A Színház és Film Intézet (SZFI) és a Koszta József Múzeum együttműködésével színházi és filmes képzések indulnak ősztől Szentesen, az erről szóló szándéknyilatkozatot szerdán írták alá a közművelődési intézményben.

Szentesen hagyományai vannak a színházi oktatásnak

Csányi János, az SZFI igazgatója a képzéseket bemutató sajtótájékoztatón elmondta: tíz évvel ezelőtt azért hozták létre az intézetet, mert a színházi és filmes területen jelentős igény van a jól képzett szakemberekre.

Az SZFI 110 szakmát oktat, ezek közül félszáz képzési rendszerét az intézmény dolgozta ki. A diákok egyaránt tanulhatnak iskolarendszerű és felnőttképzéseken, a Pécsi Tudományegyetem művészeti karával közösen pedig másoddiplomás képzéseket is kínálnak – közölte az igazgató.

Csányi János hangsúlyozta, hogy Szentes tökéletes helyszín a kihelyezett képzésekre, hiszen a városban hagyományai vannak a színházi oktatásnak. A Horváth Mihály Gimnázium 1978-ban Várkonyi Zoltán kezdeményezésére létrehozott drámatagozata a magyar színházi világ legfontosabb utánpótlás-nevelő intézménye.

Az SZFI először hat-nyolc szakmában indít képzést

A tervek szerint ősszel először hat-nyolc szakmában indulnak el a képzések, a teljes rendszer kialakítása pedig kettő-három év alatt várható – tette hozzá az igazgató, aki a Szentesen tervezett, érettségire épülő, emelt középszintű képzések között említette a színész, a táncos, a színháztechnikus és a közművelődési szakember képzést.
Mint mondta, a diákok felvételi folyamat után kerülnek be a kis létszámú osztályokba, a képzések pedig a gyakorlatokban közreműködő szakmai partnerekkel szoros együttműködésben zajlanak.

Farkas László Róbert múzeumigazgató közölte, hogy a közgyűjtemény az elméleti oktatás bázisa lesz. A diákok augusztus 15-től jelentkezhetnek, a nagyobb részt államilag finanszírozott képzések pedig október 1-jén indulnak.

Farkas Sándor (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a hamarosan megnyíló Tóth József Színház és az induló képzések révén jelentős fejlődés következik a város kulturális életében. A politikus hangsúlyozta, hogy az intézmények együttműködésével visszatér Szentes kulturális ereje, ami korábban meg volt és amire ma is van igénye az itt élőknek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet