Nem is gondolnánk, mennyire hiányozna a tépőzár, ha nem lenne mindennapjaink szerves része. Ez a praktikus anyag az élet számos területén segít minket a ruhaipartól elkezdve az űrkutatásig. Lássuk, hol mindenhol találkozhatunk vele!

Praktikus rögzítőanyag

A tépőzárról elsőként mindannyiunknak a ruházkodás jut eszünkbe. Tépőzáras gyerekcipő, kesztyű, kabát, táska és még sorolhatnánk. Ez a praktikus eszköz remekül helyettesíthet gombokat, cipőfűzőket, de akár kapcsokat és cipzárakat is.
Rendkívüli előnye a gyorsasága, hiszen míg egy gomb vagy egy kapocs sok időt vehet el, a tépőzárnak mindössze egy pillanat is elég.
Ezt a jó tulajdonságát azonban nem csak a ruhaipar kamatoztatja. Az egészségügyben dolgozóknál minden másodperc számíthat, ezért a különböző gyógyászati segédeszközök, maszkok is tépőzárral vannak ellátva. Emellett akár műszív rögzítésére is használhatják.
Az űrkutatásban kimondottan a tárgyak rögzítésén, illetve a ruházat megfelelő lezárásán van a hangsúly. Az Amerikai Egyesült Államok hadseregének különleges akcióihoz még egy hangtalan típusú tépőzárat is kifejlesztettek.

A hétköznapi életben is rendkívül sok hasznát vesszük ennek a praktikus eszköznek. Kábelek, műgyep vagy akár paróka rögzítéséhez is remekül szuperál. Nem is beszélve arról, hogy a hobbi varrás egyik legfontosabb kelléke. Lenyűgöző, hogy mennyi területen segít ez a kis ragadós anyag! Érdemes körülnézni a Csipke Csodái méteráru webáruház tépőzárjai között, mindenki talál az igényeinek megfelelő kivitelt.

Honnan ered a tépőzár?

A tépőzárat egy svájci mérnök, Georges de Mestralnak köszönhetjük. Egy vadászat után hazatérve észlelte, hogy ruházata és kutyájának bundája is tele van apró bogáncsokkal.
A bogáncsokat mikroszkóp alá téve vizsgálta, hogy rájöjjön, mi okozza az extrém tapadását. Ekkor jött rá, hogy a bogáncs végén található horgok rugalmassága miatt jöhet létre ilyen mértékű, tartós ragadósság.
A tépőzárat tehát a bogáncsok ihlették, amely több kísérlet után ért csak el valódi áttörést, a poliamid szálas anyagnak köszönhetően. Ez az anyag ugyanis egyaránt tartós és rugalmas, amelyet az infravörös sugárzásnak köszönhet.
A gépi gyártás és szabadalmaztatás után évekkel később, 1950 után hozta meg a várt sikert a köztudatban. A szabadalom lejárta után pedig szerte a világon elkezdték a tépőzár gyártását.

Különleges tépőzárak

A tépőzár tömeggyártásának következtében egyre különfélébb típusok kerülnek a piacra. Az úgynevezett gombafejes tépőzár azért különleges, mert a horgok helyett gomba alakzatú tüskék biztosítják a jó tapadást.
Az kényelem igazi kedvelői számára pedig már öntapadós tépőzárakat is fejlesztettek, amelyeket nem szükséges az anyaghoz varrni. Jelenleg is folyamatosan kísérleteznek újabb és újabb fejlesztésekkel, például fém tépőzárak és nano tépőzárak esetében.
A Csipke Csodái méteráru webáruházban számos hobbi varráshoz szükséges kelléket, tépőzárat, cipzárt, gombokat és természetesen csodás anyagokat is megtalálhatsz!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

e-kert.hu - 2022 november - LinkMarketing - 5

Egy fém tárolóra minden kertben szükség van

Számos olyan holmi fordul elő egy kertes házban, amit csak időszakosan használunk, és nem mindig megoldott az, hogy ezeket a dolgokat úgy pakoljuk el, hogy megőrizzük azok épségét és funkcióját.

https-__cupydo.hu_ - 2022 november - Cikk2

Eleged van a kapcsolatszédelgőkből?

Társat keresni sosem egyszerű, az online térben pedig még kevésbé az, hiszen az internet mögé bújva mindenki sokkal többet enged meg magának, mindenki sokkal lazábban kezeli a dolgokat, mint ahogy amúgy személyesen tenné.

The,Girl,With,The,Puppy,In,Bed.

A legkényelmesebb fekvőalkalmatosságok vendégeink számára

Biztosan előfordult már veled is, hogy szívesen vendégül fogadtad volna a rokonságot, vagy esetleg egy átmulatott este után adtál volna fekvő helyet egy barátnak, de mivel nem volt erre alkalmas fekvőalkalmatosságod, sajnos búcsút kellett mondani az ötletnek.

vagyaim.hu - 2022 november - LinkMarketing - 4

Tuti tippek felnőtteknek!

Az anális közösülés amilyen izgató, olyan fájdalmas is lehet abban az esetben, ha nem a megfelelő körülmények között kerül rá sor.

https-www.foliasjuci.hu-2022 november - Cikk6

Érezd magad otthon úgy, mint egy Loire menti kastélyban!

Merésznek tartod ezt a kijelentést? Pedig nem kell szerénykedned, mert ha tetszik a pompázatos királyi stílus, vagy csak pár kiegészítő erejéig lopnád be lakásodba, akkor simán megvalósíthatod otthon is azt az életérzést, amit egy kastély fényűző lakosztályában érezhetsz.

https-__griffwebshop.com_ - 2022 október - Cikk3

A laza viselet, amelyet nem is olyan egyszerű összeállítani

A spotzakó-farmer összeállítások laza eleganciát sugároznak, amennyiben sikerül jól eltalálni mindkét ruhadarabot. Stylistokat, szakértőket és persze az ilyen összeállításokat kedvelő férfiakat kérdezve, általános vélekedés, hogy a legjobb, ha sötétebb színű nadrágot választasz.

18650-akku.hu - 2022 október - LinkMarketing - 1

Az e-cigik hajtómotorjai, az akkumulátorok

Az e-cigaretta népszerűsége napjainkban töretlen, hiszen a hagyományoshoz képest számos előnnyel rendelkezik, nemcsak árban, de az egészségügyi kockázatokat tekintve is. Sokaknak segíthet az ártalmas dohányzásról való leszokásban, hiszen alapjaiban ugyanazt az érzést nyújtja, mint a klasszikus változat.