A nemrég megjelent tanulmány részletesen vizsgálja, hogy a közelmúltban bemutatott amerikai sorozatokban mennyire valósághűen ábrázolják a bevándorlókat.  

Túlsúlyban a negatív konnotációk

A USC Annenberg Norman Lear Központ projektjének tanulmánya, a Change the Narrative, Change the World: How immigrant representation on television moves audiences to action (Változtass a narratíván, változtass a világon: hogyan készteti a nézőket cselekvésre a bevándorlók megjelenítése a televízióban?) megállapította: bár a korábbi évekhez képest közeledett az amerikai fikciós tévésorozatokban bemutatott bevándorlók aránya a valós adatokhoz, ezeket a szereplőket továbbra is túl magas arányban ábrázolják bűnözőkként vagy illegális menekültekként.

Menekultek Tevesorozatokban Tanulmany
Karina Arroyave És Laura Gómez A Narancs Az Új Fekete Című Sorozatban / Fotó: Jojo Whilden/Netflix

A tanulmány a 2018 augusztus és 2019 július közötti időszakban adásba került 59 fikciós amerikai televíziós sorozat – köztük a Narancs az új fekete, Az elnök embere vagy a The Conners – 97 epizódjában vizsgált összesen 129 bevándorló karaktert, írja a The Guardian. Az ebben az időszakban bemutatott sorozatok ugyanis már a cselekményükben is megjelenítették a Bevándorlási és Vámrendészet (ICE) menekültekkel szembeni fokozott fellépését.

Az új Pisa-teszt alapján szinte ugyanúgy teljesítenek a bevándorló német tanulók

Németország továbbra is az OECD-átlag felett teljesít mindhárom vizsgált területen, az iskolások szövegértési képességében, matematikai és a természettudományi tudásában is. Azonban az eredmények kismértékben romlottak. A németországi iskolások szövegértésben a 2015-ös 509 pont után 498 pontot értek el, míg az OECD-átlag 487 pont. Matematikában a három évvel korábbi 506-ról 500-ra süllyedt az eredményük, 489 pontos OECD-átlag mellett.

A sorozatokban bemutatott migránsok 22%-át kapcsolták valamilyen módon a bűnelkövetéshez, 11%-ukat a bebörtönzéshez. Bár 2018 óta csökkenő tendenciát mutatnak ezek a számok, még mindig messze túlszárnyalják a valós adatokat.

A Cato Intézet és a Marshall Project 2018-as adatai szerint a bevándorlók, akár rendelkeznek hivatalos papírokkal, akár illegális módon kerültek Amerikába, arányaiban véve még mindig kevesebb bűncselekményt követnek el, mint az USÁ-ban született állampolgárok.

A tanulmány szerint az illegális bevándorlókat is felülreprezentálják: a sorozatokban szereplő migránsok 63%-a nem rendelkezett hivatalos dokumentumokkal, míg a valóságban 24% körül mozog ez az arány.

Orange Is the New Black | Official Season 7 Trailer | Netflix

Orange is the New Black is a 2019 Emmy® Awards Nominee. The epic conclusion of the series that changed everything. Orange is the New Black’s final season arr…

A tévében szereplő bevándorlók közel egynegyedét tartóztatták le a hatóságok. Ez elsősorban két sorozat miatt alakult így: a Narancs az új fekete hetedik évadje egy illegális menekültek számára kialakított börtönben játszódik. Az elnök embere pedig a Trump-kormányzat menekültellenes, családokat szétválasztó politikáját mutatja be a bevándorlásiak fogdájában.

A kisebbségek megjelenítése a filmes bevándorlók között

A latin bevándorlók tévében jelen lévő aránya (50%) nagyjából megfelel a valóságnak, de az ázsiai és a Csendes-óceáni térségből származók 12%-os aránya még mindig a tényleges 26% alatt van bőven.

A tanulmány rámutat a a bevándorlók ábrázolásában két nagy hiányosságra. A transznemű és a gender-nonkonform, valamint az illegális feketebőrű menekültek meg sem jelennek a tévésorozatokban.

A fekete bevándorlók évek óta 9% körül mozog, ezt a tévében a 7%-kal megfelelően jelenítik meg, de a valóságban létezik 600 ezer illegális fekete bevándorló – közéjük tartozott Nicki Minaj, a híres rapper is.

A válság, amiről megfeledkezett a világ: ilyen az élet a legrosszabb menekülttáborban világjárvány idején

Lynsey Addario március elején Törökországba utazott, hogy dokumentálja a görög határ mellett kibontakozó menekültválságot. Több tízezernyi ember, főképp szíriaiak, özönlött a területre, miután a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan megnyitotta országa nyugati határát az Európa felé induló menekültek előtt.

Bár néhány sorozatban (Szeplőtlen Jane, Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?) szerepelnek LMBTQ+ migránsok, de egyikőjük sem transznemű vagy gender nonkonform.

Ramy: Series Trailer (Official) * A Hulu Original

There’s never been a show like RAMY…and it’s time to start watching. The Golden Globe® Award-winning actor Ramy Youssef returns to Hulu for his critically-ac…

A képernyőn csak elenyésző részben foglalkoznak nyíltan a szereplők vallásával. A legnagyobb, egyharmados arányban megjelenített muszlim vallás szinte kizárólag a Ramy szereplőinek köszönhető, amely egy New Jersey-i egyiptomi család életéről szól. 22%-ban pedig buddhista vallású migránsokat láthatunk a tévében, az Amerika Huangjai szereplői révén.

Az amerikai bevándorlók jelenlegi helyzetéről a sorozatok helyett a Netflix Immigration Nation dokureality-jéből kaphatunk valós képet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.