A szürkehályog-műtét menete lépésről lépésre

A szürke hályog a szemlencse elszürkülésével járó, igen gyakori szembetegség. Tünetei a kettős látás, a rossz éjszakai és homályos látás, a szemkáprázás és a szemüveg dioptriájának gyakori változása.

A probléma sajnos gyógyszerekkel, különféle kezelésekkel nem orvosolható, egyedüli megoldás rá a szürkehályog-műtét. Jelen cikkünkben megnézzük, melyek ennek az igen gyakori, rutinműtétnek számító operációnak a lépései.

Hirdetések

A szürkehályog-műtétek végzésében az orvosok nagy tapasztalattal rendelkeznek, így az eljárás teljesen biztonságos és eredményes. A fejlett technológiák alkalmazásának köszönhetően a műtét alig 10 percig tart. Altatásra nem, csupán helyi érzéstelenítésre van szükség közben. A korszerű, phacoemulsificatios technikának nevezett eljárás során a szürke szemlencsét lényegében műlencsére cserélik.

Műtétet megelőző alkalmassági vizsgálat

A szürkehályog-műtét menete mindig alapos vizsgálatokkal indul. Az operáció előtti találkozón egy 2-3 órás, mindenre kiterjedő ellenőrzés keretében határozza meg a kezelőorvos azt, hogy a páciens szemein végrehajtható-e a műtét. A vizsgálat előtti hetekben kontaktlencse viselése a megfelelő eredmények érdekében nem ajánlott, maga a procedúra pedig pupillatágítással jár, így érdemes kísérővel érkezni. Az alkalmassági vizsgálat részét képező látásélesség és szemnyomás vizsgálata mellett az orvos egyéb vizsgálatokat is elrendelhet. 

Szürkehályog-műtét – a legtöbb műtéthez hasonlóan – érvényes laborleletek és EKG birtokában végezhető el, a műtét előtti feladatok közé tartozik az ezeken való részvétel is. A műtétet megelőzően történik meg a beültetendő műlencsék kiválasztása, megtervezése is, melyek teljes mértékben személyre szabottak. 

Mi történik a műtét napján?

Hirdetések

A műtét napján rövid adminisztrációt követően sor kerül a belgyógyászati és laborleletek áttekintésére, majd a konkrét eljárásra, melyet fekvő helyzetben végeznek. Miután szemcseppekkel (szúrás, injekciók és fájdalom nélkül) érzéstelenítették a szemet, a műtétet végző orvos apró bemetszést végez a látószerven, hogy aztán ultrahangos módszerrel eltávolítsa a megbetegedett szemlencsét. Ezt követően behelyezésre kerül a műlencse. A szemen ejtett seb olyannyira pici, hogy magától gyógyul. 1-2 órás, problémamentes pihenést követően haza is engedik a beteget. 

Szürkehályog-műtét keretében több tipusú lencse is beültetésre kerülhet: így trifokális (vagyis kétfókuszú) vagy monofokális (egyfókuszú) lencse, valamint cilinderes korrekcióra is sor kerülhet. A kétfókuszú lencse közelre és távolra is lehetővé teszi az éleslátást, az egyfókuszú csak az egyik távolságra. 

A műtétet követő kontrollvizsgálatok

A műtét más- vagy harmadnapján rögtön sor is kerül az első kontrollvizsgálatra, két hónappal utána pedig a másodikra, amelynek során ha szükséges – főleg monofokális műlencse esetén – szemüveget ír fel a szakorvos. Ezt követően elegendő évente szemorvosi vizsgálaton részt venni.

Az éleslátás szürkehályog-műtét után fokozatosan, hetek alatt alakul ki. A műlencsék élethossza tartós, így cserélni őket nem szükséges. Teljes mértékben végleges megoldást jelentenek a szürke hályog kezelésére.

Top sztorik a rovatból

barber-shop-gb60ac37e9_1280

Te láttál már ilyen látványos barber shopot?

Manapság az ápoltság, a jó kinézet igenis fontos és elengedhetetlen. Ez elmondható az élet szinten minden területére. Legyen szó akár egy üzleti megbeszélésről, tárgyalásról vagy akár mondjuk egy családi születésnapról.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet