A teljes motorfelújítás során a hengerfej mellett fontos, hogy a főtengely is megfelelően legyen javítva. Ebben a cikkben erről lesz szó. Megnézzük, hogy mik a leggyakoribb hibaokok, és mivel lehet ezeket orvosolni, valamint kitérünk a szükséges mérésekre is. Vágjunk is bele!

A motorfelújítás részei: hengerfej, motorblokk, főtengely

Egy motorfelújítás lehet teljes vagy részleges, azaz vagy az egészet egyben elvégezzük, vagy az egyes részekkel foglalkozunk csak. Ez természetesen függ attól is, hogy hol vannak problémák. Érintett lehet a motorblokk, a hengerfej vagy akár a főtengely is.

A főtengely felújítása

A régebbi modellek esetén elengedhetetlen volt, hogy a főtengely is felújításra kerüljön. Ez több okra is visszavezethető. Ilyen például a hajtórúdcsapágyak berágódása, a tengelyirányú támasztók kopása vagy a nyugvócsapágyak körbefordulása.

A járműiparban bekövetkezett fejlődésnek hála ma már egyre ritkábban lehet ilyen hibákkal találkozni. A főtengely tovább bírja, mint korábban. Ha figyelünk a megfelelő karbantartásra, akkor akár 600 ezer kilométert is elmegy felújítás nélkül. Ettől függetlenül vannak olyan esetek, amikor hamarabb bele kell kezdeni a felújításba.

Fontos a repedések keresése

A felújítási folyamat nagyon fontos része a repedések keresése. UV fény mellett, repedésvizsgálót használva alaposan végignézik a tengelyt, mert a legkisebb repedés is számít. Ha van rajta, akkor csak kidobott pénz lenne minden a főtengely felújítására költött forint. Ekkor már nem is érdemes belekezdeni a folyamatba, hanem cserélni kell az egész tengelyt.

Elővigyázatosság a nyomatéklengések miatt

A dugattyúk mozgását forgó mozgássá konvertálja a főtengely. A teljes nyomaték átmegy rajta nagyon magas fordulatszám mellett. Ez egy óriási, de nem egyenletes terhelés, azaz nyomatéklengések alakulnak ki, ami tovább növeli az igénybevételt.

A hajtáslánc védelme érdekében lengéscsillapítókat alkalmaznak. Ez lehet kéttömegű lendkerék vagy főtengely-lengéscsillapító. Elővigyázatosságból ezeket minden karbantartás során érdemes ellenőrizni. Bár egyéb problémák okai is lehetnek, most a főtengely élettartamára gyakorolt hatásuk miatt emeljük ki őket.

A beragadt dugattyú

A motorok legjellemzőbb hibaoka a túlmelegedés. Ekkor beszorulhat a dugattyú, ami leállítja a főtengelyt. Ilyenkor hirtelen nagy igénybevétel éri a hajtórudat és a főtengelyt, ami végül deformálódáshoz vezet. Egy újabb elindulást követően nagyobb fordulatszámon rezgést eredményez, sőt csökkenni fog a motor élettartama is. Speciális mérőberendezésekkel mérhető a főtengely kiegyensúlyozottsága, mely furatokkal korrigálható.

A főtengely köszörülése

A forgattyúcsapok kopnak és berágódhatnak. Ez egyenletes felületet eredményez. Ez orvosolható a főtengely köszörülésével. Ekkor a csapágyakhoz hozzáköszörülik a csapokat.

Számos probléma vezethet egy motorfelújításhoz. Ha viszont figyelünk a rendszeres karbantartásra, akkor kitolhatjuk a felújítás időpontját, sőt akár el is kerülhetjük.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.butika.hu_ - 2023 január - Cikk1

Zoknikötési útmutató

Akár új készségekkel szeretnéd kiegészíteni a már meglévő kötési tudásodat, akár csak egy olyan kisebb projektet szeretnél, amelyet könnyedén magaddal vihetsz bárhová, a zoknikötés mindkét esetben nagyszerű alternatíva lehet számodra.

soforallas.com - 2023 január - LinkMarketing - 2

Sofőrnek lenni nem leányálom

A laikusok sokszor adnak hangot annak, hogy sofőrnek lenni nem is olyan nehéz, hiszen ha valaki tud vezetni, akkor már elmehet sofőrnek is.

vitalpet.hu - 2023 január - LinkMarketing - 3

Hogyan kezdjük el kutyánk úsztatását?

Az állattartási kultúra hazánkban is egyre fejlettebb, és napjainkban már nagyon sok család teljes jogú családtagnak tekinti kutyáját, akivel minél több időt szeretne együtt tölteni.

https-__webshop.hunpohar.hu_ - 2023 január - Cikk2

A legjobb papírtörlő megtalálása a szennyeződések feltakarításához

Lehet, hogy abban a pillanatban, amikor lekaptad a papírtörlőt a polcról, nem gondolkodtál túl sokat az elérhető termékek közötti különbségeken, de ha valaha is megpróbáltál feltakarítani egy komolyabb kiömlést egy gyenge minőségű papírtörlővel, akkor tudod, hogy ebből a háztartási papírtermékből nem mindegyik egyforma.

royaltuning.hu - 2022 december - LinkMarketing - 1

Ajándékötletek nagy motorrajongóknak!

Akinek az ismeretségi körében akad olyan, aki legszívesebben soha le nem szállna a motorjáról az pontosan tudja, hogy ezeknek a fanatikusoknak mással nem igazán lehet örömet szerezni, mint valamivel, ami az imádott motorjukkal áll kapcsolatban.

https-__www.onlinecsapagybolt.hu_ - 2022 december - Cikk1

Mire jók a szimeringek?

Ha olyan berendezésben vagy szerkezetben kell megvalósítani a tömítést, ahol forgó tengely is található, akkor ezt a szimering segítségével tudjuk kivitelezni.