Lassan itt a nyár, és eljön a szezonja a különböző gyümölcsöknek, amiket a legtöbben akár egész évben fogyasztanának, ha lehetne. Mivel ennek is megvan a maga szezonja, így a legjobb, ha ebben az időszakban teszünk el belőlük annyit, amennyi kifutja az éves szükségletet. De hogyan lehet ezt a leghatékonyabban megoldani?

Többféle módon lehet tartósítani

Bár a többség számára a fagyasztás a leginkább kézenfekvő mód arra, hogy később is fogyasztható legyen a legtöbb gyümölcs, mégsem csak ez az egyetlen üdvözítő megoldás. Jó megoldás lehet például az aszalás, a kandírozás, de akár ide vehetjük a befőzést és a lekvárkészítést is.

Természetesen ebben az esetben – mivel otthoni fogyasztásra készül a gyümölcs – nem feltétlenül az elsődleges szempont a tartósított gyümölcs kinézete. Erre tökéletesen megfelel a kiskereskedelemben is forgalmazott aszalógépek használata, mivel azzal is a megfelelő hatást érjük el. Sőt ezek többségével akár lekvárt is készíthetünk, így nem kell annak főzésével bajlódni.

Természetesen, ha nagy tételben szeretnénk aszalt gyümölcsöt készíteni, annak merőben más módját kell választani, mintha csak otthoni fogyasztással tervezünk.

Nagy mennyiség esetén

Amikor nagy mennyiségben gondolkodunk, akkor a gyümölcsöt még korántsem érett állapotában szedjük le a fáról vagy bokorról. Ahhoz, hogy egységes kinézetet kapjunk, mindenképp érdemes még az érés előtt szüretelni. Mivel ilyenkor nemcsak a tökéletes kinézet a fontos, hanem a vitamintartalom, a puhaság és természetesen a gyümölcs íze is, így a lehetőségek jóval behatároltabbak. Emellett persze nagyon lényeges a megfelelő szavatossági idő és az, hogy a szállítás során végig kitartson a kiváló minőség.
Éppen ezért, a tartósítás elengedhetetlen ebben az esetben, de nem mindegy, hogy ez hogyan megy végbe. Az egyik legenyhébb módja az eljárásnak a kén-dioxid használata. Bár sokan félnek tőle, de mégis ez a legjobb, hiszen így a gyümölcs sokáig friss és egészséges marad. Persze érthető, hogy sokan idegenkednek tőle, hiszen rengeteg rosszat olvasni mindenhol arról, hogy milyen káros következményei lehetnek a fogyasztásának, de azt elfelejtik hozzátenni, hogy mindezeknek az esélye csak akkor reális, ha sokat fogyasztunk az aszalványokból.
Arról nem is beszélve, hogy a forgalomba hozatal előtt egy szigorú és alapos toxikológiai vizsgálatnak vetik alá a termékeket, így semmiképp nem kerülhet az asztalunkra olyan minőségű, ami ne lenne jelentősen a megengedett határérték alatt.
Ha kíváncsi vagy a legfrissebb és legizgalmasabb aszalványokra, akkor keresd őket a Magzsola webáruházban, ahol garantáltan prémium minőséghez juthatsz hozzá.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk