A vallási jelképekkel díszített övet annak ellenére használták, hogy a reformáció alatt a hatóságok betiltották. 

Szülés a középkorban és ősi túlélési technikák vajúdáshoz

Birkabőrből készült, díszes övet használtak a középkori nők, mert úgy tartották, hogy az megóvja őket a szülés alatt, írja a The Guardian. A gyermekágyi halandóság magas aránya, a nemlétező szülészeti ellátás és az állandó fertőzésveszély miatt a terhes nők talizmánok segítségével kérték Isten védelmét.

Szules Szuloov Kozepkori Terhes Nok
Szülés A Középkorban Szülőöv Segítségével / Fotó: Wellcome Gyűjtemény

A várandósok már az őskorban is használtak amuletteket, de az akkor még a törzs túlélését szimbolizálta. Az amulettektől a drágaköveken át számos tárgy használatát engedélyezte az egyház a kismamáknak, de mindezek között a legnépszerűbb a szülőöv volt. 

A kutatók azt állítják, most már bizonyítékkal rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy a segédeszközt nem csak a várandósság alatt, de a szülés során is alkalmazták. A londoni Wellcome gyűjtemény tulajdonában lévő, a 15. század végéről, a 16. század elejéről származó darab négy báránybőrből készült pergamenszíjból áll, amelyeket különféle vallási szimbólumokkal díszítettek. Ezt az övet analizálták a kutatók. A szíjak ugyanis elég viseltesnek tűntek, és eddig azt hitték, hogy vallási szertartásokon használták.

Kapcsolódó cikk

Sarah Fiddyment, a Cambridge-i Egyetem Régészeti Kutatóintézetének munkatársa, a vizsgálat vezetője elmondta, hogy egy olyan noninvazív eljárással analizálták az övön található anyagokat, amelyet egészen más területen, állatfajok meghatározására szoktak alkalmazni. A pergamen felületét óvatosan végigsimították, és a leváló apró részecskék fehérjéinek elemzéséből meghatározták, milyen anyagokkal került kapcsolatba a szülőöv. Hüvelyváladék, méz, tej, tojás, hüvelyesek és gabona maradványait sikerült beazonosítani a vizsgálattal.

A reformáció alatt a vallási vezetők betiltották

A tudósok a régi feljegyzések alapján régóta sejtették, hogy a várandós nők hordtak ilyen öveket, a szülés soránpedig – ahogy a korabeli szépségápolási praktikáikhoz is – különféle növényi alapú készítményeket  is használtak.

A koraközépkori Angliában nem tökéletes szülésélményre vágytak a nők, hanem a túlélésre. Valószínűleg akkoriban a gyermekszülés számított a vezető haláloknak a nők között.

A vizsgálat megerősíti azt az elképzelést is, hogy a szülő nők különféle varázslatok és vallási rítusok bevetésével igyekeztek ellazulni szüléskor.

A reformáció alatt azonban a hatóságok betiltották ezeknek a segédeszközöknek a használatát, de ennek ellenére nagyon keresett cikknek számítottak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet