A karácsonyi szezon végéhez közeledve a brit színházak a Covid által tönkretett újabb karácsony költségeit számolták össze. A hagyományosan jövedelmező időszakban a lemondott előadások megtizedelték a bevételt.

A koronavírus miatt a legforgalmasabb időszakban is elmaradtak az előadások

A York Theatre Royalnak a Hamupipőke 12 előadását kellett törölnie, aminek a becsült vesztesége elérheti a 200 000 fontot (több, mint 85 millió forint). A Theatr Clwyd Szépség és Szörnyetege a Covid előtti időkhöz hasonló jegyeladásokat ért el, de a walesi kormány által bevezetett Covid-korlátozások miatt a helyszín az összes fennmaradó előadását törölte, becslések szerint 500 000 font (kb. 213 millió forint) értékben. A scarborough-i Stephen Joseph színházban a Jack and the Beanstalk előadásainak csaknem fele elveszett a társulatnál tapasztalt koronavírusos esetek miatt; most a színház azt reméli, hogy ebben a hónapban egy online verzióra tudja elcsábítani a nézőket, számolt be a The Guardian.

A liverpool-i Everyman színház vezérigazgatója, Mark Da Vanzo kritikus időszaknak nevezte a karácsonyt, miután a Robin Hood patomim-előadásuknak harmadát törölni kellett. Az első hetet azért, mert a covid-esetek miatt nem érkezett meg a díszlethez szükséges szállítmány, majd további 15 előadást kellett lemondani a szereplők és a stáb megbetegedései miatt.

A szereplőgárdában két „forgó” előadó szerepelt, akik szükség esetén más szerepeket töltöttek be, és egy beugró színész is rendelkezésre állt. Nélkülük „még több előadást vesztettünk volna” – mondta Da Vanzo. „Miután a Covid bekerült a cégbe, nagyon nehéz volt megállítani a terjedését.”

A perthi színház Hamupipőkéjét novemberben kezdték játszani, és nagyon jó kritikákat kapott, a színház legkelendőbb előadása lett, ami a környező területekről is bevonzotta a közönséget. December 14-én azonban Nicola Sturgeon első miniszter arra kérte a lakosságot, hogy minimalizálják a más háztartásokban élőkkel való érintkezést. Ezután az eladások 50%-os visszaesését tapasztalták, mondta Nick Williams, a színház vezérigazgatója.

A színházak jegyeladásai is kiszámíthatatlanná váltak a korlátozások miatt

A fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében december 27-én bevezetett korlátozások egy méteres fizikai távolságot és 200 fős korlátozást tartalmaztak a beltéri színházakban. A Hamupipőke életképtelenné vált: „egyszerűen összeomlott az egész”. A perthi színház körülbelül 500 férőhelyes; nézőszáma 80 fő alá csökkent volna. A színház azon volt, hogy 22%-kal több bevételre tegyen szert az előadásból, mint 2019-ben, de végül a műsor 40%-át törölték. 

A hatás egész évben érezhető lesz, mivel a közönség bizalma megcsappant

– mondta Williams. Elmondása szerint a színház arra vár, hogy mennyi segítség érkezik a skót kormány kárenyhítési alapjából.

Még azok a színházak is megérezték a sikert, amelyek viszonylag kevés előadást mondtak le. A Bristol Old Vic Robin Hoodja hét bemutatót veszített 52 sorozatból. A színház csupán a Covid előtt elvárt bevétel 70%-át érte el. A manchesteri Royal Exchange csak néhány előadást törölt karácsonyi előadásából, de a színház szerint a közönséglátogatás kiszámíthatatlanná vált, a jegyek akár 40%-az előadást megelőző 48 órán belül kelt el. A Covid előtt a foglalások csúcsideje nyolc héttel korábban volt.

Ha egy előadást törölnek, a vásárlók általában választhatnak visszatérítést, jóváírást vagy felajánlhatják a jegy árát. Több színház is arról számolt be, hogy a felajánlások száma is visszaesett.

Az első lezáráskor az emberek jelentős része adományozott – ez csökkent

 – mondta Caroline Routh, a Scarborough-i Stephen Joseph Színház ügyvezető igazgatója. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet