A holdfogyatkozás jelensége ősidők óta foglalkoztatta az embereket. Most elmagyarázzuk, miért látjuk olykor vörösnek az egyébként szürkésfehér égitestet.

A szupervérhold megfogyatkozott

A „szemtelenül fiatal” Holdon hamarosan lesz internet, női űrhajós, és már megjárta egy kínai űrszonda is. A Holdnak és a holdfogyatkozásnak a természeti népek is különös jelentőséget tulajdonítottak, írja a The Conversation

A mezopotámiaiak úgy gondolták, a holdfogyatozás alatt megtámadhatják az uralkodójukat, ezért erre az időre több királyt is kineveztek, hogy a valódinak kisebb eséllyel essen baja. A kaliforniai Hupa és Luiseño törzshöz tartozó őslakosok úgy tartották, hogy a holdfogyatkozás során megbetegszik a Hold.

 

Szuperverhold Holdfogyatkozas

Ez az elképzelés onnan származhat, hogy a Hold megszokott, szürkésfehér korongja előbb sárgás, majd narancsos árnyalatokat vesz fel, végül teljesen vörös fényben pompázik – ezért is nevezték el vérholdnak a jelenséget.

Kapcsolódó cikk

Május 26-án Ausztráliában, Ázsiában valamint Észak- és Dél-Amerika nyugati partvonala mentén holdfogyatkozást láthattak az ott élők. A jelenség ráadásul a szuperholddal is egybeesett, vagyis azzal a jelenséggel, amikor a telihold a legközelebb kerül a Földhöz.

Mi is a holdfogyatkozás?

Akkor látjuk úgy, hogy elfogy a Hold, amikor bekerül a Föld árnyékába. Ekkor bolygónk pontosan a Nap és a Hold között helyezkedik el. A Hold először a Föld félárnyékába kerül, ahol még kap egy kis fényt a Napból, ekkor a Hold egy részét homályosabbnak látjuk.

Amikor a Hold belép a Föld teljes árnyékába, az azt jelenti, hogy közvetlenül nem világítja meg a Nap fénye, csak ami a Föld légkörén át már megtört.

A kék fényt könnyebben megtöri a légkör. A fény minden hullámhossza egyforma sebességgel terjed, amikor azonban egy eltérő anyagot érnek el, például a világűr vákuumjából elérik a Föld sűrűbb légkörét, a rövidebb, kék fényű hullámok többször törnek meg a magasabb frekvenciájuk miatt. Ez az oka annak is, hogy kéknek látjuk az eget.

Ez azt jelenti, hogy csak a nagyobb hullámhosszú fénysugarak érik el a Holdat és tükröződnek vissza a Földre. A vörös fény hosszabb hullámokból áll, mint a kék, ezért láthatjuk holdfogyatkozáskor vörösesnek a Holdat. Ugyanezért látjuk naplementekor vörösben izzani a napot.

Már nem kell egy teljes évet várnunk a következő látványos holdfogyatkozásra

A teljes holdfogyatkozáskor az egész Hold bekerül a Föld árnyékába. Aki ilyenkor az eget kémleli, egy gyönyörű, vörösen izzó Holdat láthat. De az egész esemény mindössze 14 percig tart. Ha még a félárnyékban töltött időt is hozzávesszük, akkor is alig néhány órát. 

Mivel Európában nem lehetett észlelni ezt a holdfogyatkozást, mert a látóhatár alatt maradt az égitest, a közösségi oldalakra feltöltött képeken vagy a YouTube-on lehet visszanézni a természeti jelenségről készült streamingadásokat.

Live: Supermoon and red blood lunar eclipse happening at once

Observers in different areas of the world, including Oceania, Hawaii, eastern Asia and Antarctica, could witness a lunar eclipse that coincides with the moon...

A legközelebbi holdfogyatkozást november 19-én követhetjük figyelemmel, igaz, az csupán részleges lesz, és éppen csak látható a bolygók állásából adódóan. Közel egy évig, egészen 2022. május 16-ig kell várnunk, hogy a legközelebbi teljes holdfogyatkozást láthassuk, amelyet már Európából is  megfigyelhetünk, amennyiben éjfél utánig fennmaradunk, és nem alszunk el idő előtt. Amennyiben mégis, fogjuk rá a holdfázisokra!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet