Egy kutatócsoport új tanulmánya szerint a Föld teljes atmoszférájában olyan vibráció tapasztalható, ami leginkább a telefoncsengés zörejeire hasonlít.

Az évszázadokkal ezelőtt feltételezett jelenséget  sikerült bizonyítani

A tudósok újabb és újabb felfedezései rámutatnak arra, hogy mennyi mindent nem tudunk még a világunkról. Legutóbb eddig ismeretlen kőzetstruktúrát azonosítottak.

Fold Koruli Hullamok
/ Kép: Victor Tangermann

Az újonnan felfedezett telefoncsengés-jelenség alacsony hangú alaphangból és magasabb hangú felhangokból áll, írja a Futurism.

A felfedezés lehetőséget biztosít a tudósoknak, a pontosabb időjárási mintázatok előrejelzéséhez és a légkör felépítésének jobb megismeréséhez.

„Végre megoldódott az atmoszférakutatással kapcsolatban régóta fennálló klasszikus probléma, de egyúttal új kutatási perspektívákat is előrevetít, hogy megértsük a folyamatokat, amik gerjesztik a hanghullámokat és azokat a hatásokat, amelyek tompítják azokat” – magyarázta Kevin Hamilton, a Hawaii Egyetem professzora.

Az atmoszférikus rezonanciákat még a XIX. századi francia fizikus, Pierre-Simon Laplace feltételezte, akinek az óceáni árapályjelenség magyarázatát is köszönheti a tudomány, amellyel a légkör deformációinak előrejelzése is lehetséges.

Több évtized alatt összegyűlt atmoszféra adatokat elemeztek

Hamilton szerint az újonnan leírt jelenséget erőteljes lökéshullámok generálják, amelyek körülölelik a Földet. Az egyes lökéshullámok egymással kölcsönhatásba lépve különböző rezonált frekvenciákat gerjesztenek. Az adatok alapján pedig ez valóban olyan, mintha egy csengő telefon hangja lenne.

Tudósok szimulációs kísérletekkel kerülnek egyre közelebb a fekete lyukak titkaihoz

A fekete lyukakkal kapcsolatos kutatások az egyik legizgalmasabb és legdinamikusabban fejlődő területe a tudománynak. Elég arra gondolni, hogy a tavalyi év egyik legnagyobb tudományos szenzációja volt a fekete lyukról készült első fotó, amelynek hírére az egész világ felkapta a fejét.

Az új kutatási eredmények 38 év alatt összegyűlt obszervatóriumi adatok elemzéséből álltak össze. A kutatók tucatnyi különböző típusú lökéshullámot azonosítottak, amelyek a Föld körül keringenek és sakktábla mintázatot hoznak létre. Ezek a mintázatok pedig megegyeznek a Laplace által két évszázada megjósolt jelenséggel.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.