Egy tanulmány szerint a tévésorozatokban túl magas a bűnelkövetőként ábrázolt bevándorlók aránya

A nemrég megjelent tanulmány részletesen vizsgálja, hogy a közelmúltban bemutatott amerikai sorozatokban mennyire valósághűen ábrázolják a bevándorlókat.  

Túlsúlyban a negatív konnotációk

A USC Annenberg Norman Lear Központ projektjének tanulmánya, a Change the Narrative, Change the World: How immigrant representation on television moves audiences to action (Változtass a narratíván, változtass a világon: hogyan készteti a nézőket cselekvésre a bevándorlók megjelenítése a televízióban?) megállapította: bár a korábbi évekhez képest közeledett az amerikai fikciós tévésorozatokban bemutatott bevándorlók aránya a valós adatokhoz, ezeket a szereplőket továbbra is túl magas arányban ábrázolják bűnözőkként vagy illegális menekültekként.

menekultek tevesorozatokban tanulmany
Karina Arroyave és Laura Gómez a Narancs az új fekete című sorozatban / Fotó: JoJo Whilden/Netflix

A tanulmány a 2018 augusztus és 2019 július közötti időszakban adásba került 59 fikciós amerikai televíziós sorozat – köztük a Narancs az új fekete, Az elnök embere vagy a The Conners – 97 epizódjában vizsgált összesen 129 bevándorló karaktert, írja a The Guardian. Az ebben az időszakban bemutatott sorozatok ugyanis már a cselekményükben is megjelenítették a Bevándorlási és Vámrendészet (ICE) menekültekkel szembeni fokozott fellépését.

Az új Pisa-teszt alapján szinte ugyanúgy teljesítenek a bevándorló német tanulók

Németország továbbra is az OECD-átlag felett teljesít mindhárom vizsgált területen, az iskolások szövegértési képességében, matematikai és a természettudományi tudásában is. Azonban az eredmények kismértékben romlottak. A németországi iskolások szövegértésben a 2015-ös 509 pont után 498 pontot értek el, míg az OECD-átlag 487 pont. Matematikában a három évvel korábbi 506-ról 500-ra süllyedt az eredményük, 489 pontos OECD-átlag mellett.

A sorozatokban bemutatott migránsok 22%-át kapcsolták valamilyen módon a bűnelkövetéshez, 11%-ukat a bebörtönzéshez. Bár 2018 óta csökkenő tendenciát mutatnak ezek a számok, még mindig messze túlszárnyalják a valós adatokat.

A Cato Intézet és a Marshall Project 2018-as adatai szerint a bevándorlók, akár rendelkeznek hivatalos papírokkal, akár illegális módon kerültek Amerikába, arányaiban véve még mindig kevesebb bűncselekményt követnek el, mint az USÁ-ban született állampolgárok.

A tanulmány szerint az illegális bevándorlókat is felülreprezentálják: a sorozatokban szereplő migránsok 63%-a nem rendelkezett hivatalos dokumentumokkal, míg a valóságban 24% körül mozog ez az arány.

Orange Is the New Black | Official Season 7 Trailer | Netflix

Orange is the New Black is a 2019 Emmy® Awards Nominee. The epic conclusion of the series that changed everything. Orange is the New Black’s final season arr…

A tévében szereplő bevándorlók közel egynegyedét tartóztatták le a hatóságok. Ez elsősorban két sorozat miatt alakult így: a Narancs az új fekete hetedik évadje egy illegális menekültek számára kialakított börtönben játszódik. Az elnök embere pedig a Trump-kormányzat menekültellenes, családokat szétválasztó politikáját mutatja be a bevándorlásiak fogdájában.

A kisebbségek megjelenítése a filmes bevándorlók között

A latin bevándorlók tévében jelen lévő aránya (50%) nagyjából megfelel a valóságnak, de az ázsiai és a Csendes-óceáni térségből származók 12%-os aránya még mindig a tényleges 26% alatt van bőven.

A tanulmány rámutat a a bevándorlók ábrázolásában két nagy hiányosságra. A transznemű és a gender-nonkonform, valamint az illegális feketebőrű menekültek meg sem jelennek a tévésorozatokban.

A fekete bevándorlók évek óta 9% körül mozog, ezt a tévében a 7%-kal megfelelően jelenítik meg, de a valóságban létezik 600 ezer illegális fekete bevándorló – közéjük tartozott Nicki Minaj, a híres rapper is.

A válság, amiről megfeledkezett a világ: ilyen az élet a legrosszabb menekülttáborban világjárvány idején

Lynsey Addario március elején Törökországba utazott, hogy dokumentálja a görög határ mellett kibontakozó menekültválságot. Több tízezernyi ember, főképp szíriaiak, özönlött a területre, miután a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan megnyitotta országa nyugati határát az Európa felé induló menekültek előtt.

Bár néhány sorozatban (Szeplőtlen Jane, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?) szerepelnek LMBTQ+ migránsok, de egyikőjük sem transznemű vagy gender nonkonform.

Ramy: Series Trailer (Official) * A Hulu Original

There’s never been a show like RAMY…and it’s time to start watching. The Golden Globe® Award-winning actor Ramy Youssef returns to Hulu for his critically-ac…

A képernyőn csak elenyésző részben foglalkoznak nyíltan a szereplők vallásával. A legnagyobb, egyharmados arányban megjelenített muszlim vallás szinte kizárólag a Ramy szereplőinek köszönhető, amely egy New Jersey-i egyiptomi család életéről szól. 22%-ban pedig buddhista vallású migránsokat láthatunk a tévében, az Amerika Huangjai szereplői révén.

Az amerikai bevándorlók jelenlegi helyzetéről a sorozatok helyett a Netflix Immigration Nation dokureality-jéből kaphatunk valós képet.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból