Hétfőn jelent meg egy cikk a Pesti Srácok portálon egy cikk, amely az SZFE hallgatóit igyekszik lejáratni. Ezen anyagot pedig az új vezetőség kommunikációs stábja a Facebook-oldalán osztotta meg, amely nagy felháborodás váltott ki.

Az SZFE új vezetőségének új Facebook-bejegyzése kiverte a biztosítékot

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE Facebook-oldalát már az új vezetőség kommunikációs csapata kezeli. A stáb kormánypárti médiák cikkeit is publikálja Facebook-oldalán. Hétfőn egy olyan, a tüntető diákokat és tanárokat lejárató Pesti Srácok-anyagot osztottak meg, amelynek címe az volt: A libsi SZFE-sek saját maguk akarták lebontani a nagymúltú színpadukat – A Riporter újabb lebuktatása.

Szfe Freeszfe Egyesulet Pesti Sracok Szfe Bizottsag
A Színház- És Filmművészeti Egyetem (Szfe) Hallhatóinak Blokádja A Vas Utcai Épület Előtt / Fotó: Merész Márton

A kommentelők szinte mindegyike meglepődött ezen. Leginkább azt nem értik, hogy miért osztanak meg olyan tartalmat az egyetem felületén, ami elítélően nyilatkozik az egyetem rengeteg aktív hallgatójáról, az egyetem oktatóiról.

A kormánypárti Pesti Srácok cikkének kohéziós erejét az egyetemen belül tapasztalható állapotok adják.

A hetekig tartó blokád után a PestiTV műsorának stábja bejutott az egyetem Vas utcai épületébe és borzalmas dolgokat tapasztalt. Magát az elmúló szocialista realizmust

– olvasható a lejárató anyagban.

Értetlenül állnak a hallgatók a történtek előtt

Néhány perce az egyetem, a hallgatókból álló Kollégiumi Bizottsága közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben reflektálnak a Pesti Srácok anyagára.

Kapcsolódó cikk

Mint írták, a “Bizottsága és Vas utcai kollégiumának lakói értetlenül állnak a tény előtt, miszerint 2020 januárjában bizonyos sajtóorgánumok munkatársai bejárást kaptak a kollégium területére acélból, hogy az ott lakók szobáiban, személyes tárgyaik közt felvételeket készítsenek.”

Szfe Odry Szinpad Reformatus Egyhaz
A Színház- És Filmművészeti Egyetem (Szfe) Épülete Előtt / Fotó: Halász Júlia

A hallgatók megjegyezték, hogy nekik novemberben mindössze másfél nap leforgása alatt kellett elhagyniuk a kollégium épületét, valamint rendkívül nehezen hozzáférhető és önkényes szempontok alapján kiosztott engedélyre van szükségük ahhoz, hogy egyszeri alkalommal beléphessenek az épületbe. A kollégium több szobájában maradtak személyes tárgyak, amelyekkel kapcsolatban nemrég azt a tájékoztatást kapták, mint írják, az illegitim kuratórium által megbízott kancellár helyettesétől, hogy azokat elzárva tárolják, biztonságban, és senki illetéktelen nem férhet hozzájuk. 

Ehhez képest a felvételek és elmondások alapján a stábok látszólag felügyelet nélkül lézenghettek az épületben.

A Kollégiumi Bizottság tagjai ismét hangsúlyozták közleményükben, hogy a kollégium lakói – az új vezetőség illetékesnek feltüntetett tagjai gyakori felkeresése ellenére – továbbra sem kaptak tájékoztatást arról, hogy az új vezetőség tervei szerint hol fognak élni a hallgatók a február 1-i kiköltöztetéstől fogva.

Kapcsolódó cikk

“A Vas utcai épületből való kiköltözés időpontjáról is csak szóban, mintegy véletlenszerűen értesítették a Kollégiumi Bizottság egy tagját” – jegyezték meg a közleményben.

„Szabadidőnkben inkább tanultunk”

Azt is hozzáteszik az egyetem és kollégium áldatlan állapotait ecsetelő sajtónak üzenve, hogy volt is felújítás, és születtek is felújítási tervek, de az egyetem ezek közül „egyikre sem kapott támogatást a fenntartó minisztériumoktól, ahogyan az új kampusz iránti igény is minden adandó alkalommal figyelmen kívül lett hagyva az elmúlt évtizedek során”.

Faur Anna Szfe Doktorandusz Kirugtak Szinmuveszeti Egyetem Tuntetes Freeszefe
Szfe / Fotó: Mátrai Dávid

„A «hallgatók által ki-nem-festett szobákra» egyetlen mentségünk van: szabadidőnkben inkább tanultunk” – zárta közleményét a Kollégiumi Bizottság.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet