Telefoncsengés jellegű jelenséget észleltek a Föld légkörében a kutatók

Egy kutatócsoport új tanulmánya szerint a Föld teljes atmoszférájában olyan vibráció tapasztalható, ami leginkább a telefoncsengés zörejeire hasonlít.

Az évszázadokkal ezelőtt feltételezett jelenséget  sikerült bizonyítani

A tudósok újabb és újabb felfedezései rámutatnak arra, hogy mennyi mindent nem tudunk még a világunkról. Legutóbb eddig ismeretlen kőzetstruktúrát azonosítottak.

fold koruli hullamok
/ Kép: VICTOR TANGERMANN

Az újonnan felfedezett telefoncsengés-jelenség alacsony hangú alaphangból és magasabb hangú felhangokból áll, írja a Futurism.

A felfedezés lehetőséget biztosít a tudósoknak, a pontosabb időjárási mintázatok előrejelzéséhez és a légkör felépítésének jobb megismeréséhez.

„Végre megoldódott az atmoszférakutatással kapcsolatban régóta fennálló klasszikus probléma, de egyúttal új kutatási perspektívákat is előrevetít, hogy megértsük a folyamatokat, amik gerjesztik a hanghullámokat és azokat a hatásokat, amelyek tompítják azokat” – magyarázta Kevin Hamilton, a Hawaii Egyetem professzora.

Az atmoszférikus rezonanciákat még a XIX. századi francia fizikus, Pierre-Simon Laplace feltételezte, akinek az óceáni árapályjelenség magyarázatát is köszönheti a tudomány, amellyel a légkör deformációinak előrejelzése is lehetséges.

Több évtized alatt összegyűlt atmoszféra adatokat elemeztek

Hamilton szerint az újonnan leírt jelenséget erőteljes lökéshullámok generálják, amelyek körülölelik a Földet. Az egyes lökéshullámok egymással kölcsönhatásba lépve különböző rezonált frekvenciákat gerjesztenek. Az adatok alapján pedig ez valóban olyan, mintha egy csengő telefon hangja lenne.

Tudósok szimulációs kísérletekkel kerülnek egyre közelebb a fekete lyukak titkaihoz

A fekete lyukakkal kapcsolatos kutatások az egyik legizgalmasabb és legdinamikusabban fejlődő területe a tudománynak. Elég arra gondolni, hogy a tavalyi év egyik legnagyobb tudományos szenzációja volt a fekete lyukról készült első fotó, amelynek hírére az egész világ felkapta a fejét.

Az új kutatási eredmények 38 év alatt összegyűlt obszervatóriumi adatok elemzéséből álltak össze. A kutatók tucatnyi különböző típusú lökéshullámot azonosítottak, amelyek a Föld körül keringenek és sakktábla mintázatot hoznak létre. Ezek a mintázatok pedig megegyeznek a Laplace által két évszázada megjósolt jelenséggel.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból