A szürke hályog a szemlencse elszürkülésével járó, igen gyakori szembetegség. Tünetei a kettős látás, a rossz éjszakai és homályos látás, a szemkáprázás és a szemüveg dioptriájának gyakori változása.

A probléma sajnos gyógyszerekkel, különféle kezelésekkel nem orvosolható, egyedüli megoldás rá a szürkehályog-műtét. Jelen cikkünkben megnézzük, melyek ennek az igen gyakori, rutinműtétnek számító operációnak a lépései.

A szürkehályog-műtétek végzésében az orvosok nagy tapasztalattal rendelkeznek, így az eljárás teljesen biztonságos és eredményes. A fejlett technológiák alkalmazásának köszönhetően a műtét alig 10 percig tart. Altatásra nem, csupán helyi érzéstelenítésre van szükség közben. A korszerű, phacoemulsificatios technikának nevezett eljárás során a szürke szemlencsét lényegében műlencsére cserélik.

Műtétet megelőző alkalmassági vizsgálat

A szürkehályog-műtét menete mindig alapos vizsgálatokkal indul. Az operáció előtti találkozón egy 2-3 órás, mindenre kiterjedő ellenőrzés keretében határozza meg a kezelőorvos azt, hogy a páciens szemein végrehajtható-e a műtét. A vizsgálat előtti hetekben kontaktlencse viselése a megfelelő eredmények érdekében nem ajánlott, maga a procedúra pedig pupillatágítással jár, így érdemes kísérővel érkezni. Az alkalmassági vizsgálat részét képező látásélesség és szemnyomás vizsgálata mellett az orvos egyéb vizsgálatokat is elrendelhet. 

Szürkehályog-műtét – a legtöbb műtéthez hasonlóan – érvényes laborleletek és EKG birtokában végezhető el, a műtét előtti feladatok közé tartozik az ezeken való részvétel is. A műtétet megelőzően történik meg a beültetendő műlencsék kiválasztása, megtervezése is, melyek teljes mértékben személyre szabottak. 

Mi történik a műtét napján?

A műtét napján rövid adminisztrációt követően sor kerül a belgyógyászati és laborleletek áttekintésére, majd a konkrét eljárásra, melyet fekvő helyzetben végeznek. Miután szemcseppekkel (szúrás, injekciók és fájdalom nélkül) érzéstelenítették a szemet, a műtétet végző orvos apró bemetszést végez a látószerven, hogy aztán ultrahangos módszerrel eltávolítsa a megbetegedett szemlencsét. Ezt követően behelyezésre kerül a műlencse. A szemen ejtett seb olyannyira pici, hogy magától gyógyul. 1-2 órás, problémamentes pihenést követően haza is engedik a beteget. 

Szürkehályog-műtét keretében több tipusú lencse is beültetésre kerülhet: így trifokális (vagyis kétfókuszú) vagy monofokális (egyfókuszú) lencse, valamint cilinderes korrekcióra is sor kerülhet. A kétfókuszú lencse közelre és távolra is lehetővé teszi az éleslátást, az egyfókuszú csak az egyik távolságra. 

A műtétet követő kontrollvizsgálatok

A műtét más- vagy harmadnapján rögtön sor is kerül az első kontrollvizsgálatra, két hónappal utána pedig a másodikra, amelynek során ha szükséges – főleg monofokális műlencse esetén – szemüveget ír fel a szakorvos. Ezt követően elegendő évente szemorvosi vizsgálaton részt venni.

Az éleslátás szürkehályog-műtét után fokozatosan, hetek alatt alakul ki. A műlencsék élethossza tartós, így cserélni őket nem szükséges. Teljes mértékben végleges megoldást jelentenek a szürke hályog kezelésére.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Aerial view floating solar cell power plant with solar cell gene

A napelem jövője – Javítandó tényezők

A klímakárosító fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta, megújuló energiaforrások felé történő gyorsuló elmozdulás középpontjában a szén-dioxid-kibocsátás radikális csökkentése áll.

https-__www.szaniteronline.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Szeretnél takarékoskodni az energiával?

Erre természetesen mindenki azt feleli, hogy persze, hiszen ki szeretne feleslegesen pénzt kiadni? Az elszabaduló energiaárak és a brutális mértékű infláció még a tehetős embereket is ugyancsak próbára teszi, hát még azokat, akik nem rendelkeznek jónak mondható jövedelemmel.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

A tökéletes karácsony speciális diéta mellett is lehetséges

Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

https-__wagnersolar.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Ismerd meg a jövő napelemes rendszerét!

Ma már nem meglepő, hogy okosrendszerek és -megoldások vesznek minket körül, hiszen az okostelefonok mellett már számos olyan innováció teszi könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjainkat, mint az okosotthon programok.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

Különleges faliképek saját kezűleg

Ha már unjuk a papírra való rajzolást vagy festést, kipróbálhatunk valami egészen újat: a vászonra való alkotást! Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan dobhatod fel otthonod általad készített vászon faliképpel, melynek garantáltan nagy sikere lesz!

Low section of woman wearing high heels

Magassarkú – négy tipp, hogyan alakítsd ki a mindennapi viseletre alkalmas cipőket

A magas sarok vonzó, csábító, szexi és nőies. Ez kétségtelen. De nem mindenható és nem egyeduralkodó! Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, ha túlságosan magas a cipőjük sarka, szinte szégyenkeznek, és úgy vélik, hogy bizonyára kevesebbek nőiesség terén, mint a többiek. Ez azonban komoly félreértés! Pláne, hogy ma már olyan sokszínű a „sarokkínálat”, hogy gyakorlatilag bárki találhat magának olyan nagyságú, szélességű, kialakítású verziót, ami minden szempontból ideális.

alkalmi-ruha

Milyen alkalmi ruhákat érdemes viselni idén nyáron?

Az alkalmi ruhák tekintetében a férfiaknak könnyű a dolguk, hiszen egy elegáns farmer és ing, aztán már kész is az öltözék, a nőknél azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, a 2022-es nyári divattrendek kínálatában minden stílus megtalálható, legyen az vad, kirívó vagy elegáns, a lényeg, hogy kényelmesen tudjuk hordani, lehetőleg több szezonon keresztül.

blackszerszam.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 2

Megoldás váratlan helyzetekre

Ha kerültél már olyan előre nem látható helyzetbe, amikor nagyon rövid idő alatt kellett megoldanod a szituációt azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj, akkor tudod, hogy milyen sokat számít a felszerelés.

https-__www.codeguru.hu_ - 2022 augusztus - Cikk2

Izgalmas játékok az otthoni kikapcsolódáshoz

Szerinted is sokkal izgalmasabb a virtuális játékvilág, mint a szürke hétköznapok? Számodra a legjobb időtöltés, ha különleges karakterek bőrébe bújva megismerheted ezeket a nem mindennapi világokat? Ez esetben ez a cikk neked szól!