Idővel testünk tápanyagszükségletei megváltoznak.
Fontos, hogy minden életkorban tisztában legyünk azzal, mi az, amire különösképpen oda kell figyelnünk, ha egészséges, teljes életet szeretnénk élni 50 év felett is.
50 év felett vedd figyelembe a hormonális változásokat
Gondolj a szívedre
60 év felett vizsgáld át az étrendedet
Figyelj az emésztésedre
70 év felett egyél sokszor keveset
A 70-80-as években az öregedési folyamatnak már számos jele tapasztalható. Egészséges étrenddel azonban még mindig kezelhetők ezek a változások. Az étvágy ebben az életkorban jellemzően csökken, a fiziológiai funkciók lelassulnak. A betegségekből lassabban megy a felépülés és a legtöbben ilyenkor már tartósan gyógyszereket szednek egy-egy problémára. A 70 év felettiek jelentős részére jellemző az alultápláltság, ezért különösen fontos odafigyelni arra, hogy a nap során bőségesen táplálkozzunk és tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk.
A tápanyagokban bővelkedő ételek fogyasztása egész életünkben kiemelt fontossággal bír, de idősebb korban még nagyobb szerepe van, mint korábban. Az emésztés támogatása, az késő esti evések megszüntetése, a sok zöldség – répa, káposzta, brokkoli – fogyasztása mind előnyünkre fog válni. A nyers ételeket kerülni kell a kevesebb gyomorsav termelődése miatt. Ha a rágás problémát okoz, a tojás, a burgonyapüré, a túró, a joghurt fogyasztása ajánlott.
Korábban megjelent cikkünkben megtudhatod, ha néhány apróságra odafigyelünk, tovább maradhat üde és fiatalos az arcbőrünk. Ha érdekel itt megtekintheted.
A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.
Létezik öregedésgátló? Miért öregszünk?
Mauro Santos, a Barcelonai Autonóm Egyetem evolúcióbiológusa néhány kiemelt, megoldatlan problémájával foglalkozott, a kromoszómák kialakulásától az öregedés evolúciós hatásáig.