A teljes motorfelújítás során a hengerfej mellett fontos, hogy a főtengely is megfelelően legyen javítva. Ebben a cikkben erről lesz szó. Megnézzük, hogy mik a leggyakoribb hibaokok, és mivel lehet ezeket orvosolni, valamint kitérünk a szükséges mérésekre is. Vágjunk is bele!

A motorfelújítás részei: hengerfej, motorblokk, főtengely

Egy motorfelújítás lehet teljes vagy részleges, azaz vagy az egészet egyben elvégezzük, vagy az egyes részekkel foglalkozunk csak. Ez természetesen függ attól is, hogy hol vannak problémák. Érintett lehet a motorblokk, a hengerfej vagy akár a főtengely is.

A főtengely felújítása

A régebbi modellek esetén elengedhetetlen volt, hogy a főtengely is felújításra kerüljön. Ez több okra is visszavezethető. Ilyen például a hajtórúdcsapágyak berágódása, a tengelyirányú támasztók kopása vagy a nyugvócsapágyak körbefordulása.

A járműiparban bekövetkezett fejlődésnek hála ma már egyre ritkábban lehet ilyen hibákkal találkozni. A főtengely tovább bírja, mint korábban. Ha figyelünk a megfelelő karbantartásra, akkor akár 600 ezer kilométert is elmegy felújítás nélkül. Ettől függetlenül vannak olyan esetek, amikor hamarabb bele kell kezdeni a felújításba.

Fontos a repedések keresése

A felújítási folyamat nagyon fontos része a repedések keresése. UV fény mellett, repedésvizsgálót használva alaposan végignézik a tengelyt, mert a legkisebb repedés is számít. Ha van rajta, akkor csak kidobott pénz lenne minden a főtengely felújítására költött forint. Ekkor már nem is érdemes belekezdeni a folyamatba, hanem cserélni kell az egész tengelyt.

Elővigyázatosság a nyomatéklengések miatt

A dugattyúk mozgását forgó mozgássá konvertálja a főtengely. A teljes nyomaték átmegy rajta nagyon magas fordulatszám mellett. Ez egy óriási, de nem egyenletes terhelés, azaz nyomatéklengések alakulnak ki, ami tovább növeli az igénybevételt.

A hajtáslánc védelme érdekében lengéscsillapítókat alkalmaznak. Ez lehet kéttömegű lendkerék vagy főtengely-lengéscsillapító. Elővigyázatosságból ezeket minden karbantartás során érdemes ellenőrizni. Bár egyéb problémák okai is lehetnek, most a főtengely élettartamára gyakorolt hatásuk miatt emeljük ki őket.

A beragadt dugattyú

A motorok legjellemzőbb hibaoka a túlmelegedés. Ekkor beszorulhat a dugattyú, ami leállítja a főtengelyt. Ilyenkor hirtelen nagy igénybevétel éri a hajtórudat és a főtengelyt, ami végül deformálódáshoz vezet. Egy újabb elindulást követően nagyobb fordulatszámon rezgést eredményez, sőt csökkenni fog a motor élettartama is. Speciális mérőberendezésekkel mérhető a főtengely kiegyensúlyozottsága, mely furatokkal korrigálható.

A főtengely köszörülése

A forgattyúcsapok kopnak és berágódhatnak. Ez egyenletes felületet eredményez. Ez orvosolható a főtengely köszörülésével. Ekkor a csapágyakhoz hozzáköszörülik a csapokat.

Számos probléma vezethet egy motorfelújításhoz. Ha viszont figyelünk a rendszeres karbantartásra, akkor kitolhatjuk a felújítás időpontját, sőt akár el is kerülhetjük.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.