Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

Akkor nézzük is meg, hogy mik a szorongás leggyakoribb formái!

Generalizált szorongás

Az általános, vagy generalizált szorongásos zavarban (GAD) szenvedő egyénekre jellemező, hogy olyan esetekben is sokat aggódnak a mindennapi történésekkel, helyzetekkel kapcsolatban, amikor ezt az aggodalmat semmi sem indokolja. Ezt az állapotot tehát a folytonosan fennálló feszültség és nyugtalanság jellemzi, aminek se vége, se hossza.

Az általános szorongásos zavarra jellemző tünetek lehetnek a remegés, pulzusnövekedés, gyomorbántalmak, folyamatos nyugtalankodás, nehéz döntéshozatal és problémakezelés, alvászavarok, túlzott ingerlékenység stb.

Szociális szorongás

A szociális szorongás (SZSZ) leginkább azokra az emberekre a jellemző, akik úgymond “sokat adnak mások véleményére”, így az ebben a betegségben szenvedő egyének rettegnek bizonyos szociális interakcióktól, és ezáltal az emberek rájuk vonatkozó negatív véleményétől. Vannak, akik számára csak a nagyobb közönség előtt szereplés okoz gondot, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a szorongás ezen típusában szenvedő személy számára az is problémát jelent, ha csak a közeli élelmiszerüzletbe kell átugrania, ahol kénytelen néhány szót váltani más emberekkel.

A szociális szorongásra jellemző tünetek lehetnek a rendkívül erős félelem mások megítélésétől, a feszültség és a szorongás, az elkerülő magatartás, valamint az olyan testi tünetek, mint a légszomj, a szapora pulzus, az izzadás, a szédülés, a kiszáradt száj, stb.

Pánikzavar

A pánikzavarra jellemzőek a hirtelen és rendszeresen megjelenő pánikrohamok. A szorongás ezen típusa mindig hirtelen és meglehetősen nagy intenzitással tör rá az egyénre, aki a roham következtében erős testi és mentális tüneteket produkál. Bár a pánikrohamok időtartama nem jelentős, általánosságban csupán néhány perc, a pánikzavarban szenvedő egyén ebben a kevés időben is igen jelentős stresszt tapasztal.

A pánikzavarra jellemző tünetek lehetnek az erőteljes légszomj, a felgyorsult szívverés, szédülés, mellkasi szorító érzés, az őrület vagy a halál érzése, a remegés, az izzadás, a deperszonalizáció stb.

Fóbiák

A fóbiák olyan erős és túlzott félelmek, amiknek kiváltója egy bizonyos tárgy, tevékenység, vagy helyzet. Jellemző a fóbiában szenvedő egyénre, hogy aránytalanul nagy félelmet érez egy olyan dolog miatt, ami egy egészséges ember számára semmiféle gondot nem jelent.
A fóbiákat négy nagy csoportba lehet sorolni:
  1. Agorafóbia. A szorongásos zavarok egyik típusa az agorafóbia, ami a zsúfolt helyiségektől és a nyílt terektől való túlzott félelmet jelöli.
  2. A Speciális fóbiák többek közt olyan félelmeket takarnak, mint a pókfóbia, a magasságfóbia, a szúnyogfóbia, vérvételfóbia, a nyílt tér fóbia, testkép-fóbia stb.
  3. A szociális fóbiák valamelyik típusában szenvedő egyének akkor élnek meg nagymértékű szorongást, ha valamely közösségben, társaságban kell megnyilvánulniuk. Ide tartozik a társaságfóbia, a teljesítményfóbia, az értékelési fóbia, valamint a színpadfóbia is.
  4. A betegségfóbia, más néven hipochondria egy olyan szorongásos zavar, amikor az adott személy rendkívül intenzív félelmet tapasztal egyes betegségekkel vagy egészségügyi problémákkal kapcsolatban. Betegségfóbia például a bakteriofóbia (a baktériumoktól és a fertőzésektől való túlzott félelem), az orrfóbia (az orrüreg problémák miatti túlzott aggódás), a karcinofóbia (a rák betegségtől való aggódás okozta páni félelem), stb.

Az egyik leghatékonyabb gyógymód

Bár a szorongásos zavarokban szenvedő betegek gyógyítására a modern orvostudomány már sokféle lehetőséget kínál, különböző kutatások támasztják alá, hogy ezen típusú betegségek kezelésének egyik leghatékonyabb módja a kognitív viselkedésterápia módszere, amelyről az alábbi linken olvashatunk többet: https://tudatossagklub.hu/kognitiv-viselkedesterapia/

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.