Színművészetisek elfoglalták a párizsi Colline színházat

Színházfoglalási akciókkal követelik színművészeti egyetemek hallgatói és szabadúszó művészeti dolgozók Párizsban a kulturális intézmények újranyitását, amelyek a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tartanak.

Több tucat színművészetis tüntet a színházak újranyitásáért

Több tucat színművészeti egyetemi hallgató elfoglalta kedden Párizsban a kiemelt állami támogatású Colline színházat (Théatre national de la Colline), míg az Odéon Színházban napok óta szabadúszó művészeti dolgozók tiltakoznak.

Wajdi Mouawad rendező, a Párizs keleti részén található Colline színház igazgatója az AFP francia hírügynökségnek elmondta: “több tucat színművészetis tüntet az épület előtt, harminc diáknak pedig engedélyeztük, hogy bejöjjenek a színházba”, ahol jelenleg próbák folynak.

Szinhazak-Ujranyitasa-Koronavirus-Tuntetes-Parizs-Colline-Színház-Odeon
A párizsi Odéon Színház erkélyén "Culture Sacrifée"-felirat (A kultúrát feláldozták) lóg / Fotó: Bertrand Guay / AFP

Franciaországnak hat kiemelt támogatású nemzeti színháza van, ezek közé tartozik a Colline és az Odéon is.

A Colline-ban a legnagyobb presztízsű színművészeti egyetemek, a konzervatórium (Conservatoire national Supérieur d’Art Dramatique) és a főiskola (Ecole supérieure d’art dramatique) hallgatói tüntetnek, míg az Odéon Színházat csütörtök óta foglalják el a szabadúszó művészeti dolgozók, akik a kulturális intézmények megnyitását és anyagi támogatást is követelnek.

Hiába az egyeztetés, folytatódik a tiltakozás

A Franciaországban mintegy 250 ezer alkalmilag foglalkoztatott művészeti dolgozó és kisegítő személyzet Európában egyedülálló munkanélküli-támogatási rendszerrel rendelkezik. Ennek lényege, hogy a rendszerhez tartozóknak az év tíz hónapjában legalább 507 munkaórát, azaz megközelítőleg három hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy a munkanélküliség idejére jogosultak legyenek állami támogatásra.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Roselyne Bachelot kulturális miniszter szombaton látogatást tett az Odéon Színházban, és ígéretet tett arra, hogy folytatja az egyeztetéseket az újranyitás feltételeiről. Ennek ellenére a legnagyobb szakszervezet, a CGT jelezte, hogy folytatják a tiltakozási megmozdulást.

Hasonló követeléseket fogalmazott meg az a harminc szabadúszó művészeti dolgozó, akik az Odéonban tiltakozókkal szolidaritásul keddre virradóra a délnyugati Pau városának színházát foglalták el.

Nem először tüntetnek a párizsiak hasonló okokból. Tavaly decemberben több ezer mozikban és színházakban dolgozó vonult tiltakozott.

A briteknél igyekeznek támogatni az ágazatot. Sam Mendes brit Oscar-díjas rendező a Netflixszel karöltve 200 millió forintnak megfelelő összeggel támogatta a színházi dolgozókat. A leggazdagabb brit zenész, Andrew Lloyd Webber már tavaly szeptemberben arra hívta a fel a figyelmet, hogy újra kell nyitni a színházakat, különben beláthatatlan következményei lesznek az ágazatra nézve.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból