV-be, és veszélyben a szólásszabadság.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]És mégis. Ha nem megfelelően szólsz bizonyos emberekről, akkor annak ellehetetlenítés lesz a következménye[/perfectpullquote]

– mondta a lapnak Mucsi.

Cserhalmi György: A színházi szakma teljes leépítése zajlik

Kritizálta a Pesti Srácok Székely Gábor Kossuth-díjas rendezőt támadó cikkét Cserhalmi György. A lap a múlt héten azt írta, hogy Székely – aki nyílt levélben ment neki a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának élére kinevezett Vidnyánszky Attilának – egy máig óriási befolyással bíró kommunista kör tagja, szerintük a rendszerváltás előtt a színházi és filmes világ a kommunista, 1990 után pedig a szélsőliberalizmus és nyílt társadalom ideológiájának terjesztőjévé vált.

A színész úgy gondolja, hogy az SZFE átalakítása nyomán felmondó Zsámbéki, Székely vagy Ascher munkássága „vastag szelete a magyar színházművészet tortájának”, és „nem kidobni kellene, hanem például sütni egy még jobb tortát”.

Mucsi nem tekinti posztjának a közvetítést a felek között. Szerinte az lenne a normális, ha ez magától értetődően megtörténne, mint ahogy az is, ha Vidnyánszky Attila a jelen helyzetben szakmai párbeszédet folytatna az SZFE vezetőségével. Nem hitte volna, hogy ez illúzió lesz 2020 Magyarországán.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból