Ezzel a kérdésfelvetéssel provokálja egy pár a vendégségbe hívott gyanútlan barátaikat, rokonaikat a Der Vorname (magyarul keresztnevet jelent) című német vígjátékban. Az értelmiségi leendő szülők névválasztása egy totális provokáció, ami a baráti összejövetel vitaindítója lesz. Egy érdekes állatkísérlet, ami mindannyiunkat gondolkodásra késztet.

Miért, csak egy név, nem?

Ez az egyik tételmondata a filmnek. A történet szerint Thomas és barátnője, Anna gyermeket várnak. A leendő apa arra kéri sógorát, Stephant és a család egyik barátját, Renét, hogy találják ki, hogy fogják hívni a kisfiút. Annyit elárul, hogy a neve A-val kezdődik. Miután kifogynak a tippekből, a pár elárulja, hogy a kisbabának választott név az Adolf lesz. 

A vendégek kellemes vacsorára jöttek, a bejelentés azonban teljesen más irányba tereli az est hangulatát.

DER VORNAME Trailer German Deutsch (2018)

Offizieller “Der Vorname” Trailer Deutsch German 2018 | Abonnieren ➤ http://abo.yt/kc | (OT: Der Vorname) Movie Trailer | Kinostart: 18 Okt 2018 | Filminfos htt…

A film egy francia színdarab alapján készült, amiből francia-belga koprodukcióban már csináltak filmet Le Prénom címmel. Nálunk Hogyan nevezzelek? alatt futott.

Az Adolf egyébként széles körben elterjedt név volt a német nyelvű országokban. Egészen addig, míg Hitler hírhedté és gyűlöltté nem tette. 1942 után nagyon népszerűtlenné vált, ’51-től kezdődően pedig alig használták.

Sokan azok közül, akik a háború előtt születtek és az Adolf nevet kapták, el akarták kerülni, hogy a náci vezérrel asszociálják őket. Így például Adolf Dassler, az Adidas alapítója becenevét, az “Adit” használta inkább.

Miközben az tilos Németországban, hogy valaki a gyerekét Adolf Hitlernek nevezze, addig nincs olyan hivatalos jogszabály, ami megtiltaná az Adolf keresztnév választását.

4281917 7
Helge Schneider Játssza Adolf Hitlert A My Führerben / Fotó: Picture-Alliance / Dpa

A német anyakönyvi hivataloknak azonban joguk van arra, hogy megakadályozzák a névadást, ha úgy látják, az a szélsőjobboldali extrémizmust népszerűsíti.   

Hitler mint vicc

Érthető módon Hitlerrel viccelődni nem igazán jön be Németországban. Azok a filmrendezők és talk-show házigazdák is erről számoltak be, akik megpróbálkoztak a “műfajjal”. A németek tisztában vannak azzal, hogy a náci bűnök trivializálása morálisan elfogadhatatlan.

Máshol ez valamivel könnyebb volt. Gondoljunk csak Charlie Chaplinre és a Hitlert és a nácikat egy szatíra keretében kigúnyoló A diktátorra 1940-ből!

18879005 303
Jelenet A Diktátor Című Filmből / Fotó: Roy Export Company Establishment

Időközben valamelyest oldódtak ezek a dolgok, és a német rendezők időnként előállnak nácikról szóló vígjátékokkal. Dani Levy azonban tabudöntő módon a német komédia csillagát, Helge Schneidert kérte fel 2007-es, magyarul A véresen valódi valóság Adolf Hitlerről című filmje címszerepének megformálására.

Az elismert színházi színészt, Martin Wuttkét pedig Tarantino Becstelen brigantikjában láthattuk 2009-ben.

De említhetnénk Timur Vermes szatirikus regényét, amiből 2016-ban szintén mozifilm készült magyarul Nézd, ki van itt címmel. A sztori szerint Adolf Hitler a modern kor Berlinjében ébred egy nap, és azt látja, hogy itt béke, demokrácia van, rengeteg a külföldi, és egy nő a kancellár. Ebben az új korban és merőben más közegben a média segítségével próbál egyre nagyobb népszerűségre szert tenni. A sors fintora, hogy Oliver Masucci filmjében egy igazi neonáci tüntetést is lehet látni, ami sajátos, keserű ízt ad a szatirikus vígjátékhoz. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.