Színházfoglalási akciókkal követelik színművészeti egyetemek hallgatói és szabadúszó művészeti dolgozók Párizsban a kulturális intézmények újranyitását, amelyek a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tartanak.

Több tucat színművészetis tüntet a színházak újranyitásáért

Több tucat színművészeti egyetemi hallgató elfoglalta kedden Párizsban a kiemelt állami támogatású Colline színházat (Théatre national de la Colline), míg az Odéon Színházban napok óta szabadúszó művészeti dolgozók tiltakoznak.

Wajdi Mouawad rendező, a Párizs keleti részén található Colline színház igazgatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta: “több tucat színművészetis tüntet az épület előtt, harminc diáknak pedig engedélyeztük, hogy bejöjjenek a színházba”, ahol jelenleg próbák folynak.

Szinhazak-Ujranyitasa-Koronavirus-Tuntetes-Parizs-Colline-Színház-Odeon
A Párizsi Odéon Színház Erkélyén "Culture Sacrifée"-Felirat (A Kultúrát Feláldozták) Lóg / Fotó: Bertrand Guay / Afp

Franciaországnak hat kiemelt támogatású nemzeti színháza van, ezek közé tartozik a Colline és az Odéon is.

A Colline-ban a legnagyobb presztízsű színművészeti egyetemek, a konzervatórium (Conservatoire national Supérieur d’Art Dramatique) és a főiskola (Ecole supérieure d’art dramatique) hallgatói tüntetnek, míg az Odéon Színházat csütörtök óta foglalják el a szabadúszó művészeti dolgozók, akik a kulturális intézmények megnyitását és anyagi támogatást is követelnek.

Hiába az egyeztetés, folytatódik a tiltakozás

A Franciaországban mintegy 250 ezer alkalmilag foglalkoztatott művészeti dolgozó és kisegítő személyzet Európában egyedülálló munkanélküli-támogatási rendszerrel rendelkezik. Ennek lényege, hogy a rendszerhez tartozóknak az év tíz hónapjában legalább 507 munkaórát, azaz megközelítőleg három hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy a munkanélküliség idejére jogosultak legyenek állami támogatásra.

Kapcsolódó cikk

Roselyne Bachelot kulturális miniszter szombaton látogatást tett az Odéon Színházban, és ígéretet tett arra, hogy folytatja az egyeztetéseket az újranyitás feltételeiről. Ennek ellenére a legnagyobb szakszervezet, a CGT jelezte, hogy folytatják a tiltakozási megmozdulást.

Hasonló követeléseket fogalmazott meg az a harminc szabadúszó művészeti dolgozó, akik az Odéonban tiltakozókkal szolidaritásul keddre virradóra a délnyugati Pau városának színházát foglalták el.

Nem először tüntetnek a párizsiak hasonló okokból. Tavaly decemberben több ezer mozikban és színházakban dolgozó vonult tiltakozott.

A briteknél igyekeznek támogatni az ágazatot. Sam Mendes brit Oscar-díjas rendező a Netflixszel karöltve 200 millió forintnak megfelelő összeggel támogatta a színházi dolgozókat. A leggazdagabb brit zenész, Andrew Lloyd Webber már tavaly szeptemberben arra hívta a fel a figyelmet, hogy újra kell nyitni a színházakat, különben beláthatatlan következményei lesznek az ágazatra nézve.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet